Toxoplazmózis tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba

 

 Dr. Gabler Tamás

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a toxoplazmózis?

A toxoplasmosis a Toxoplasma gondii valódi egysejtű, sejten belül élősködő kórokozóval történő fertőzés. Az esetek döntő többsége (80-90%) tünetmentes formában zajlik. Jelentőségét az adja meg, hogy a méhlepényen áthatolva a magzatnál agyvelő-gyulladást okozhat, ezért csak a terhesség alatt bekövetkező friss fertőzés lehet veszélyes.

A toxoplazmózis előfordulása

A felnőttkorra az emberek 30-50%-a átesik az első toxoplasma fertőzésen, ami alatt egy életre szóló védettség alakul ki.

A toxoplazmózis okai

A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be, ezért macskatartók körében magasabb a védettek aránya. Előfordulhat még fertőzöttség nem kellően sült, főtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával, a szennyezett föld szájüregbe kerülésével, vértranszfúzióval vagy szervátültetéssel is. A betegség emberről emberre nem terjed. A macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet.

A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be.

A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be.

A toxoplazmózis tünetei

A lappangási idő 2-3 hét. Ezt követően, nem immungyengített betegeknél az alábbi tünetek figyelhetők meg:
 • mononucleosis-szerű betegség, mérsékelt lázzal
 • a fejen és háton megnagyobbodott nyirokcsomók
 • fejfájás
 • torokfájás
 • izomfájdalmak

Immungyengeség (AIDS, immunoszuppresszív kezelés) esetén pedig:
 • agyvelő-gyulladás
 • tüdő-
 • szív-
 • szem- és
 • májbetegség jelentkezhetnek
A terhes anya, friss fertőzés esetén, a terhesség 16. hete után 50%-os valószínűséggel fertőzi magzatát. A fertőzött anyák mintegy egyharmada szül fertőzött csecsemőt, akiknek csak 10%-án figyelhetők meg klinikai tünetek. A veleszületett rendellenesség legfőbb tüneteit "Sabin-tetrád"-ként ismeri az orvostudomány:
 • agyi meszes gócok,
 • a szem ér- és ideghártyájának gyulladása (chorioretinitis, e.: korioretinítisz),
 • vízfejűség,
 • epilepsziás görcsök mutatkoznak.

A toxoplazmózis diagnózisa

 1. A legmegbízhatóbb, de ritkán szükséges módszer a kórokozó azonosítására, hogy az emberből nyert szövetmintából (pl. agyvízből, abortumból) készült oltóanyagot egérbe fecskendezik, amelyben az elszaporodik, így mikroszkóppal könnyen kimutatható - röviden egéroltás.

 2. A vérben keringő antitestek vagy kórokozók kimutatása ún. szerológiai (vérsavó) vizsgálatokkal történik, melyek a következők:

  • Komplementkötési próba: a toxoplazma ellen termelődött immunrendszeri fehérjék kimutatására alkalmas vizsgálat.
  • Indirekt hemagglutináció: ennek során állati vörösvérsejtek felszínét vonjuk be, pl. egér véréből nyert ellenanyaggal. Ha ehhez a rendszerhez más állatokban előállított egérantitestek elleni ellenanyagot kevernek, a vérrögökben összecsapzódik, ezt a reakciót nevezik hemagglutinációnak.
  • Indirekt immunofloreszcencia esetén a kórokozók elleni egér-ellenanyaghoz egér-antitest ellenes, ultraviola fényben világító ("fluoreszkáló") antitestet tesznek. Mikroszkóp alatt a kórokozók UV-fényben világító képletek formájában tűnnek elő.
  • Frenkel-féle bőrteszt: Az ellenanyagok megjelenésével a kórokozó testfehérjéivel szemben allergia is kialakul, mely a bőrbe adott injekcióval provokálható.

 3. Képalkotó eljárások: koponya CT, MRI az agykamra-tágulat és meszes gócok igazolására.

 4. Agyvíz (likvor)-vizsgálat. A mintát az ágyéki gerinccsatorna megszúrásával ("lumbálpuncióval") nyerik. Kórjelző, ha a kórokozót, pl. mikroszkóppal lehet azonosítani. Szintén kórjelző, ha az agyvíz fibrintartalma magas, ami miatt az olykor vérlepényszerűen megalvadni is képes.

 5. Az agyszövetek mikroszkópos megtekintése: Ritkán bár, de agyszövetminta vizsgálatára is szükség lehet.

A toxoplazmózis kórlefolyása

Felnőttekben, egészséges immunrendszer esetén, a betegség 1 héten belül nyomtalanul gyógyul. Az AIDS-hez társuló esetek végzetesek is lehetnek. A veleszületett toxoplasmosis súlyossága igen változatos. A klasszikus klinikai kép, a Sabin-tetrád megléte esetén a gyermek életének első heteiben meghal. A legenyhébb formák felnőttkori látászavarokban mutatkoznak meg, néha vakságot is eredményeznek. Ez akkor is előfordulhat, ha a gyermek születésekor teljesen egészséges.

A toxoplazmózis kezelése

Kezelés általában nem szükséges. Kivételt képeznek a kisgyermekek, akiknél a szemkárosodás megelőzése miatt szükséges kezelés, és az immunhiányos állapotban szenvedők, valamint a terhes asszonyok. A kezelésre főként spiramicint, szulfonamidokat, co-trimoxazolt, azitromicint alkalmazhatnak szájon át beadva.

Ép immunrendszer esetén a beteg kezelés nélkül is szövődmények nélkül gyógyul. Idejében kimutatott anyai fertőzés esetén, megfelelő ideig tartó antibiotikus kezeléssel a magzatkárosodás nagy valószínűséggel elkerülhető. Szem-ideghártya gyulladás akár felnőttkorban is megmutatkozhat.

A toxoplazmózis megelőzése

Egészséges leánygyermekeknél a megelőzés legjobb módszere, ha minél fiatalabb korban átesnek a betegségen. Ezért nem szabad a gyermeket eltiltani a macskáktól. Nagyon fontos a megfelelően hőkezelt hús fogyasztása. Felnőttkorban a megelőzésnek terhesség alatt van különös jelentősége, ezért a várandósoknak kerülniük kell a nyers vagy félig főzött hús fogyasztását, valamint a macskaürülékkel való kontaktust. A macska ürülékében a parazita 48 óra alatt válik fertőzőképessé, ezért a macskaalmot, ürüléket naponta el kell távolítani.

Az anyától vett vérből az ellenanyagszint pontosan meghatározható, és az is, hogy régi vagy új fertőzésről van szó. Bár a magzat a terhesség 16. hetétől fertőződik, akkortól, amikor a lepény felveszi végleges szerkezetét, a vérvizsgálatot érdemes a tervezett fogamzás előtt megejteni. Friss fertőzés esetén antibiotikumok szedésével (spiramicin, azitromicin, co-trimoxazol, stb.) lehet a babát megvédeni.

Hasznos tudnivalók

Jóllehet a betegség legfontosabb terjesztője a macska, a fertőzés továbbvitelében segítenek a házi- és vadállatok, madarak. Fertőző forrást jelenthet a fertőzött ember is, aki székletével, vizeletével terjesztheti a betegséget. A nem megfelelően hőkezelt hús, tej, tojás is szerepelhet fertőző forrásként.

A világrahozott toxoplasmosis lehetőségére és a lehetséges tennivalókra a terhesek figyelmét fel kell hívni.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Toxoplazmózis kezelésére! További kérdésem van Toxoplazmózis témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Kovács SzilviaManuálterapeuta, Gyógytornász


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag