Hajdú-Bihar: az öngyilkosok megyéje?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Újabb állomásához érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozata, ezúttal Berettyóújfalun várják az ingyenes szűrővizsgálatokra a helyieket. Hajdú-Bihar megyében kevés a cukorbeteg, de az országos átlagnál többen lesznek öngyilkosok.

Magyarországon és az Európai Unióban az elmúlt évtizedek legjelentősebb demográfiai változása, hogy a 14 év alattiak száma folyamatosan csökken, míg a 60 éven felüliek aránya nő, a munkaképes korosztály elöregszik, kevesebb gyermek születik. Ez természetesen meghatározza a legfőbb egészségügyi problémákat: a fertőző betegségek ritkábbak, míg a krónikus betegségekből többet diagnosztizálnak és a legtöbb halálos áldozatot is ezek követelik. A születéskor várható élettartam Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál valamivel magasabb, a férfiaknál 70, a nőknél 78 év.
Halálozás: az esetek 50 százalékában a szívpanaszok a felelősek

A statisztikai adatok szerint a férfiak halálozásának 47,4, míg a nők halálozásának 61 százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek. Második helyen állnak a daganatos betegségek. A szomorú dobogó harmadik fokát a férfiaknál a külső okok - ezek közé tartozik az öngyilkosság is -, a nőknél pedig a légzőszervi betegségek foglalják el. Az öngyilkosságoknak sajnos nagy "hagyománya" van a megyében, ebben bizonyosan szerepet játszanak környezeti és gazdasági tényezők is, valamint az is hozzájárul eme szomorú adathoz, hogy a megyében viszonylag magas az alkoholisták aránya.

A kardiológiai betegségek közül az ischiémiás szívbetegség, az agyérbetegségek és a magasvérnyomás-betegség a leggyakoribbak, és leginkább a 65 év feletti korosztályt érinti. A szívinfarktusos esetek száma riasztóan magas, a többinél azonban az országos átlagnál alacsonyabb a betegek aránya. Hajdú-Bihar megyében 2010-ben férfiaknál 28,1%, míg nőknél 21,7%-ban fordult elő daganatos megbetegedés, a korai halálozást vizsgálva azonban a leggyakoribb halálokká lépett elő. A tüdőrák okozta halálozás magasan meghaladja az országos átlagot, különösen a férfiaknál.

Kevesebb hipertóniás és cukorbeteg

A háziorvosokhoz bejelentkezett felnőttek megbetegedései között az országos átlagnál alacsonyabb a magas vérnyomásban és a cukorbetegségben szenvedők aránya. Meglepően magas azonban a krónikus májbetegségekkel, májzsugorral küzdők aránya - ez részben a mértéktelen alkoholfogyasztásnak is köszönhető, különösen az 55-59 év közötti férfiak vannak veszélyben. A daganatos betegségek közül az országos átlagnak megfelelően a tüdő-, mell- és bélrendszeri daganatok a leggyakoribbak, illetve az országos átlagnál magasabb Hajdú-Bihar megyében a prosztatarákosok aránya.

Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál többen lesznek öngyilkosok

Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál többen lesznek öngyilkosok


Kedvező mutató azonban az, mely szerint az országos átlagnál többen vesznek részt a meghívásos szűrővizsgálatokon (például szervezett emlőrákszűrésen vagy méhnyakrákszűrésen).

Lúdtalpas gyerekek

A 2010/2011. tanévben, Hajdú-Bihar megyében az iskola-egészségügyi szolgálatok által elvégzett morbiditási vizsgálatok eredményeként a talált betegségek, elváltozások gyakorisági listájának első öt helyén ugyanaz az 5 elváltozás szerepel, mint az előző tanévben. Ezek a lúdtalp, a fénytörési hibák, az obesitas, a tartási rendellenességek és a scoliosis. A megvizsgált gyerekek közel 13 százaléka túlsúlyos! Riasztó adat, hogy egyre több gyermek szenved kamaszkori magas vérnyomásban, illetve cukorbetegségben.

Mint az a statisztikai adatokból kiderül, tudatos életmódváltással és a betegségek megelőzésével sok halálesetet meg lehetne előzni. Jól látható, hogy a Hajdú-Bihar megyeiek szívesen vesznek részt a szűrővizsgálatokon! A szűrővizsgálatok elvégzéséhez nagyszerű alkalom kínálkozik az Egészségvárosban, ráadásul a megjelenéssel a helyi kórházat is támogatják az érdeklődők!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag