A mozgás az iskolai teljesítményt is javítja

Hosszú távon is van hatása a sportnak
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

mozgás, sport, iskola, iskolai teljesítmény

Azok a gyerekek, akik 11 évesen többet mozognak és sportolnak, 16 éves korukban jobb eredményeket fognak elérni az iskolai vizsgáikon - állítja egy most megjelent brit tanulmány.

A kutatók megállapították, hogy olyan hétköznapi mozgásformákkal, mint a tornaórán való részvétel, az ebédidőben való futkározás vagy a kerékpáron történő iskolába járás sokat tehetnek a gyerekek azért, hogy javuljanak a különböző iskolai tantárgyakban elért jegyeik.

Az egész problémafelvetés azért került elő, mert Angliában a gyerekek egyre több időt töltenek ülve, vagy a tévé, vagy a számítógép, vagy valamilyen játékkonzol társaságában. Tízből kilenc gyerek életéből hiányzik a napi 60 perc mozgás, sőt van, aki még heti egy órát sem tölt aktívan, pedig mindez elengedhetetlen lenne a megfelelő egészséghez, emellett a fizikai aktivitás az agy kémiai összetevőire is stimulálóan hat, ami pedig pozitívan befolyásolja az iskolai teljesítményt.

A British Journal of Sports Medicine című lapban közzétett vizsgálat során közel 5000 iskolás gyereket kísértek figyelemmel, és megállapították, hogy a jegyeik egyenes arányban nőttek a mozgással eltöltött idejükkel, ráadásul nem is valami rendkívüli fizikai teljesítményre kell gondolni, hiszen a 11 éves fiúknál már napi 17, lányoknál pedig napi 12 perc látványos javulást jelentett a 16 éves korukban elért eredményeik tekintetében. A legnagyobb mértékű javulás a természettudományos tantárgyak terén mutatkozott, ott is főleg a lányok körében.

Tornaórával a jobb jegyekért

Tornaórával a jobb jegyekért


A kutatást vezető dr. Josephine Booth és John Reilly professzor úgy vélik, nagyon fontos összefüggéseket tárt fel a vizsgálatuk, főleg annak fényében, hogy mind Angliának, mind az Európai Bizottságnak nem titkolt célja, hogy a természettudományok terén minél több női tudós jelenjen meg. A vizsgálat alapján elmondható, hogy ennek egyik fontos feltétele az, hogy a gyerekek a nap minél nagyobb részét töltsék aktívan, akár szabadon futkározva, akár valamilyen sportot űzve.

Amerikai kutatók rámutattak, hogy a mozgás javítja az agy vér- és oxigénellátását, ami közrejátszhat abban, hogy a nagyobb aktivitású gyerekek tanulási teljesítménye javul. Az aktivitás hormonokon keresztül segít a felgyülemlett feszültség levezetésében, javítja a hangulatot, gyorsítja az új idegsejtek kialakulását és növeli a szinapszisok rugalmasságát.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bányai Csaba
személyi edző, rekreációs szakértő
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További személyi edző magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag