Időzített bomba: gőzerővel dolgoznak az Alzheimer ellenszerén

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A népesség öregszik, az átlagéletkor egyre nő, pár évtizeden belül ugrásszerűen megemelkedik az Alzheimer kór előfordulása. Ugyan ma a betegséget csak tünetileg tudják kezelni, de a kutatók gőzerővel dolgoznak olyan gyógymódokon, amelyek oki kezelést jelenthetnek.

A népesség öregszik, az átlagéletkor egyre nő, pár évtizeden belül ugrásszerűen megemelkedik az Alzheimer kór előfordulása. Ugyan ma a betegséget csak tünetileg tudják kezelni, de a kutatók gőzerővel dolgoznak olyan gyógymódokon, amelyek oki kezelést jelenthetnek.

Bizonyos szempontból nem meglepő, hogy az Alzheimer kór egyre gyakoribb, hiszen a betegség alapvetően az időseket érinti, az átlagéletkor pedig egyre nő. Ebből adódóan egyre többen érik el azt az kort, amelynél ez a probléma egyáltalán megmutatkozhat. Nem véletlen, hogy ezt a területet egyre jobban kutatják, komoly pénzeket költenek arra, hogy megtalálják a tényleges megoldást jelentő terápiához vezető utat. Ennek részeként zajlik hazákban is több olyan vizsgálat, amelynél olyan biológiai készítményeket próbálnak kifejleszteni, amelyek már nem tüneti, hanem oki kezelést jelentenek.

Ezek a kutatások arra épülnek, hogy ma már sejtik, mi okozza az Alzheimer kórt: az, hogy az idegsejtekben olyan kóros fehérjék szaporodnak fel, amelyek elpusztítják azokat. Ezeket elvileg ki is lehet mutatni, de mivel ez nagyon költséges vizsgálat, a betegség rutin diagnózisát nem így, hanem a tünetek alapján, valamint az egyéb demenciát okozó betegségek kizárásával, esetleg speciálisabb neuropszichiátriai tesztek segítségével állítják fel. A kóros fehérjék kimutatásával készülő korrektebb diagnózis nem rutinszerű, jelenleg csak azoknál kerül rá sor, akik orvosbiológiai kutatásban vesznek részt. Náluk a kóros fehérjéket kétféleképpen mutathatják kis: vagy agyi PET CT vizsgálattal az idegsejtekből, vagy lumbálpunkciót követően az agy-gerincvelői folyadékból.

Látszik az út vége?

Ha betegséget sikerül hamar diagnosztizálni, akkor már a mai kezelésekkel is évekkel ki lehetne tolni a leépülés folyamatát, ám a folyamat nem állítható le. Ennek oka, hogy a jelenlegi terápiák csak az ingerületátvivő anyagok idegsejt-pusztulás következtében felborult egyensúlyát tudják többé-kevésbé helyreállítani, ez pedig önmagában gyógyulást nem eredményez. Viszont a jelenleg intenzíven kutatott terápiák már az oki kezelést célozzák, segítségükkel lehetővé válhat az, hogy a kóros fehérjék kialakulását már eleve meg lehessen akadályozni.

Erre persze még várni kell, de a kór kezelhetősége, lefolyásának lassítása ma már igen eredményes: ha a betegséget időben felismerik és kezelik, akkor előrehaladása több mint 30 százalékkal lassítható. Az ezt segítő, az Alzheimer Szövetség washingtoni konferenciáján bemutatott hatóanyag ugyan nem képes megállítani vagy visszafordítani a betegséget, viszont azoknál, akiknél a tüntetek még enyhék, nagyon jó eredmény érhető el. A hatóanyag mindezt azzal biztosítja, hogy gátolja, illetve zavarja a béta-amiloid fehérjelerakódások kialakulását az agyban. Persze az még vitatott, hogy tényleg ez a folyamat felel-e a kór kialakulásáért, de az új eredmény az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat is előbbre viheti.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia