Agyrázkódás: felgyorsítja a gyógyulást, ha pihenünk

Gyerekeket tanulmányoztak
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

neurológia, balesetek, kognitív képességek, agyrázkódás

Bár korábban is voltak erre vonatkozó elképzelések, most sikerült bizonyítani: agyrázkódás után felgyorsítható a gyógyulás, ha nem nem gondolkozunk túl sokat.

Dr. William Meehan, a Bostoni Gyermekkórház sportorvosi részlegének orvosa, a kutatás vezetője szerint "ez az első olyan vizsgálat, mely sikeresen bizonyította, hogy a korlátozott kognitív tevékenységeknek jótékony hatása van a gyógyulásra agyrázkódás után". Korábban nem voltak erre vonatkozó általános alapelvek, ezért különböző kezelési protokollok voltak érvényben: egyes orvosok azt javasolták, hogy pihenni kell, mások viszont úgy gondolták, nyugodtan vissza lehet térni a mindennapos tevékenységekhez.

A Pediatrics című szaklapban megjelent kutatásban olyan tinik adatait elemezték, akik sportbaleset miatt szenvedtek agyrázkódást és 2009-2011 között kezelték őket a kórházban.

Megvizsgálták a 335 diák tüneteit és négy csoportba sorolták őket annak megfelelően, hogy mennyi kognitív tevékenységet végeztek: az első csoportba a teljes nyugalomban gyógyulók kerültek, a másodikba a minimális tevékenységet végzők (semmi olvasás vagy házi feladat, napi maximum 20 perc online aktivitás vagy számítógépes játék), a harmadikba azok, akik közepes tevékenységet végeztek (maximum 10 oldalnyi olvasás, egy óránál kevesebb tanulás, online aktivitás vagy számítógépes játék), a negyedikbe pedig azok, akik ugyanúgy folytatták az életüket, mint a baleset előtt.

Agyrázkódás után fontos a pihenés

Agyrázkódás után fontos a pihenés


Úgy találták, minél többet használta valaki az agyát, annál több időre volt szükség ahhoz, hogy felépüljön az agyrázkódásból. Azonban a kutatás eredményeit elemezve arra a következtetésre jutottak, teljes nyugalomra sincs szükség, mindössze arra, hogy az agyrázkódást szenvedett gyerekeket kíméljék, például adjanak nekik felmentést bizonyos feladatok alól.

"A leghatékonyabb, ha 3-5 napot teljes nyugalomban töltünk az agyrázkódás után, majd utána lassan térünk vissza az agyrázkódás előtti aktivitási szintünkhöz" - tanácsolja dr. Meehan.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30049

További mentőszakápoló magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag