Emiatt hal meg a legtöbb 20-30-as nő!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Magyar Dermatológiai Társulat immár ötödik alkalommal rendezte meg az országos Melanoma Napot, melynek keretében a szakorvosok az egész országban ingyenes bőrgyógyászati vizsgálattal és tanácsadással várták azokat, akik nemcsak napolajjal kívánják védeni bőrüket a káros ultraibolya sugárzások ellen.

"Mielőtt bőrét a Napnak mutatja meg, mutassa meg bőrgyógyászának is!" - tűzte zászlajára jelmondatát a Magyar Dermatológiai Társulat, és május 3-án arra is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy a melanóma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok (világos bőr, nagyszámú anyajegy, családban előforduló melanóma) mellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében.

A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja. Hogy ne csak a szezonális bőrvédelem jelentőségét, hanem a folyamatos odafigyelést is a középpontba állítsák, a tegnapi nap során több európai ország példáját követve hazánkban is számos helyszínen tartottak ingyenes bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.

A szakorvosok azonban nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek ne csupán évente egyetlen alkalommal szenteljenek figyelmet bőrüknek, hanem mind a 365 napon tegyenek annak megóvásáért, hiszen a melanóma 20-as és 30-as éveikben járó nők körében például a leggyakoribb haláloknak számít, ám a közhitelemmel ellentétben gyógyítható betegség, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

Olvasson többet a melanómáról egy korábbi cikkünkben!

Videó: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32758

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A napozásra szüksége van bőrének, de kerülje a tűző napot és a leégést. Fokozatos, nem délidőben történő napozással és megfelelő fényvédelemmel a leégés tökéletesen megelőzhető.