A kávé védheti a látást

Akár a vakságot is megelőzheti
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

látás, vakság, kávé, látásromlás

A Journal of Agricultural and Food Chemistry oldalain közölt vizsgálat szerint a rendszeres kávéfogyasztás megelőzheti a látásromlás és a vakság kialakulását.

Korábban már több tanulmány napvilágot látott a kávé egészségre gyakorolt kedvező hatásairól, például a Medical News Today szerint csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kávé stimuláns hatásait alapvetően a koffeinnek tulajdonítjuk, mindazonáltal a nyers kávébab csupán 1 százaléknyi hatóanyagot tartalmaz. A Cornell Egyetem (New York, Egyesült Államok) kutatóinak érdeklődése azonban egy másik összetevő felé, a klorogénsav (CGA) felé fordult, mely egy koffeinszármazék, és a kávébab 7-9 százalékát adja.

A kávé védheti a látást

A kávé védheti a látástA CGA számos kedvező hatását felismerték, például antioxidáns hatása hozzájárul a testtömeg, illetve a vérnyomás csökkentéséhez. Emellett stressz esetén védi az idegsejteket is az oxigéncsökkenéssel szemben. Így merült fel Chang Y. Lee munkacsoportjában a szem ideghártyájára, a retinára gyakorolt esetleges kedvező hatás. A retina igen érzékeny az oxidatív stresszel szemben, a következmények között számos betegség, például időskori makuladegeneráció, cukorbetegséghez kötött retinabetegség, vagy zöld hályog szerepel, ezek bármelyike vaksághoz vezethet.

A kutatók egérkísérletes modellben tesztelték a CGA retinára gyakorolt hatásait. Az állatokat nitrogén-monoxiddal kezelték, így téve ki azokat oxidatív stressz hatásának, és a CGA képesnek bizonyult a szövetkárosodás kivédésére. Sejtszinten a CGA gátolta egy felszíni fehérje, a Thy-1 kifejeződését, ami csökkentette a retina idegsejtjeinek halandóságát.

Korábbi vizsgálatok szerint napi két csésze kávé 66 százalékkal csökkenti a májzsugor kockázatát, illetve hatékony lehet prosztatarákos betegeknél. Azonban vannak olyan eredmények, melyek inkább a kedvezőtlenebb hatást bizonyítják: a Mayo Klinika munkatársai szerint nap négy csésze kávé növeli a korai halálozás kockázatát, míg és a kávéfüggő férfiak körében gyakoribb az inkontinencia is.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag