A zsigeri megérzés a jó erkölcs kulcsa?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Pszichológiai szakcikkekben a zsigeri megérzést, más nevén az intuíciót olyan képességként definiáljuk, amivel azonnal megértünk valamit, anélkül, hogy tudatos érvelésre lenne szükség. Most Sarah Ward, a University of Missouri egyik kutatója azt állítja: azok, akik hallgatnak megérzéseikre, sokkal kisebb eséllyel követnek el erkölcstelen dolgokat.

Ward két kísérlettel is igazolta hipotézisét. Először több mint 100 önkéntessel (háromnegyedük nő volt) töltetett ki kérdőíveket, amelyből kiderült, hogy mennyire intuitívek. Ezután megkérte az embereket: képzeljék el, hogy erkölcstelenül viselkednek a munkahelyükön: mindenkinek fel kellett olvasnia egy történetet arról, hogyan hibáztak a munkahelyükön és ezért hogyan hibáztatták egy ártatlan kollégájukat. Az intuitívaknak nem csak felolvasniuk, de elképzelniük is kellett ezt a történetet.

A kutató szerint annak hatására, hogy elképzelünk egy erkölcstelen cselekedetet, valamiféle erkölcsi válasz alakul ki bennünk, legyen az bűntudat vagy szégyen, emiatt szennyesebbnek, rosszabbnak érezzük magunkat. Ennek hatására azok, gondolta Ward, akik erkölcstelenül viselkedtek, sokkal többet lennének hajlandóak fizetni kéztisztító termékekért. Ezt a feltételezését a kísérlet megerősítette.

Az intuíció lehet a jó erkölcs kulcsa

Az intuíció lehet a jó erkölcs kulcsa

Jó tanácsadó az ösztön, hallgasson rá!

Egy friss kutatásból az derült ki, hogy ha az embereket rákényszerítik, hogy csak az ösztöneik alapján válasszanak két lehetőség közül, az esetek 90 százalékában helyesen döntenek. Kattintson a részletekért!

A második kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy írjanak életük egy olyan időszakáról, amikor erkölcstelenül viselkedtek, majd arra kérték őket, hogy töltsenek ki egy IQ-tesztet. Ennek válaszait egy papírra felírva, írással lefelé meg is kapták - azzal a háttérinformációval együtt, hogy a legjobb eredményeket elérő tesztírók jutalmat kapnak. Az eredmények szerint a tesztírók 23 százaléka csalt és leste meg a "helyes" válaszokat.

Ward elmondása szerint az intuitívek kevésbé csalnak, amikor elgondolkodnak azon, hogy milyen volt korábban "rosszul" cselekedni - ez pedig azért van, mert az emberek megpróbálnak kompenzálni és jól viselkedni korábbi rossz magaviseletük miatt. Ennek a gyakorlatban is nagy haszna van, munkahelyi környezetben például hasznos lehet az emberek intuícióját beindítani, mielőtt erkölcsi alapon mérhető döntést hoznának. Ráadásul annak is sok értelme van, ha az emberek hallgatnak megérzéseikre erkölcsi döntésekben.

Forrás: Sciencedaily

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag