A merevedési zavar pszichés okai

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A merevedési zavar mögött sokféle ok állhat, többek között különböző pszichológiai tényezők.

Az orvosok szerint ezek a pszichológiai faktorok sokkal gyakoribbak, mint az ember gondolná és az esetek nagy részében valamilyen fizikai ok áll a mentális probléma mögött. Gyermekkori bántalmazás, szexuális trauma, mind-mind hatással lehet a felnőttkori szexuális életre. A szakértők szerint a leggyakoribb okok a következők lehetnek:
Stressz
A 21. század egyik népbetegsége sok más egészségügyi panasz mellett a merevedési zavarért is felelőssé tehető. Bármi legyen is a stressz forrása (munkahely, család vagy anyagiak), elképzelhető, hogy emiatt nem képes a férfi a kívánt szinten teljesíteni. Különösen nehézzé válhat a megfelelő időben a kívánt hatást elérni, hiszen már önmagában ez is lehet stresszfaktor.
Szorongás
Szintén modern kori betegség és szintén hatással lehet a szexuális teljesítményre a szorongás. Ráadásul, ha bekövetkezik, a merevedési zavar csak tovább erősíti a szorongás érzését, így egyfajta öngerjesztő folyamattá és ördögi körbe kerül a jelenség. Minél erősebb lesz a "teljesítmény miatti szorongás", annál valószínűbb, hogy a jövőben egyre gyakrabban előfordul.

Ha a merevedési zavar több alkalommal is előfordul, mielőbb keressen fel problémájával egy szakorvost, aki a személyes beszélgetés és a szükséges vizsgálatok elvégzése után javaslatot tesz a leghatékonyabb kezelésre. Részletek!

Depresszió
Az egyik leggyakoribb oka a merevedési zavarnak a depresszió, amely nemcsak pszichológiailag, de fizikailag is hatással van az életünkre. A depresszió mélyen gyökerezik, ezért akkor is előfordulhat, hogy az ember képtelen szexuálisan teljesíteni, ha egyébként az adott élethelyzetet kényelmesnek is találja. Ráadásul egyes depresszió elleni gyógyszerek, szintén okozhatnak merevedési zavart nem kívánt mellékhatásként.
A stressz gyakran okozhat merevedési zavarokat

A stressz gyakran okozhat merevedési zavarokat

Bűntudat
A bűntudat is képes ördögi kört rajzolni a szexuális képesség köré. E rendkívül erős pszichológiai faktor következtében az érintettek úgy érzik, hogy nem tudjuk megadni partnerünknek, amire szüksége van. Ez az érzés aztán további teljesítménycsökkenést okozhat, így a folyamat szinte megállíthatatlannak tűnhet.
Alacsony önértékelés
Amellett, hogy rengeteg pszichológiai és viselkedési problémáért felel az alacsony önértékelés, a merevedési zavarért is okolható. Akinél egyszer már előfordult, hogy valamilyen okból nem tudott teljesíteni, úgy érezheti, nem megfelelő partner, és emiatt a jövőben is szexuális problémákkal küzdhet. Az önbizalom hiánya nagyon komoly befolyásoló tényező a szexuális együttlét során, függetlenül attól, hogy milyen okok állnak az önértékelési zavar mögött.
Érdektelenség
Elsősorban az idősebb korosztályt érinti az érdektelenség, de fiataloknál is előfordulhat, hogy elveszítik érdeklődésüket a szex iránt. Ennek számos oka lehet, párkapcsolati problémától kezdve a gyógyszerek mellékhatásáig, de mindegyik okozhat merevedési zavart.
Merevedési zavart szinte minden ember átél időnként, de nem kell miatta különösebben aggódni. Viszont ha a diszfunkció az együttlétek felében megjelenik, akkor már érdemes lehet orvoshoz fordulni. A pszichológusok képesek kezelni a bajt, és tanácsot adhatnak, milyen módszerekkel küzdhető le ez a kellemetlen probléma.
Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag