A szklerózis multiplex diagnózisa - újítás a láthatáron?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A szklerózis multiplex diagnosztizálása nem egyszerű folyamat, a kanadai Nyugat-Ontario-i Egyetem munkatársai azonban találtak egy módszert a procedúra felgyorsítására.

A betegség diagnózisa többnyire más betegségek vizsgálati úton történő kizárásából áll, és rendkívül megterhelő, illetve időigényes a páciens szemszögéből is. Ezúttal egyszerűsödik a helyzet, ha a szóban forgó újítást bevezetik.

A szklerózisról

A szklerózis multiplex a fiatalkorban jelentkező leggyakoribb, gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM-betegek egy részére gyors leépülés vár, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel, törekedve a teljes életre. Olvasson a kórképről bővebben ide kattintva!

A szklerózis egyik tünete: a vasraktárakat kell vizsgálni

Az agyban felhalmozódó vasraktárak gyakori jellegzetességei a szklerózis multiplexnek, ám egyelőre nem tisztázott, hogy okként vagy következményként keletkeznek. Ravi Menon, a Robarts Kutatóintézet szakértője egy lépéssel közelebb került a válasz megtalálásához. Tanulmánya, mely a Multiple Sclerosis and Related Disorders című szakfolyóiratban jelent meg, arról szól, hogy a páciensek agyának mélyebb szürkeállományában vasraktárak vannak, amelyek alapján a betegség kezdeti szakaszában történik meg a felhalmozódás.

Az egyesült államokbeli Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság hozzátette, hogy a betegség tünetei óriási lelki terhet róhatnak az érintettekre. A panaszok számos egyéb kórképpel is összekeverhetőek, így a változatos időközönként jelentkező kellemetlenségek még több aggodalmat okoznak.A Társaság ajánlása alapján a szklerózis multiplex diagnózisának felállításához elengedhetetlen:
  • a központi idegrendszer - tehát az agy, a gerincvelő és a látóidegek - legalább két részén megállapított károsodás,
  • bizonyíték találása arra, hogy a két károsodás keletkezése között legalább egy hónap eltelt,
  • más lehetséges okok kizárása.
Ez azt jelenti, hogy a diagnózis csak nagyon ritkán lehetséges az első roham következtében. Ilyenkor általában az úgynevezett klinikailag izolált szindrómát (CIS) állapítanak meg, bár kutatások bizonyítják, hogy a CIS-betegek legalább felénél kialakul a szklerózis multiplex.

Menon és kollégája, Matthew Quinn, 3 teslás MRI készüléket használt 22 CIS-beteg agyának vizsgálatához, összehasonlítva az eredményeket egy 16 fős, egészséges, korban és nemben illeszkedő csoport eredményeivel. Kiderült, hogy már a CIS-szakaszban is lényegesen nagyobb vasraktárak voltak jelen a páciensek agyában, mint az egészséges emberekében. Az erek átmérőjét, mint lehetséges befolyásoló tényezőt, sikerült kizárni az összefüggés megállapítása során.

A diagnózis is összetett

Jelenleg egy szigorú kritériumrendszer szerint, a kórlefolyás és többféle vizsgálat alapján mondható ki a diagnózis, mely elsősorban az MRI-vizsgálatra alapul. A diagnózis megerősítéséhez elektrofiziológiai vizsgálatok (kiváltott válasz), illetve az agyvíz immunológiai vizsgálata nyújt további segítséget, de ezek önmagukban nem elegendők a diagnózis felállításához. Szükséges még hasonló tüneteket okozó betegségek kizárása, mint pl. a Lyme-kór, illetve egy új ioncsatorna betegség (Devic-kór), mivel ezek a betegségek másfajta gyógyszeres kezelést igényelnek. A diagnózis után elengedhetetlen az érintettek pszichés támogatása, hiszen egy ilyen típusú betegség hírét nehéz feldolgozni. A kezelést mihamarabb el kell kezdeni, mind a tünetek minél nagyobb fokú visszafejlesztése mind a hosszú távú állapotmegőrzés céljából. A korai kezelés hosszú távon csökkenti a károsodás mértékét és kitolja az SM kifejlődésének idejét.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag