Milyen előnyei és veszélyei vannak a tájfutásnak?

43 ország 360 versenyzője küzd majd egymással és a természettel a második Tájékozódási Futó Világbajnokságon, amelyet Magyarországon rendeznek meg augusztus 18-tól.

Ennek kapcsán a tájfutás egészségügyi előnyeiről és veszélyeiről kérdezősködtünk a sajtótájékoztatón. A versenyre - melynek Miskolc ad otthont - a tinédzser korú fiataloktól a 95. életévüket betöltött sportolókig több százan érkeznek.

Ez a sportág egyszerre állítja szellemi és testi kihívások elé a részt vevőket.
Lehetőséget nyújt számukra, hogy közelebb kerülhessenek a természethez, levezessék a stresszt - és mindezt nem városi környezetben. A friss levegő és a rendszeres mozgás általánosan jót tesz az egészségnek.
Tájfutáskor a szervezők által elhelyezett bójákat kell az erdőben megkeresni egy kiadott térkép alapján.

Ugyanakkor a tájfutás iránt érdeklődőknek több dologra fel kell készülniük. A nyári hőségben gondot okozhat a kiszáradás - ezért a szervezők futás előtt, közben és után is osztanak vizet.
Bár a tájfutók hosszú ujjú ruhában futnak, a szabadon maradt felületeket is védeniük kell a naptól.

Lyme-kór

Lyme-kór
A terepen futás figyelmet igényel, mert a kiálló gyökerekben, mélyedésekben megbotolhatnak a futók. Profik már tudják, de kezdőknek, érdeklődőknek fontos információ, hogy futáshoz megfelelő cipőt válasszanak.

Említésre méltóak a különböző rovarcsípések következményei, gondoljunk csak Monspart Sarolta esetére, aki a kullancsok terjesztette Lyme-kór miatt lett súlyos beteg. Lyme-kór ellen nincs oltás, de a szintén kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van. A tájfutók számára ez az oltás rendkívül ajánlott.

Szerencsétlen esetben méh- és darázscsípés is érheti őket.
- Erre volt példa is, egy futónak a szájába repült egy méh, és ott csípte meg. Bár az illető képes volt beérni a célba, ott orvosi ellátásra volt szüksége - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ha valaki nem érkezik meg az indulást követő 4 óra múlva, akkor a keresésére indulnak.

A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy mozgássérültek is indulhassanak a versenyen a Trail-O világbajnokság keretében. 2007-ben már 39 mozgássérült versenyző (az összes versenyző 12 százaléka) vett részt a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség által szervezett versenyeken - olvasható a rendezvény honlapján, melyen további információkat találnak a bajnokságról.

Az sporteseményen résztvevők betegellátását a Nemzeti Sportszövetség Mentőszolgálata (Oxyteam) végzi majd.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A kemény, meszes víz szárítja a bőrt, és eltömi pórusait. Tisztított lágy vizet használjon bőrápolásra. Még jobb, ha tiszta esővizet tud gyűjteni az arctisztításhoz.