10 napig a McDonald's-ban ettek: mi lett a vége?

Nem csak elhízás a következménye
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

baktériumok, bélflóra, gyorsétel, táplálkozás

Szoros kapcsolatot találtak a bélflóra összetétele és diverzitása, valamint az étrend között. A felfedezést akkor tették, amikor kutatók 10 napon át kizárólag a McDonald'sban étkeztek. A kísérlet eredményeiről a The Telegraph számolt be.

Ha kizárólag gyorsételeket eszünk, az kiirtja a bélbaktériumaink egy jó részét. Ezek a mikroorganizmusok védenek minket olyan betegségektől, illetve állapotoktól, mint az elhízás, a diabétesz, a rák, a szívbetegség, az autizmus, illetve a különböző bélgyulladások. Az ember emésztőrendszerében mintegy 3500 különböző mikrobafaj él, amelyeknek az össztömege mintegy 1,36 kg. Egy új vizsgálat szerint az egyoldalú, készételekre alapozott táplálkozás a bélflóra mintegy harmadát irthatja ki. A felfedezés azt is megmagyarázza, hogy a nagyjából ugyanolyan mennyiséget fogyasztó emberek közül egyesek miért szednek fel fölösleges kilókat, míg mások nem.

Az új vizsgálatot Tim Spector genetikus-epidemiológus vezette; a kutató saját 23 éves - szintén genetikusnak tanuló - fiával, Tommal kísérletezett: a fiú 10 napon át nem evett mást, csak a McDonald'sból származó hamburgert, sült krumplit, chipset, Coca-Colát stb. "Mielőtt elkezdtem a 10 napos "diétát", mintegy 3500 baktériumfaj volt a bélrendszeremben" - meséli Tom. "Amikor vége volt a kísérletnek 10 nappal később, körülbelül 1300 baktériumfajjal kevesebb volt kimutatható a bélrendszeremben. Ez azt jelenti, hogy az új étrendem mintegy harmadával csökkentette a bélbaktériumaim változatosságát rendkívül rövid idő, 10 nap alatt."

A gyorsételek a bélflóránknak sem tesznek jót

A gyorsételek a bélflóránknak sem tesznek jót


Tim és Tom Spector kísérletei tehát szintén azt bizonyítják - más vizsgálatok mellett -, hogy az elhízás nem pusztán azon múlik, hogy valaki túl sokat eszik. A bélflóra szintén kulcsszerepet játszik: azok a bélbaktériumok, amelyek úgy szabályozzák az emésztést, hogy távol tartják a potenciálisan pusztító hatású mikrobákat. A bélbaktériumok emésztőenzimeket, és vitaminokat (pl. A és K) bocsátanak ki; ezek segítik megkötni a szervezet számára fontos ásványi anyagokat (pl. kalcium, vas).

A baktériumok egyensúlyának megbomlása bélgyulladáshoz, vastagbélgyulladáshoz vezethet. Arra is vannak bizonyítékok, hogy az autizmus az alsó bélszakaszban található bélbaktériumok aktivitásával összefüggő állapot. Az egészséges bélflóra élőhelyenként különböző lehet, ugyanakkor vannak olyan kutatási eredmények, amelyek szerint az elhízás "fertőző". Egy kutatásban például elhízott emberek bélbaktériumait ültették egerekbe, az állatok hízni kezdtek. Egy másik vizsgálatban pedig sovány és kövér egereket zártak egy ketrecbe: a soványak ebben a kísérletben is hízni kezdtek. A bélflóra összetétele és az elhízás, illetve más kóros állapotok kialakulásának összefüggését tehát több vizsgálat bizonyítja.


Mit tehetünk, hogy ezeket elkerüljük? - A kutatók szerint az az igazán fontos, hogy minél változatosabban és minél természetesebben étkezzünk. Spector tanácsa szerint a belga sör, a fokhagyma, a kávé, a póréhagyma és a zeller ideális ételek az egészséges bélflóra kialakításához.

Forrás: Junk food kills bacteria that protect against obesity, heart disease and cancer, study finds

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Kulcsár Beáta
közegészségügyi és járványügyi felügyelő
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag