A hasmenés meglepő okai

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Nem jó a gyomrunk és túl gyakran kell a vécére szaladnunk? Több napja tart már? Előfordulhat, hogy olyan dolgok történnek a testünkben, amelyeket segítség nélkül nem tudunk legyűrni. Az alábbiakban a hasmenés esetleges okait listázzuk és egyben megoldásokat is javasolunk ezekre.

Rossz hangulat

Az aggódásra vagy depresszióra hajlamos embereknél sokkal gyakoribb a krónikus hasmenés, állítja egy 2013-as kínai tanulmány, amely a Journal of Experimental and Therapeutic Medicine szaklapban jelent meg. Az agyban és a béljáratokban ugyanis egyforma szerotonin-receptorok találhatóak, ezért ha depressziósak vagyunk és emiatt alacsony a szerotoninszintünk, az a gyomrunkban is érződni fog. Ráadásul a szervezetünk ilyenkor több kortizolt, azaz stresszhormont termel, ez pedig felgyorsítja emésztésünket is. Szerencsére számos gyógyszer, amellyel depressziót vagy idegességet kezelnek, enyhítheti az ilyen gyomorproblémákat is.

Rendszertelen alvás

IBS: a rejtélyes!

Mi ez a betegség, amely egyszerre okozhat hasmenést, székrekedést és puffadást? Tudjon meg mindent az irritábilis bélszindrómáról, kattintson!

A változó műszakos nővéreknél sokkal gyakoribb az irritábilis bélszindróma (IBS), ami egyenes út a hasmenés felé, olvasható a University of Michigan egy 2010-es kutatásában. A változó műszak és ébrenlét teljesen megzavarja alvásritmusunkat és mivel belső óránk folyamatosan újraállítódik, a gyomrunk is megzavarodik. Ha pedig nem alszunk eleget és kimerültek vagyunk, szervezetünk több kortizolt termel, ami újfent felgyorsítja emésztésünket, mi pedig futhatunk.

Tanácsos napi 7-8 órát aludni rendszeresen: próbáljunk ugyanabban az időpontban feküdni és kelni, ezt ugyanis a gyomrunk is meg fogja hálálni. Ha tudjuk, hogy nagyobb távolságra repülünk és időzónás eltérésbe fogunk keveredni, szedjünk be kb. 3 mg melatonint lefekvés előtt: ezzel nemcsak belső óránkat tudjuk valamennyire helyen tartani, hanem még az IBS szimptómáit is mérsékelni tudjuk.

Az IBS okai között egészen meglepőeket is találhatunk

Az IBS okai között egészen meglepőeket is találhatunk


Túl sok cukormentes édesség

A cukormentes termékek szorbitolt is tartalmaznak: ez a fajta édesítőszer pedig könnyen okozhat hasmenést. Ez a vegyület megtalálható az almában, körtében, barackban, nektarinban és szilvában is. Persze nem kell túlságosan aggódnunk és levennünk ezeket a bevásárlólistáról: mint mindent, fogyasszuk ezeket is mértékkel. Napi 5 gramm szorbitolnál több már okozhat problémát: az összehasonlítás kedvéért egy diétás rágógumiban 1-2 gramm található, egy adagnyi aszalt gyümölcsben 5 gramm.

Fibromyalgia

Az erős izomfájdalommal és kimerültséggel járó alattomos betegség, a fibromyalgia szintén okozhat IBS-es szimptómákat, például hasmenést is. Az orvosok még nem tudják pontosan, miért is alakulhat ki ez: egy elmélet szerint a fibromyalgiás pácienseknek egyszerűen érzékenyebb az idegrendszere, ami azt jelenti, hogy az emésztőrendszerükben lévő idegsejtek ugyanannyira szenzitívek. Szerencsére vannak olyan gyógyszerek, amelyek mindkét állapotot képesek kezelni: szerezzen erről tájékoztató anyagokat háziorvosától!

Intenzív sport

A versenysportolók körülbelül fele számolt már be olyan gyomorproblémákról, mint például a hasmenés, állítja egy tanulmány a Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care szaklapban. Hogy ez velünk is megtörténjen, ahhoz nem kell élsportolónak lenni: ha sportolunk, testünk több vért pumpál gyomrunkból az izmainkba, ez pedig izomfájdalmakkal és hasmenéssel is járhat. Ha ezt el akarjuk kerülni, mozgás előtt és közben igyunk sokat és 6 órával az edzés előtt már ne fogyasszunk se koffeint, se pedig magas zsír- vagy rosttartalmú ételt. Ha még így sem sikerül jobb állapotba kerülnünk, látogassunk el az orvoshoz, lehet hogy IBS-ünk van.

Egy korábbi betegség

Erről kevesen tudnak, de létezik egy úgynevezett fertőzés utáni IBS . Egy baktériális gyomorfertőzést, - például szalmonella- vagy campylobacter-fertőzés - követően megmaradt gyulladás képes megindítani gyomrunkat és hasmenést okozni. A felmérések szerint a baktériumok okozta gasztroenteritiszt megélő páciensek tizedében alakul ki a későbbiekben IBS. A páciensek fele szerencsésen kigyógyul a problémákból: a többieknek gyógyszeres, gyógynövényes vagy más kúrát kell folytatniuk.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bányai Csaba
személyi edző, rekreációs szakértő
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További személyi edző magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag