Nyújtson MAXimális teljesítményt! - vitaminok és a vitalitás

A vitaminok létfontosságúak, nem vitás. Sokan hangoztatják, hogy megfelelő táplálkozással minden szükséglet fedezhető. Mégis, minél többet beszélünk róla, annál többször ütközünk buktatókba. A legújabb paradoxon a vitaminmentes gyümölcs és zöldség.

A civilizált élet kísértései

És valóban. Pont a rengeteg lehetőség válik akadályává az egészséges élet lehetőségének. Ember legyen a talpán, aki eligazodik az élelmiszerboltok polcain, hogy mi az egészséges és mi nem. Bár a legtöbb cikk az édességfogyasztásról és annak káros hatásairól szól, közvetlenül utánuk azok következnek, amelyek a vitaminok és az ásványi anyagok kérdéseit tárgyalják. Természetesen az egyik szerint kizárólag egészségesen kell táplálkozni a szervezetünk legjobb "üzemeltetéséhez", a másik már azt állítja, hogy élelmiszereink vitaminhiányosak, és pótolnunk kell a hiányzó anyagokat. Hol itt az igazság?

A vegetáriánus divat után kiderült, számtalan hasznos tápanyagot csak a húsból tudunk hatékonyan felvenni. Legalább egyben biztosak lehettünk eddig, abban, hogy a vitamindús táplálkozásnak nincs mellékhatása és ellenjavallata. Aki a legtöbbet akarta kihozni magából, zöldséggel és gyümölccsel rakta tele a bevásárló szatyrot.

A nagyüzemi termesztés, fóliasátrak, szintetikus növénytrágyák világában ez ma már korántsem biztos. Egyes mérések szerint például a mai, olykor kifejezetten ízetlen, felfújt és szivacsos gyümölcsök bizonyíthatóan kevesebb vitamint tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Ezzel szemben viszont a burgonya több C-vitamint tartalmaz, hogy tovább elálljon.

Miből mennyit? Vitaminpótlás okosan

Nem véletlen, hogy a napjainkban a mikroelemek és nyomelemek divatját éljük, a különböző tablettácskák csaknem a vitaminbogyóknál is kedveltebbek. Egy szabályt azonban sohasem szabad szem elől téveszteni. Nem csak az fontos, hogy annyi milligrammot fogyasztunk-e, amennyi a "nagy könyvben meg van írva". A lényeg az, hogy valóban felvehető formában és kombinációban kerüljön a szervezetbe a hiányzó anyag, legyen az vitamin vagy nyomelem. A legújabb fejlesztésű multivitamin-készítmények kiegyensúlyozott formában, a szervezet szükségleteinek megfelelően tartalmaznak minden fontos vitamint és ásványi anyagot. Ilyen készítménynél az adagolásra sem kell kifejezetten ügyelnünk: naponta mindössze egy darab biztosít minden fontos anyagot.

Radikális változást!

Lépten-nyomon az antioxidáns vitaminokról és azok hasznos tulajdonságairól hallunk. Marékszám tömhetjük ezeket magunkba, ha közben nem törekszünk arra, hogy életmódunk is korlátot szabjon a szabadgyökök képződésének.

Amikor dohányzunk, túl sokat eszünk, sokkal több káros szabad gyököt szabadítunk rá a szervezetre, mint amennyit mértékletesen kiegyensúlyozott vitaminfogyasztással ellensúlyozni tudunk.

A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, amelyek rendkívüli mértékben képesek károsítani az élő sejteket. Életmódunk következtében olyan sok keletkezik már belőlük szervezetünkben, amelynek korán látható jelei vannak. Ilyen például a száraz, kezelhetetlenné váló bőr, a ráncok korai megjelenése vagy éppen az immunrendszer gyengülése. Az antioxidáns vitaminokat (például C- és E) és ásványi anyagokat (szelén), vagy más mikrotápanyagokat (béta-karotin, lutein, likopin) tartalmazó készítmények azonban sikerrel szállnak harcba a szabadgyökökkel, ezáltal is segítve szervezetét a folyamatos teljesítmény nyújtásában.

Pörgesse fel szervezetét!

Hogyan érhetnék el maximális teljesítményt a munkámban? Sokan teszik fel ezt a kérdést magukban mindennap. Ha azt tapasztalja magán, hogy fáradékony, csökken koncentráló- és problémamegoldó képessége, esetleg fizikai teljesítménye is, netán kisebb memóriaproblémákat is észlel, gondoljon azonnal a vitaminokra és ásványi anyagokra! Egészségesnek gondolja táplálkozását? Nem biztos, hogy az. Sőt, az ilyen állapotok általában a megfelelő táplálkozásra is rossz hatással vannak.

Ezeket a hatásokat valamelyest kivédhetjük a tápanyagok segítségével is: néhány éve végzett kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszeres és kielégítő szintű vitamin- és nyomelem-ellátottság önmagában is jó hatással van a stressz és a szorongás kivédésére. Nagy-Britanniában dolgozó középvezetők körében végzett felmérés szerint a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmazó készítmények fogyasztása egyértelműen pozitív hatással volt a kísérletben részt vevők munkateljesítményére, fizikai teljesítőképességére és szellemi teherbírására. A hatások fokozottan jelentkeznek akkor, ha a táplálkozás amúgy vitaminokban és nyomelemekben szegény. Magyarországon jelenleg az átlagos bevitel ezekből a tápanyagokból a szükséglet negyven és nyolcvan százaléka között mozog, ami még messze elmarad a kívánatostól. Aki úgy érzi, munkája, időbeosztása vagy szokásai miatt táplálkozása nem a lehető legegészségesebb, szervezete érdekében pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció