A macskák elbutíthatják a gyerekeket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy egysejtű parazita, amely a macskák bélrendszerében él és szaporodik, emberbe kerülve csökkent memóriakapacitást, gyengébb olvasás és tanulási nehézségeket okozhat a gyerekeknél.

A macskatartás elbutíthatja a gyereket egy új kutatás szerint, amiből az derült ki, hogy a macska bélrendszerében élő egyik parazita a gyerekeknél rossz olvasást, csökkent memóriát és tanulási nehézségeket okoz - állapítja meg egy új kutatás, amelyről a The Telegraph számolt be.
Az élősködő neve Toxoplasma gondii, egysejtű élőlény, amely a Föld lakosságának mintegy harmadát fertőzi meg. Az emberben az agy- és izomsejtekben bújik meg, és nagyon sokszor semmiféle tünetet nem okoz. A Toxoplasma gondii a macskák beleiben szaporodik és él; a macska székletével kerül át a fertőzés más élőlényekre, így az emberre is.

Korábbi vizsgálatok már megmutatták, hogy a Toxoplasma gondiival fertőzött állatoknál agytumorok alakulnak ki. Azt is megfigyelték már, hogy a fertőzés az állatok viselkedését is megváltoztatja. A fertőzött patkányok például kevésbé félnek a macskáktól, ami azt jelenti, hogy valószínűbb, hogy elkapja és megeszi őket. Ez a hatás mind a parazita, mind pedig a macska számára előnyös: a parazita ugyanis csak a macskák emésztőrendszerében tud szaporodni. Az élősködők a macska ürülékével kerülhetnek át más állatokra, illetve az emberekre is.

Toxoplazmózis
Mik a tünetek? Hogyan kezelhető?
Kattintson!Az emberre gyakorolt hatása azonban még nagyobb lehet, mint ahogyan azt korábban gondolták. Legalábbis ez derült ki a University of Iowa és a Florida International University legutóbbi kutatásából. Ebben azt találták, hogy azok a gyerekek, akik Toxoplasma gondiival fertőzöttek, rosszabbul olvasnak és gyengébb a memóriájuk különböző kognitív feladatok elvégzésekor.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy az E-vitamin enyhíti a tüneteket. Azoknál a gyerekeknél viszont, akiknek alacsony volt az E-vitaminszintjük, súlyosabbak voltak a tünetek. "Hogy ezeket az eredményeket bizonyítani tudjuk, hosszú távú vizsgálatokat kell majd végezni mind a fertőzés hatásait, mind pedig az E-vitamin pozitív hatását illetően" - mondják a kutatók.

A macskatartás veszélyes a gyerekekre?

A macskatartás veszélyes a gyerekekre?


A Toxoplasma gondii fertőzés okozhat influenzaszerű tüneteket, de ez nem feltétlenül jelentkezik. Előfordulhat az is, hogy a paraziták az agysejtekben cisztákat hoznak létre. A fertőzés az emberek esetében is okoz viselkedésváltozást: korábban összefüggésbe hozták már férfiak esetében az agresszív viselkedéssel, a nőknél a megcsalási hajlandósággal. Más vizsgálatokból pedig az derült ki, hogy a skizofrénia és a fertőzés között is erős kapcsolat lehet.

Az ember gyakran úgy kapja el a Toxoplasma gondiit, hogy nem kellően átsült húst eszik (elsősorban a bárány, a sertés és a szarvas a veszélyes), vagy ha nem tiszta vizet vagy esetleg földet nyel - ezek ugyanis érintkezhetnek macskaürülékkel. A terhes nők fertőzése megfertőzi a magzatot is, és a születendő gyermek gyógyíthatatlan beteg lesz tőle.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag