Az emésztőnedvek és az enzimek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legjobban felszerelt laboratórium is elbújhat beleink mellett: az emésztés olyan komplex folyamatok és munkájukat hatékonyan végző "vegyszerek" segítségével zajlik, ami bármelyik vegyésznek becsületére válna.

Az emésztőszervrendszer feladata, hogy az elfogyasztott táplálékot alkotóelemeire bontsa, a számára szükséges részecskéket felszívja a keringésbe, ami pedig nem kell, azt széklet formájában ürítse.
Fizikai és kémiai emésztés
Ez így igen egyszerűen hangzik, pedig ahhoz, hogy mindezt végre tudják hajtani, beleink komoly munkát végeznek. A táplálék feldolgozása fizikai és kémiai folyamatok segítségével történek. A fizikai folyamatok célja, hogy az elfogyasztott étel minél homogénebb legyen, részecskéi még kisebb részecskékké darabolódjanak. Ez a fogak, illetve az izmos bélfalak perisztaltikus mozgásának segítségével valósul meg.

A kémiai folyamatok ennél jóval bonyolultabbak. Amint bekerül a falat a szájüregbe, vegyi támadások sorozata veszi kezdetét. Először a nyálban található keményítőbontó enzim, az amiláz indítja a rohamot. Az alfa-amiláz a keményítőt és a glikogént emészti maltózmolekulákká, de ez a folyamat rövid ideig tart, ezért részleges: a lényegi munka még hátravan.

A gyomor már komolyabban veszi feladatát. Falának fedősejtjei gyomorsavat termelnek, mely nem más, mint sósav. Ez egyrészt védi a gyomrot a betolakodó kórokozóktól, másrészt a fősejtek által termelt pepszinogént az aktív fehérjebontó pepszinné aktiválja. Ezzel megkezdődik a fehérjék emésztése. A pepszin a 20-féle aminosav közül csak néhány mellett tudja felbontani a peptidkötést, ezért a gyomorban lezajló fehérjeemésztés részleges, kisebb-nagyobb polipeptideket, fehérje-építőköveket eredményez.

Az ekkorra már hígan folyó és részben megemésztett gyomortartalom a perisztaltikus mozgás segítségével a középbélbe (vékonybél) ürül. Ez a rész kis túlzással testünk boszorkánykonyhájának tekinthető. Itt folytatódik és be is fejeződik az emésztés, azaz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok akkora részecskékké bontása, melyeket szerveztünk a bélbolyhokon keresztül már fel tud szívni.

A gyomrunkon keresztül a savas gyomortartalom tehát a patkóbélbe, a vékonybél első szakaszába ürül. A továbbiakban lúgos kémhatású emésztőnedvekkel keveredik: az epével, a hasnyállal és a bélnedvvel.

Az epét a máj folyamatosan termeli, majd az epehólyagban tárolja. A patkóbélbe jutó táplálék idegi és hormonális hatások révén összehúzódásra ingerli az epehólyagot, aminek következtében az epe a közös epevezetéken keresztül kis adagokban a patkóbélbe jut.

Az epében nincs ugyan emésztőenzim, feladata mégis nélkülözhetetlen: a béltartalomban lévő lipideket emulgeálja, magyarul a nagyobb zsírcseppeket kisebb zsírcseppékké bontja, hogy a lipáz nevű mésztőenzim hozzájuk férhessen.A patkóbél kanyarulatához illeszkedik a hasnyálmirigy, mely a hasnyálat termeli. Ebben az emésztőnedvben a következő enzimek találhatók:
 1. Tripszin, kimotripszin és karboxipeptidáz-A
  Ezek a fehérjéket aminosavakra, illetve két-három aminosavból álló di-és tripeptidekre bontják.
 2. Lipáz
  Ez az enzim felelős az epe által feldarabolt a zsír-és olajcseppecskék szétbontásáért.
 3. Alfa-amiláz
  A nyálamilázhoz hasonlóan a keményítőt és glikogént, azaz a szénhidrát-óriásmolekulákat bontja kisebb egységekre.
 4. Nukleázok
  A nukleinsavakat nukleotidokra hasítják.
Végül a bélnedv a vékonybél saját mirigyeiben képződik. Víz, ionok és mucin mellett fontos emésztőenzimeket (aminopeptidáz, dipeptidáz, maltáz, szacharáz, laktáz, nukleotidázok) tartalmaz, melyek a bélhámsejtek felületén vagy belsejében befejezik az emésztést.
Az emésztési folyamatok a vékonybélben gyakorlatilag befejeződnek, a vastagbélben már alig vannak emészthető anyagok és emésztőenzimek: az utolsó szakasz feladata már nem az emésztés, sokkal inkább az, hogy felszívja a béltartalomból azt, ami még értékes lehet.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag