Munkamánia tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.12.01 15:26

 Durbák Ildikó

 

 Horváth Zsófia munkapszichológus

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a munkamánia?

A munkamánia egy olyan állapotot jelöl, amikor valaki túlságosan sok időt tölt munkával (nem azonos a túlórázással), elhanyagolja a családját, a barátait, szabad idejében is szinte kizárólag a munka tölti ki az életét, és végül "rámegy" az egészsége is, megbetegszik. Fejfájás, fáradtság, allergia, emésztési zavar, fekélyek alakulhatnak ki, álmatlanságra, türelmetlenségre, koncentrációs nehézségekre, nyugtalanságra és feledékenységre panaszkodik.
A munkamánia nem orvosi szakkifejezés, azonban ugyanúgy egyfajta addikciót jelent, mint például a szerencsejáték szenvedély, internet-függőség. Az egyén életét szinte kizárólag a munkája uralja, csak ez okoz számára örömet - bizonyos ideig. Kiszállni ebből a mókuskerékből nem tud.

A munkamánia előfordulása

Rohanó világunkban egyre gyakoribb a munkamánia, és a hiedelemmel ellentétben nemcsak a felső vezetők veszélyeztetettek, hanem az alacsonyabb beosztásúak is, sőt még a háztartásbeli nők is. A férfiakra jellemzőbb inkább, ennek az lehet az oka, hogy a hagyományos társadalmi szerepük szerint nekik kell eltartani a családot.

A munkamánia tünetei

Ha valaki napi 10-12 órát dolgozik, és még otthon is ráhúz egy kicsit estefelé, vagy ha a munka mindennél fontosabb, de már nem jelent örömet, vagy épp ha szabadságra megy, és akkor is a munka jár a fejében - ezekben az esetekben felmerülhet a gyanú, hogy az illető munkamániás. Egy munkamániás nem képes delegálni a feladatokat, nem bízik a kollégái teljesítményében, szorong, hogy az irányítás kicsúszik a kezei közül.

Úgy válik valaki munkamániássá, hogy az életének középpontjába mindinkább a munka kerül, és az emberi kapcsolatai egyre kevésbé érdeklik. Otthon és munkaidőn kívül is dolgozik, majd az életvitelét is a munkának rendeli alá. Egyre többet vállal, de nehézséget okoz neki, hogy teljesítse a feladatait.

Egy idő után - ez személyenként változó - a munkamániás mentálisan és fizikailag is kezd kimerülni, egyre rosszabb lesz a teljesítménye, szervi bajok lépnek fel nála. Ilyenkor megy el orvoshoz.

Fejfájás, fáradtság, allergia, emésztési zavar, fekélyek alakulnak ki a munkamánia hatására, a beteg hasi és mellkasi fájdalomra, álmatlanságra, türelmetlenségre, koncentrációs nehézségekre, nyugtalanságra, hangulatváltozásokra és feledékenységre panaszkodik. Emellett gyakori a szívritmuszavar, pánikbetegség és a magas vérnyomás is.

Rohanó világunkban egyre gyakoribb a munkamánia.

Rohanó világunkban egyre gyakoribb a munkamánia.

A munkamánia diagnózisa és kezelése

A munkamániások általában nem tudják magukról, hogy betegek. A tüneteket érzékelik, és valamilyen szervi bajra gyanakodnak. Az ok feltárásában egy pszichológus vagy pszichiáter segíthet.

A gyógyulás nem könnyű: meg kell tanulni lassítani, nemet mondani az újabb munkákra, és kényszerítenie kell magát arra, hogy a pihenés időszakában teljesen kizárja a munkát. A munkamániás menedzserek például úgy mennek nyaralni, hogy a telefonjukat szándékosan otthon hagyják. Fontos, hogy nem szabad pótcselekvéseket keresni! Egy munkamániás ugyanis sokkal hajlamosabb arra, hogy rászokjon valamilyen káros szenvedélyre, mint például a dohányzás, az alkohol vagy a kábítószerek. Jobb esetben mániákusan kezd testépítésbe vagy valaminek a gyűjtésébe.

A munkamánia megelőzése

Az amerikai Workaholics Anonymous szervezet 5 pontban határozta meg, hogyan előzhető meg a munkamánia kialakulása:

1. Sorrend: a feladataink között sorrendet kell felállítani. Ez azonban nincs kőbe vésve, nyugodtan meg lehet változtatni. Legyünk rugalmasak, és kezeljük lazán a véletleneket és az akadályokat.

2. Behelyettesítés: új tevékenységet csak akkor végezhetünk, ha egy ugyanannyi energiát és időt kívánó korábbi tevékenységet elhagyunk.

3. Ne aprózzuk el magunkat: egyszerre csak egy dolgot csináljunk.

4. Energiaszint: a munka tempóját úgy alakítsuk ki, hogy megfelelő legyen számunkra. Mielőtt valami új munkába kezdünk, ellenőrizzük, hogy van-e elegendő erőnk és energiánk az elvégzésére.

5. Elfogadás: a munka minden eredményét el kell fogadni. A türelmetlenség, rohanás és a tökéletes munka hajszolása hátráltatják a felgyógyulást.

Hasznos tudnivalók

Szeretne még többet tudni a munkamániáról? További hasznos információk a munkamániáról

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Munkamánia kezelésére! További kérdésem van Munkamánia témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Bimbó Melindaklinikai szakpszichológus


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag