Mi a Bechterew-kór?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Bechterew betegség (spondylitis ankylopoetica) idült, a gerinc ízületeit érintő gyulladásos betegség.

Az előrehaladott állapot jellemzője a gerinc és a nagy végtagízületek érintettsége, a csigolyákat elmerevítő gyulladás, ami végül teljesen merev gerinc kialakulásához vezet. Ez az állapot fokozatosan fejlődik ki, elsősorban a csigolyák közötti, a keresztcsont-csípőcsonti ízületeket érinti, de az esetek harmadában előfordulhat a térd, a csípő, a bordák ízületeiben, sőt az inakban és a szalagokban is, azok csontokhoz történő tapadási helyein.

 

Magyarországon megközelítőleg tízezer ilyen beteget tartanak számon, túlnyomó többségük férfi. A betegség első tünetei általában 40-45 éves kor előtt jelentkeznek, idővel pedig fokozatosan súlyosbodnak. A betegség kialakulásának pontos oka ismeretlen, de kutatások egyértelműen alátámasztják az örökletes hajlamot-a betegség családi halmozódást mutat.


A betegek döntő többsége egy örökletes gént, a HLA-B27 antigént hordozza. Ez a szöveti antigén a páciensek közel 100 százalékában megtalálható és öröklődik. Ez magyarázhatja a genetikai hajlamot, ám önmagában nem alkalmas a betegség bizonyítására, mivel a népesség egytizede hordozza ugyanezt az antigént, ám csupán egy százalékuk betegszik meg. A Bechterew-kór kialakulásában a környezeti tényezők szerepe vitatott, de a baktériumfertőzések jelentőségét kiemelik. Úgy tűnik, hogy a bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő baktériumok a beteg saját kötőszövetei ellen támadást indítanak, azaz autoimmun betegségekhez hasonló kóros reakciót váltanak ki- a HLA B27 antigén a szervezet saját-idegen felismerő rendszerének része, így lehet szerepe a betegség kialakulásában.

 

A gyulladás a csontok határfelületein, a csonthártya inakat, szalagokat, rostos porcokat rögzítő lehorgonyzási pontjain indul meg. A gyulladást fenntartó sejtek közötti hírvivő anyagok ugyanazok, mint a többi ízületi gyulladásnál.

A folyamatban központi szerep jut a tumor-nekrózis faktor (TNF) nevű gyulladáskeltő, az immunrendszert aktiváló fehérjének. Ezen folyamat felismerésnek köszönhető a betegség egyik ellenszere, amely a TNF hatásait gátló ellenanyag. A csontos átalakulás voltaképpen a csontszövet öngyógyító reakciója. Ahogy a bőr, az izmok, a belső szervek sérülései, gyulladásai hegesedéssel gyógyulnak, úgy a csont új csont képzésével reagál. E betegségnél elsődleges szerepe van a gyulladás korai, eredményes csökkentésének, mert ezzel kivédhető, késleltethető a Bechterew-kór legsúlyosabb következménye, a gerinc elmerevedése.

A Bechterew-kór kezdeti tünete a derékfájdalom
A Bechterew-kór kezdeti tünete a derékfájdalom

A gyors és hatékony terápia érdekében azonban döntő fontosságú, hogy minél hamarabb felismerjük a gerincfájdalom gyulladásos jellegét. A korai diagnózist nehezíti, hogy a betegség az indulásakor nem jár jellemző tünetekkel, illetve többségében enyhe lefolyású, így akár évekig diagnosztizálatlan maradhat. A kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti fájdalom, amely fokozatosan alakul ki. Afájdalomfőként éjjel jelentkezik. Ugyancsak jellemző korai tünet a hát reggeli merevsége, mely mozgásra javul, oldódik. A hátfájdalomhoz az esetek majdnem felében más ízületek gyulladása is társul. A betegség súlyosbodásával hajlott testtartás, gerincmerevség, fáradtság, étvágytalanság, fogyás, a szem gyulladása következhet be. 

Online önszűrő kérdőív!

A betegség korai felismerésének érdekében online önszűrő kérdőív segíti a panaszokkal élőket. A kérdőív a www.negorbuljmeg.hu felületen érhető el.

                        

A betegség korai felismerésére az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat alkalmazható, mivel a friss gyulladásos folyamatokat már korai fázisban, a fájdalmak első jelentkezésekor kimutatja.

Az MR felvétellel igazolható a gerinc ízületi gyulladása, a Bechterew-kór kezdeti szakaszában is, így a diagnózis még a késői röntgenjelek kimutatása előtt felállítható. A betegség aktív szakaszában a vérsejtsüllyedés magasabb a normálisnál, ez laborvizsgálattal megbízhatóan kimutatható.  Jellemző még a vérszegénység - a vörösvérsejtek számának csökkenése, de a HLA-B27 antigén kimutatása is támogatja a diagnózist.

 

A betegség kezelésében a folyamatos aktív gyógytorna mellett az időben megkezdett szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, betegségmódosító (DMARD) gyógyszerek és biológiai terápiák jöhetnek szóba. A panaszokat enyhítendő fizioterápiás kezelések időszakos ismétlése is javasolt. A kezelés elsődleges célja a fájdalom, az ízületi merevség enyhítése, progresszió késleltetése, valamint a későbbi komplikációk megelőzése. Az ellátó intézmények listája itt található.

 

Jelen cikk az AbbVie Kft. támogatásával készült.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!


Szakirodalmi hivatkozások

  1. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/bechterew-kor/192
  2. Poór Gy.: A Reumatológia tankönyve, Medicina, 2008:222-227.

AbbVie Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Telefonszám: +36 1 455 8600

www.abbvie.hu

 

HUHUR170007; Lezárás dátuma: 2017.01.20.

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag