Agyi zavarokat okozhatnak az agyserkentők

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Több mint egymillió amerikai diák él vissza a vényköteles gyógyszerekkel annak reményében, hogy ezekkel javíthatják figyelmüket, memóriájukat és energiaszintjüket. A legújabb állatkísérlet eredményei szerint azonban ezek a gyógyszerek hosszú távú károsodást okozhatnak.

Azok az "okosító gyógyszerek", amelyek rövidtávon javítják az agy teljesítményét, maradandó károsodást okozhat a fejlődő agyban, amitől az később kevésbé lesz képes a párhuzamos feladatvégzésre, a tervezésre és a szervezésre.

Dr. Wen-Jun Gao, a philadelphiai Drexel Egyetem orvosi karának neurológusa elmondta, hogy az emberi agy, különösen a tervezésben és döntéshozásban szerepet játszó prefrontális kéreg a 20-as, 30-as éveinkig fejlődik. Az agy teljesítményét fokozó gyógyszerek megnövelhetik a dopamin és más agyi vegyületek szintjét, amelyek rövidtávon javítják a memóriát, a tanulási képességet és a motivációt. Amint azonban minden más esetében, ebből is megárt a sok - hívta fel a figyelmet dr. Gao, a Frontiers in Systems Neuroscience május 13-i számában publikált tanulmány társszerzője.

A legnépszerűbb ilyen szert eredetileg figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) ellen írják fel az orvosok. Felmérések szerint körülbelül 1,3 millió amerikai tizenéves élt vissza az elmúlt hónapban a gyógyszerrel. A fiatal patkányokon végzett kísérletek azonban kimutatták, hogy az alacsony dózisú szer az idegi aktivitás, a munkamemória és a feladatok közötti váltás képességének károsításával befolyásolhatja a fejlődő agyat.

Agyi zavarokat okozhatnak az agyserkentők (Fotó: Europress)

Agyi zavarokat okozhatnak az agyserkentők (Fotó: Europress)


Szintén az okosító gyógyszerek közé tartozik egy, a narkolepszia és más alvászavarok kezelésében használatos gyógyszer. Ez ugyan javítja a memóriát, az éberséget és a számolási készséget, és növeli a dopamin szintjét az agysejtek közötti szinapszisokban, ám hosszú távú mellékhatásokkal járhat.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a gyógyszereknek a nem rendeltetésszerű használata túlzott mértékben serkentheti az idegrendszert, ami a sejtek károsodását és pusztulását okozhatja.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag