A derékfájás okozza a legtöbb gondot világszerte

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy nemrég végzett felmérés szerint a derékfájdalom világszerte több ember életét keseríti meg, mint további 300 más egészségügyi probléma, sőt, az adatok alapján a világon jelenleg minden 10-ik ember derékfájdalmakkal küzd.

Egy második felmérésből, ami a betegség különböző foglalkozási területeken való előfordulását vizsgálta, kiderült továbbá az is, hogy a derékfájdalom a felelős a munkahelyi leszázalékolások egyharmadáért.
"A derékfájás olyan betegség, amivel szinte minden ember találkozik legalább egyszer az élete során. Ez a probléma nemtől, kortól, lakóhelytől, szociális-társadalmi helyzettől, iskolázottságtól és foglalkozástól függetlenül bármikor kialakulhat - nyilatkozta Damian Hoy, a Queensland Egyetem Közegészségügyi Tanszékének munkatársa - A legtöbb ember esetében ráadásul a derékfájás eredete általában tisztázatlan. Természetesen vannak olyan tényezők, amik növelhetik a derékfájás kialakulási esélyét." Az idősebb kor, az iskolázatlanság, az elhízás, a stresszes életmód, a szorongás és a depresszió, valamint a kemény fizikai munka mind szerepet játszhat a derékfájás kialakulásában.

Az első felmérés során Hoy és kollegái 117 tanulmány adatait vizsgálták meg. Az eredmények alapján a derékfájás, 291 más egészségügyi problémával összevetve, messze az első a mozgáskorlátozottságot okozó betegségek listáján. 2010-ben a világ lakosságának 9,4 százaléka szenvedett derékfájástól.

A férfiak esetében gyakrabban fordult elő a probléma, mint nőknél - az urak több mint 10 százaléka szenvedett derékfájástól, szemben a nők 8,7 százalékával.

A derékfájás földrajzi megoszlásában is jelentős különbségek mutatkoztak. Leggyakrabban Nyugat-Európában (15 százalék), Észak-Afrikában és a Közel-Keleten (14,8 százalék) fordult elő a probléma, a legritkábban pedig a Karibi térségben (6,5 százalék), és Közép-Amerikában (6,6 százalék).

A derékfájás okozza a legtöbb gondot világszerte (Fotó: Europress)

A derékfájás okozza a legtöbb gondot világszerte (Fotó: Europress)


"A rendszeres testmozgás, az alacsonyabb testmagasság, a magasabb fájdalomküszöb, valamint az egészségügyi biztosítás hiánya mind segíthetnek megmagyarázni, hogy a fejlődő országokban miért olyan alacsony a derékfájás előfordulási aránya" - nyilatkozta Hoy.

A második tanulmány elkészítése során a kutatók 187 országból gyűjtöttek adatokat az 1990 és 2010 közti időszakból. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a munkahelyi leszázalékolások több mint egyharmada kapcsolatban van a derékfájással.

A mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozók, valamint az erdészek, halászok és vadászok esetében négyszer gyakoribb volt a derékfájás előfordulási aránya - állítják a Dr. Tim Driscoll által vezetett tudóscsoport szakértői.

A derékfájás megelőzésének a kulcsa a legtöbb szakértő szerint a rendszeres testmozgás és a lazaság.

"Az ismeretlen eredetű derékfájdalmak esetében is fontos, hogy a páciens aktív maradjon, és ne zuhanjon tespedtségbe - nyilatkozta Dr. Rachelle Buchbinder, a Monash Egyetem epidemiológus professzora - Emellett egyszerűbb fájdalomcsillapítókkal is sokat lehet javítani a betegek általános kedélyállapotán."

A kutatások részletes leírását az Annals of the Rheumatic Diseases online felületén találhatják meg az érdeklődők.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag