Már a védőnők is végeznek méhnyakrák-szűrést

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Már 213 védőnő végezhet kenetvételt 363 településen, így olyanok is igénybe vehetik a méhnyakrák-szűrést, akiknek körülményes lenne eljutniuk nőgyógyászhoz.

Tudta?

Évente 1600 nőt kezelnek méhnyakrákkal, közülük 500-an életüket vesztik a betegség miatt - pedig korai felismeréssel gyógyítható lenne a kór.


A Nemzeti Népegészségügyi Program célul tűzte ki, hogy a korszerű, a szakterület mai állásának megfelelő szervezett, lakossági méhnyakszűrés feltételei Magyarországon is megteremtődjenek. A hazai gyakorlat eltér a mértékadó nemzetközi szervezet ajánlásaitól és a szűrésben eredményes országok gyakorlatától, ahol a "szűrés" nem azonos a "nőgyógyászati vizsgálattal", hanem csak a bizonyítottan hatásos méhnyakszűrésre szorítkozik. Módszere a kenetvizsgálat, amelyet az alapellátásban dolgozók, szakdolgozók végeznek. A nőgyógyász szakorvosok szerepe a második lépésben, az esetleges rendellenesség felismerése után kezdődik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint évente a méhnyakszűrésre meghívott nőknek mintegy 5 százaléka jelenik meg a szervezett szűrővizsgálaton. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elhanyagolt, halálos kimenetelű méhnyakrákos esetek többsége a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű, alacsonyabb iskolázottságú, szűrővizsgálatban korábban még nem részesült nők körében fordul elő. Éppen ezért rendkívül fontos e célcsoport megnyerése a méhnyakszűrésen való rendszeres részvételre, a szűréshez való hozzáférhetőség növelése és a személyes megszólítás. Ez a feladat az egészségügyi alapellátásban a területi védőnő nővédelmi tevékenységének keretébe jól beilleszthető.

Jó tudni

A Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogram (VMMP) 2009-ben indult az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az ÁNTSZ intézeteinek közreműködésével.


A Védőnői Méhnyakszűrő Program II. (VMP II.) keretében újabb 125, főként falvakat ellátó védőnő képzése valósulhatott meg. A képzés záró rendezvényét és ünnepélyes oklevél átadó ünnepségét 2010. július 7-én tartották az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor Termében.

Az elmúlt évben kiképzett védőnőkkel együtt immár összesen 213 védőnő végezheti 2010. október 11-ig területén a népegészségügyi célú méhnyakszűrést (kenetvételt). A következő napokban 363 településen összesen 42.572 nő kap meghívólevelet a védőnőnél is elérhető szűrésre.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32417

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag