Áramütés és villámcsapás: megrázó hatások

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

baleset, áramütés, villámcsapás

Az áramütés és villámcsapás rendszeresen előforduló baleset, amelynek akár egészen komoly, olykor halálos következményei is lehetnek. Áramütésben azonban sokkal több ember veszíti életét, mint villámcsapásban.

A sérülések attól függően változnak, hogy milyen az áram típusa (egyenáram vagy váltóáram), mekkora volt a feszültség, az áramerősség, mekkora volt az érintett szövetek ellenállása, és a villamos energia milyen úton haladt keresztül a testen.

Az alacsony feszültségű áram (kevesebb, mint 500 volt) általában nem okoz jelentős kárt az emberben. A nagy feszültségnél (több mint 500 volt) viszont komoly szövetkárosodás is felléphet. Az ilyen áramütéseknél általában van bemeneti és kimeneti sérülés is, azokon a pontokon, ahol az emberi testet érve záródott az áramkör.

Áramütés az agyba és elmúlik a fájdalom?

Az agyba vezetett elektromos áram segítségével sikerült felszabadítani a szervezet legerősebb természetes fájdalomcsillapítóit, így csökkenthetővé válik a legsúlyosabb migrén is. Kattintson tovább!

Ezek alapján hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy a súlyos áramütések elsősorban a nagyfeszültségű áram miatt következnek be, de a baleseti statisztikák szerint az áramütések kétharmada a 230 voltos "háztartási" hálózaton történik, amelynek jellemezői elegendőek lehetnek a halálos kimenetelű balesethez is, ha a körülmények olyan szerencsétlenek. Alighanem mindenki hallott már a hálózatra csatlakoztatott és a fürdőkádba ejtett hajszárítóról szóló történetet.

Az áramütések és a villámcsapás következményei igen változatosak. Ez abból fakad, hogy az áram nem csak égési sérüléseket, roncsolást okozhat, hanem ha a test működési rendszerére is. Ne feledjük valójában elektromos vezérlésű biomechanikus gépezetek vagyunk. Az áram ezért súlyos görcsöket okozhat (amelyek csonttöréssel is végződhetnek), vagy összezavarhatja, meggátolhatja az elektronikus jeltovábbítást a szervezetben, ami szívleállást okozhat. Illetve hosszútávú következményeként idegrendszeri zavarok, vesekárosodás, szürke hályog és egy sor másik betegség is kialakulhat.

Az áramütést célszerű megelőzni, különösen gyerekeknél

Az áramütést célszerű megelőzni, különösen gyerekeknél

Míg az alacsony feszültségű áram többnyire felszíni sérüléseket okoz, a nagyfeszültségű áramütés következtében olyan belső károsodások alakulhatnak ki, amelyek csak alaposabb vizsgálatokkal deríthetők ki. Nagyfeszültség esetén előfordul, hogy az áram ívet húz az áramforrás és a sérült között, aminek súlyos égési sérülés a következménye, amelyet többnyire csak sebészeti ellátással lehet kezelni.

A villám sújtotta emberek azonnali halála többnyire a szívleállás következménye. Más kérdés, hogy a szöveteikben áthaladó áram még az életben maradóknál is olyan károkat eredményez, amelyek hosszú évekig, olykor csak nehezen azonosítható forrású fájdalmakat okozhatnak a balesetet szenvedetteknek.

Egy kis fizikával és a hatásokkal mindenesetre jó tisztában lenni. Az áramütésnél is működik Ohm-törvénye, azaz az áram erőssége (mértékegysége az amper, A) egyenlő a feszültség (volt, V) és az ellenállás (ohm, O) hányadosával. Ezért nem mindegy, hogy nedves vagy száraz kézzel érünk-e hozzá az áramforráshoz, hiszen a száraz bőr ellenállása 100 000 ohm, a nedves bőré viszont csal 1000 ohm, a belső szerveké pedig csak 500 ohm. A 2000 milliampert meghaladó áram már szívritmuszavart okoz, de a 100-2000 milliamperes áramütés is kiválthat kamrafibrillációt vagy úgynevezett késői (az áramütés után 1-3 órával bekövetkező) infarktust. Az egy percnél hosszabb 20-100 milliamperes áramütés pedig hipoxiához vezethet a szív- és az agyszövetekben.

Áramütés tünetei:

0,5-2 milliamper: bizsergés
2-6 milliamper: enyhe görcs
6-10 milliamper: fájdalmas görcs
10-15 milliamper: elengedési küszöb (a végtagok görcsei)
15-25 milliamper: mellkasi görcs, légzésbénulás
25-30 milliamper felett: szívbénulás, kamrafibrilláció, halál


Forás: www.emedicinehealth.com

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30043

További mentőszakápoló magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag