Amit feltétlenül érdemes tudni a végbélrákról

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Heidi Nelson professzor, a Mayo klinika kolorektális sebésze szerint van néhány fontos dolog, amelyet feltétlenül tudni kell a végbélrákról, mert ezek hozzájárulnak a kór korai felismeréséhez és hatékony kezeléséhez.

A szűrés révén történő korai felismerés nagyon fontos, mert növeli a túlélési esélyeket. A túlélési arány nagyjából 90 százalékos, ha az idejében rájönnek a betegség megjelenésére és mibenlétére. Dr. Nelson szerint több szűrési lehetőség is van beleértve a tükrözést, a széklet DNS-teszt eljárását, (amelyet a Mayo klinika gasztroenterológusa, David Ahlquist, fejlesztett ki) a CT stb. A fejlődő módszerek következtében ez a rákfajta egyre gyakrabban akad fenn a rostán, ami jobb gyógyulási esélyeket jelent.

A legtöbb kolorektális rákban szenvedő betegnél szükséges a rákos szövetek műtéti eltávolítása, de nagy különbség van a vastagbélrák és végbélrák műtét között. "A vastagbélrák műtét általában egy meglehetősen egyszerű és minimálisan invazív eljárás, amelynek során egy nagyjából 30 centiméteres vastagbélszakaszt eltávolítanak. Ezekben az esetekben, a betegek általában normálisan étkeznek, és normális marad a székletürítésük a műtét után. A végbélrák következményei egészen mások. A végbélrákműtét is elvégezhető minimálisan invazív eljárásokkal, de ezek gyakran hosszú távú változásokat eredményeznek a bélműködésben, amit figyelembe kell venni" - mondta Dr. Nelson.

Ha valaki évekkel ezelőtt daganatos betegséggel küzdött, de jelenleg tünetmentes, akkor jó esélye van arra, hogy ez így is marad. Részletek!

A betegek nem egészen 40 százalékánál nem marad lehetőség az ürülék természetes módon való távozására, s azt a hasfalon át, az úgynevezett sztómán keresztül vezetik ki a szervezetből. A székletet gyűjtő táska viselése lehet átmeneti vagy tartós.

"A betegek túlnyomó többsége, megérti ennek a megoldásnak a fontosságát, s alkalmazkodnak hozzá, s ezzel együtt is képesek normális, jó minőségű életet élni. Az USA-ban mintegy 3 millió betegnek van sztómája" - mondta Heidi Nelson.

A végbélrák szűréssel idejében kimutatható

A végbélrák szűréssel idejében kimutatható

A fiatal felnőttek is kaphatnak végbélrákot. Ez a betegség leggyakrabban 60-as éveikben járóknál jelentkezik, de a fiatalabbak, és ritkán gyerekek is érintettek lehetnek. A vastag- és végbélrák a fiataloknál inkább örökletes. Az idősebbeknél a környezeti és életmódbeli tényezők, mint a táplálkozás, az elhízás és a dohányzás gyakran játszanak szerepet.

Ha sikerül azonosítani az embereket, akiknek a génjei miatt szűrni kell mér fiatalon a végbélrák miatt, akkor is elképzelhető, hogy új kezelési célokat határozhatnak meg számukra. Vannak még fejlesztésre váró területek. Például a belekben élő mikrobák tanulmányozásával a Mayo klinika kutatói arra próbálnak rájönni, hogy a mikrobiom okozhat-e vastag- és végbélrákot. E programnak Nelson professzor a vezetője, aki kijelentette: "Tudjuk, hogy a humán papillomavírus és helicobacter pylori rákot okozhat, így a belekben élő baktériumok vagy vírusok esetleg valóban kiválthatják a betegséget. Azt hiszem, van még egy csomó dolog, amit meg kell tudnunk kifejezetten a bél belső környezetéről."

Forrás: Mayo Clinic
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag