Miért vannak balkezesek?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Valószínűleg senki sem törődne vele, hogy valaki balkezes-e, ha a balogok, suták vagy bárhogyan is nevezzük őket, éppen annyian lennének, mint a jobbkezesek. De az arányuk hozzávetőleg 8 és 15 százalék közötti a felnőtt lakosság körében. Mi lehet ennek az oka?

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a diszlexiával küzdőknél kapcsolat volt a PCSK6 gén és a bal- vagy jobbkezesség között. Mivel minden génnek két kópiája van, két lehetősége van a mutálódásra. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a diszlexiásoknál, akiknél többféle PCSK6 volt jelen (vagyis akár az egyik vagy akár mindkét gén mutálódott), azok döntően jobbkezesek voltak - írja az Index.hu.
Ezt nagyon érdekesnek találták a kutatók, mert tudták, hogy a PSCK6-nak közvetlen köze van a test asszimmetriájának a fejlődésében. Azt azonban nem értették, hogy mi köze ennek a diszlexiásokhoz, hiszen semmi köze a diszlexiának ahhoz, hogy milyen kezes az illető. Így további önkénteseket vontak be a vizsgálatba, a 2600 új tesztalany között nem volt diszlexiás.

A világ legnagyobb hatalmú balkezese, Barack Obama

A világ legnagyobb hatalmú balkezese, Barack Obama

Pszichológusok szerint a balkezes emberek könnyebben megijednek, mint a jobbkezesek. Ez elég különös, s a domináns jobb agyféltekéjük adhatja a magyarázatot. Részletek!

Kiderült, hogy a PSCK6 nem egyedül felelős a jobb- vagy balkezesség kialakulásáért, más géneknek is közük van ehhez. Ezek a gének is a keresztirányítás kialakulásáért felelősek, a kezesség pedig attól függ, hogy mennyi mutálódik közülük. Minél több mutáció mutat az egyik irányba, annál inkább hajlamos ezt a kezet használni az egyén. Legalábbis ezt feltételezik a kutatók.

Az egyik legelfogadottabb magyarázat szerint a beszéd kifejlődésének is köze van a jobb- és balkezességhez. A bal félteke felelős a beszéd, a nyelvérzék, az írás és a logika irányításáért. A legtöbb embernél a bal félteke irányítja tehát a beszédet, ezek az emberek túlnyomó részt jobbkezesek. Vannak azonban néhányan, akiknél a beszéd irányításának a jobb agyféltekéhez is köze van, ők többnyire balkezesek.

Forrás: Index.hu
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag