A "láthatatlan" szemüveg

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Sok kontaktlencsét viselő el sem tudja képzelni az életét átlátszó, aprócska segítőtársai nélkül, hisz a lencse kényelmes, biztonságos, nagy szabadságot biztosít - ám nem való mindenkinek. Mit érdemes tudnunk a kontaktlencsékről?

A kontaktlencse tulajdonképpen apró műanyag lencse, melyet közvetlenül a szaruhártyára helyeznek, így korrigálva a látás hibáit. Léteznek pusztán esztétikai lencsék (ezek megváltoztatják vagy felerősítik a szem színét, vagy érdekes mintát adnak neki), illetve a látást, észlelést javító lencsék. A kontaktlencsével hatékonyan kezelhető a távol- és rövidlátás, a szemtengelyferdülés vagy az idősebb korosztályra jellemző presbyopia (azaz időskori távollátás vagy "olvasószemüvegesség"). Speciális színezésű lencsék segíthetnek azoknak, akik nehezen különböztetnek meg bizonyos árnyalatokat egymástól. A terápiás kontaktlencséket pedig olyanoknak írják fel, akiknek védeniük kell a szaruhártyájukat (például műtét vagy sérülés után).
A kontaktlencséhez hasonló látásjavító eszköz ötlete először Leonardo da Vinci, majd száz évvel később René Descartes fejében született meg: mindkettőjük elgondolásában a folyadékok látást befolyásoló tulajdonságai játszották a főszerepet, ám a tényleges megvalósítást nem tudták elképzelni. A 19. századi feltalálók apró, a szaruhártyáról mintázott "csészéket" próbáltak megalkotni, melynek két rétege közé valamilyen zselés anyagot töltöttek. Az első hordható kontaktlencsét végül 1887-ben alkotta meg Adolf Fick német szemész. A valódi üvegből készült lencse azonban jóval nagyobb volt a ma használatosnál, nemcsak a szaruhártyát, de annak környékét is fedte, és kényelmetlensége miatt csak rövid ideig lehetett használni - mégis ez a változat maradt használatban egészen az 1930-as évekig.

Hogy lágy vagy kemény kontaktlencsét javasol a szakember, az függ az alany életkorától, életmódjától, a szem állapotától és betegségeitől, az esetleges allergiáktól, sőt a munkahelytől is

Hogy lágy vagy kemény kontaktlencsét javasol a szakember, az függ az alany életkorától, életmódjától, a szem állapotától és betegségeitől, az esetleges allergiáktól, sőt a munkahelytől is

A huszadik század második felében megjelentek az első műanyagból (főként polimetil-metakrilátból) készült lencsék, melyeket már napi 16 órát is lehetett viselni, ám az oxigént nem eresztették át, így hosszú távon meglehetősen sokat ártottak a szemnek. Az elmúlt évtizedekben a lágy, oxigént is áteresztő, kényelmes és eldobhatósága miatt higiénikus kontaktlencsék váltak a legelterjedtebbekké - ezek anyaga első, második vagy harmadik generációs szilikon-hidrozselé.

Lágy vagy kemény?

A lágy kontaktlencse tulajdonképpen egy igen sűrű műanyag "háló", mely a réseibe vizet vesz fel a szemrésben levő könnyből, a műkönnyből vagy az ápolófolyadékból. Teljesen rásimul a szem elülső felszínére és tökéletesen felveszi annak alakját. Kényelmesebb, sportoláshoz ideális, napközben hosszabb ideig hordható, aludni is lehet benne, ám hátránya, hogy nagyon könnyen kiszárad, emiatt könnyen irritálhatja a szemet. Mivel teljesen a szaruhártyára illeszkedik, a lencse sérülésének következménye könnyen lehet a szem sérülése is egyben. A lágy lencséket általában háromhavonta, havonta, kéthetente vagy naponta kell cserélni. A kemény kontaktlencse nem veszi fel a szem alkalmanként hibás alakját, vagyis korlátozottan, de nagyobb asztigmiát is képes korrigálni. Miután nem fedi le a szaruhártya egészét, hanem úszkál rajta, mozognak, nehezebb megszokni a viselését. Bár az allergiás reakciók ritkábbak, a lencse alá kerülhetnek apróbb porszemek, melyek irritálhatják a szemet. Egy-egy kemény kontaktlencsét akár több évig is lehet hordani (természetesen megfelelő karbantartás mellett).

Mindkét lencsetípusnak megvannak a hívei, és természetesen a javasolt indikációi is. Hogy lágy vagy kemény kontaktlencsét javasol a szakember, az függ az alany életkorától, életmódjától, a szem állapotától és betegségeitől, az esetleges allergiáktól, sőt a munkahelytől is. Bizonyos betegségekre (például nagyfokú szemtengelyferdülésre) csak a kemény, másokra csak a lágy kontaktlencse a javasolt - ezt a szemésznek kell meghatároznia.

Élet "lencsésen"

Gabriella közel 15 éve visel kontaktlencsét. Bár szemüvege is van, szinte soha nem megy ki benne utcára, otthon viszont sokat viseli, hogy így is pihentesse a szemét. "Elsősorban esztétikai oka volt annak, hogy a kontaktlencse mellett döntöttem. Nem találtam olyan szemüveget, ami igazán tetszett volna, az iskolában is csúfoltak. Mivel elég rossz a szemem, igazi szódásüveg-szemüvegem volt, amit állandóan összekarcoltam. A lencsével nemcsak szabadabbnak, de vonzóbbnak is érzem magam" - meséli. "Nagyon gyorsan megtanultam, hogyan kell behelyezni és kivenni, és néhány hét alatt meg is szoktam. A kontaktlencse a sportolásnál is praktikus, hiszen nem kell félnem attól, hogy leesik rólam, vagy túlzottan bepárásodik. Még úszni is tudok benne. Persze, anyagilag talán egy kicsit megterhelőbb, mint a szemüveg, amit csak egyszer kell megvenni, de én erről a luxusról nem szívesen mondanék le."

"Elveszíteni csak egyszer veszítettem el a lencsét" - folytatja Gabriella. "Épp nyári táborban voltam és a tábortűz füstje rettenetesen csípte a szememet. Addig dörzsöltem, míg ki nem esett. Azóta ilyen nem fordult elő. Az ember kitapasztalja, hogy mit bír a szervezete és azt is, hogy mi válik be neki a legjobban. Én a kétheti cserélésű lencséket kedvelem a legjobban, de utazásnál praktikusabbnak találom az egyszer használatos lencsét. Szintén egynapos lencsét hordok nyáron, az allergiás időszakban, a lencsén ugyanis könnyen megtapadhatnak a pollenek."

Hogyan ápoljuk a kontaktlencsét?

Azon kívül, hogy a megfelelő típusú lencsét írja fel nekünk a szakember, a mindennapi ápolásra is nagy figyelmet kell fordítani. A lencséket speciális folyadékban kell tárolni, és a napi javasolt viselési időt sem szabad túllépni - hasonlóképpen, figyelni kell arra is, hogy a lencsét csak az előírt viselési ideig hordjuk! Cserélni kell a lencsét, ha az megsérül vagy elszakad. Nem ajánlott lencsét viselni, ha valaki allergiás vagy ha megsérül a szeme, esetleg gyulladásos betegséggel küzd.

A lágy kontaktlencsénél mindenképpen ajánlott a műkönny vagy a szemcsepp használata. A lencse ugyanis nagyon könnyen kiszáradhat, így irritálhatja vagy fel is sértheti a szemet!

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag