A kopaszodás ellenszere: tépjünk ki 200 hajszálat?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Van egy jó és egy rossz hírünk a kopasz férfiaknak. A jó hír: úgy tűnik, hogy amerikai kutatók megtalálták a kopaszodás ellenszerét. A rossz hír: ehhez ki kell tépniük a maradék hajukat.

A University of Southern California kutatóinak vizsgálatai azt igazolják, hogy ha kitépünk 200 hajszálat, hatszor annyi is visszanőhet. Ez viszont azt jelenti, hogy ha egy ritkuló hajfelületet akarunk dúsítani, akkor az ott lévő összes hajszálat ki kell tépnünk.

Ha ugyanis elég mennyiségű hajszálat távolítunk el erőszakosan (azaz kitépéssel) egy területről, ez olyan vészjelzést küld a szervezeteknek, amelynek hatására több haj nő vissza. A hír természetesen nem hangzik túlságosan megnyugtatóan és komfortérzetünket sem fogja emelni, viszont szervezetünk természetes reakcióit aknázza ki.

Ráadásul nemcsak több millió férfi szenved a kopaszodástól és a hajritkulástól (egyesek már tinédzserkoruktól kezdve), hanem több millió nő is: hajritkulásaiknak a kutatók szerint pszichológiai okai vannak.

A hajnövekedés fázisai

A haj növekedésével és "halálával" kapcsolatos biológiai háttér információk akkor kezdenek érdekelni bennünket, amikor zavar támad az erőben: ha túl sok kihullik vagy túl kevés nő. A cikk folytatódik, kattintson!

A Cell szaklapban részletesen is olvasható az ide vezető kísérletekről szóló tanulmány. A kutatók egérkísérleteket végeztek: előre megjelölt, szőrös területekről téptek ki egyenként 200 szőrszálat, majd egy hónappal később megnézték, mennyi szőr nőtt vissza. Amikor a megfigyelt terület apró volt és nagyon közel voltak egymáshoz a szőrszálak, még akkor is legalább kétszer annyi nőtt vissza, egy szerencsés egérnél pedig 1300 szőrszálat számoltak meg. További kísérletek során arról bizonyosodtak meg, hogy a szőrszáltépés olyan kémiai vészjelzést indít be a szervezetben, amelynek hatására a környező területeken is beindul a szőrszálak növekedése.

A hajszáltépés segíthet a kopaszodás megállításában?

A hajszáltépés segíthet a kopaszodás megállításában?


Érdemesnek tartjuk azért figyelmeztetni olvasóinkat, hogy a hajszálakat egyfelől egyesével tépkedték ki a kutatók, másfelől az emberi szervezetben nem lehet tudni még, hogy ez a mechanizmus pontosan hogyan működhet. Ugyanis úgy tűnik, hogy a kémiai vészjelzés egy bizonyos erősségnél indítja csak be a növekedést. Másfelől, hogy ha a hajszálakat egy túlságosan nagy területről tépik ki, akkor gyengébb a kémiai jelzés és nem nő vissza semmilyen hajszál sem. Ha pedig a hajszálakat túlságosan kis területről tépik ki, csak a kitépett hajszálak nőnek vissza, újak viszont nem nőnek köré. Az egereknél úgy sikerült a legjobb eredményeket elérni, hogy a 200 szőrszálat egy fél centiméteres területről tépdesték ki.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag