Egyesület a családok segítésére

Minden szülő kerülhet nehéz helyzetbe, amikor átmenetileg képtelen gondoskodni a gyermekéről, vagy nincs kire bíznia. A Fehér Kereszt Egyesület ilyenkor igyekszik segíteni.

Hogy ne essen végleg szét a család!

Néhány éve jött létre a Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesület. A név nem véletlenül ismerős: az egyesület szoros kapcsolatban áll a Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvánnyal az átmeneti gondoskodást nyújtó gyermekfogadó szolgáltatás, a "helyettes szülői" hálózat szervezésében. Azoknak igyekeznek segíteni, akik átmenetileg képtelenek ellátni a gyermeküket, de nincs olyan rokonuk, akitől segítséget kérhetnének.

Egyfajta munkamegosztás alakult ki: az alapítvány elsősorban a felnőttképzéssel, a nevelőszülők, az átmeneti gondoskodást nyújtó helyettes szülők, a családi napközi vezetők képzésével foglalkozik. Tervezik a gyermekfelügyelő-képzés bevezetését is. A gondozóknak ugyanis rendelkezniük kell ezzel is, ha önkormányzati, gyermekjóléti intézménynél dolgoznak. Míg tehát az alapítvány elsősorban a képzéssel foglalkozik, az egyesület fenntartja, működteti a gyermekgondozási szolgáltatásokat.

Átmeneti ellátásra: helyettes szülők, befogadó családok

Ha átmeneti gondoskodásra van szükség, mert például műtét, betegség, lakásprobléma (hajléktalanság, válás, lakáscsere, stb.) miatt átmenetileg nem képes a szülő gyermekgondozási feladatait ellátni, igénybe lehet venni a helyettes szülői szolgáltatást. Ennek az útja a Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül vezet, de közvetlenül is lehet a szervező Fehér Kereszt Közhasznú Egyesülethez fordulni.

A helyettes szülői szolgáltatást leggyakrabban szociálisan hátrányos helyzetűek veszik igénybe. Előfordul azonban az is, hogy egyébként jó körülmények között élő, ám teljesen egyedülálló anyák szorulnak rá, például kórházi, műtéti kezelés miatt vagy külföldről való hazatelepülés közben.

Az átmeneti gondoskodás igénybe vételének időbeni korlátja van: a törvény egy évet biztosít, amely további fél évvel meghosszabbítható. Az egyesület gyermekelhelyezési szerződései azonban többnyire inkább rövidebb időre szólnak, néhány hétre vagy 2-3 hónapra. Ilyenkor a gyermek helyettes szülőkhöz, befogadó családokhoz kerül. 31 ilyen család van, de ezek számát az egyesület folyamatosan bővíteni szeretné.

- Azért jó itt helyettes szülőnek lenni, mert a családok megélik azt, hogy segíthetnek, de rugalmasan, nem folyamatos lekötöttségként - mutatta be Grosch Mária, az egyesület ügyvezetője a helyettes szülő hálózat munkáját. Állandó készültségben vannak a helyettes szülők, de mondhatnak nemet, ha épp nem alkalmas valami miatt számukra a vendég gyerek érkezése. A segítséget kérő család bemutatkozó beszélgetésen vesz részt, amelyre - ha csak lehet - a helyettes szülők otthonában kerül sor. Mindkét fél mondhat nemet, ha esetleg nem rokonszenvesek egymásnak, de ez még nem fordult elő. A befogadó család önként vállalja ezt a munkát, az egyesület munkatársai pedig ismerik őket, tudják, melyik kicsit hova tudnák jól helyezni. Az első találkozásnál a befogadó család minden tagjának véleménye számít, így a gyerekeké is, hogy el tudják-e fogadni a vendéget.

Kapcsolattartás

Az elváláskor két fénykép készül a segítséget kérő szülőről és gyermekéről, egy a szülőnél, egy a gyermeknél marad, amely megkönnyíti az egymástól való távollét idején az emlékezést, a szülő-gyerek kapcsolat folyamatos ébrentartását. Az elválás általában a szülőnek nehezebb, a gyerek könnyebben elfogadja a helyzetet, ha látja, hogy anyukája megbízik a helyettesben. A kapcsolattartás az ellátás ideje alatt rendszeres a szülő és a gyermek között (telefon, látogatás, elvitel), aminek gyakorlatát az egyesület a gyermek-elhelyezési szerződésben határozza meg.

A helyettes szülői hálózatban 31 család 54 férőhellyel fogadhatna kicsiket, tehát egész évben mintegy 18 ezer gondozási nap igénybevételére volna lehetőség, de általában évente csak 3000 körüli gondozási napot vesznek igénybe. A fejkvóta elszámolás szerint ez olyan, mintha 8 gyerekre igényelték volna meg a teljes, 365 napos kvótát - ennél természetesen több gyerek fordul meg itt, csak rövidebb időt tölt a helyettes szülőknél.

Bővülő hálózat

Az egyesület tervei között szerepel a hálózat fejlesztése, további helyettes szülői családok toborzásával és kiképzésével. A helyettes szülői szolgáltatás igénybevétele az ellátási szerződést kötött települési önkormányzatok területén lehetséges. Új családok bevonására elsősorban ezeken a területeken lenne szükség, hogy az elhelyezett gyermekek óvodája, iskolája változatlan maradhasson. A helyettes szülővé válás feltétele a megfelelő lakáskörülmények megléte és a háziorvos igazolása alapján megállapított gyermekfogadásra való egészségi alkalmasság, valamint egy 48 órás helyettes szülői tanfolyam elvégzése. A helyettes szülőségre vállalkozók otthonában a befogadott gyermeket a szülőktől külön szobában kell elhelyezni. Ez lehet akár a saját gyermekkel közös is, feltéve, hogy a vendégre 6 m2 szabad terület jut. Ha a leendő helyettes szülők elvégzik a 48 órás tanfolyamot, és a hálózat tagjai lesznek, készenlétüktől függően bármikor kerülhet hozzájuk gyermek, ha földrajzilag vagy a gyerek korát, egyéb körülményeit tekintve ők a legmegfelelőbbek a helyettesítő gondozásra.

A tanfolyamot párok, ritkábban egyedülállók végzik el az alapítvány szervezésében. Természetesen egyedülálló is lehet helyettes szülő, párok és gyermekes családok esetében pedig a teljes családnak el kell fogadni az elkötelezettséget. Várhatóan 2005 elején indul újra helyettes szülői tanfolyam, amelyre várják a jelentkezőket.

Napközbeni ellátáshoz: családi napközi

A gyermekvédelmi törvény szerint a gyermek napközbeni ellátását szolgáló egyik intézmény a családi napközi. Az egyesület egy évvel ezelőtt vette át az alapítványtól a napközbeni gyermekgondozó szolgáltatás szervezését. Elsősorban olyan kistelepüléseken jelenthet ez nagy segítséget, ahol nincs bölcsőde - és ez nem kevés, hiszen Magyarország 2900 települése ilyen, mindössze 545 bölcsőde működik, azok többsége is nagyvárosokban van.

Az egyesület hat családi napközije Budapest környéki településeken, kettő pedig a fővárosban működik a VI. és a XVII. kerületben. Egyre gyakoribb élethelyzet az is - és ebben a helyzetben szeretnének a leginkább segíteni -, amikor a kismama a gyes mellett részállást vállal, vagy képzésben vesz részt, és gyermekét nem veszik fel erre az időre a bölcsődébe, esetleg a gyermek egészségi állapota nem teszi ezt lehetővé. A családi napközikben kisebb a csoport, családiasabb az ellátás, mint az önkormányzati bölcsődékben.

Feltételek

Törvény szerint öt fő, hathetestől 14 éves korú gyermeket fogadhat a családi napközi, ha egy gondozónő van. Ha két gondozónő dolgozik, akkor 7 kicsit fogadhatnak. Ha a gondozónő saját 14 év alatti gyereke mellett vállalkozik erre a szolgáltatásra, ő is beleszámít a napközben otthon tartózkodó gyermekek közé, így a vállalható gyermekek száma csökken. Az egyesület fenntartásában működő családi napközik programjuk szerint egy és négy év közötti gyermekek gondozását vállalják, ettől való eltérés egyedi esetekben lehetséges.

Az egyesület gondozói a családi napközi tanfolyam elvégzése mellett egyben végzett helyettes szülők is.

A családi napközi működési engedélyeztetési folyamata bonyolultabb, a lakásnak magasabb követelményrendszernek kell megfelelni, több kötelező szakhatósági engedélyt is be kell szerezni (ÁNTSZ, tűzoltóság, építésügyi hatóság).

A családi napközibe járó gyermek után a szülő térítési díjat fizet. Ha a gyermek napközbeni felügyeletét munkavégzése miatt vagy munkaerőpiaci képzésen való részvétel miatt kéri, ez jelenleg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázati támogatása révén csupán havi 12 ezer forint kiadást jelent számára. Amennyiben a családi napközi férőhelyszáma nincs teljesen betöltve, a szabad helyekre időszakos gyermekfelügyeletet vállalnak gondozási és étkezési díjért. Ha a szülő "bérletet vált" a gyermekmegőrzési szolgáltatásra, kedvezmények kaphatók.

A Fehér Kereszt Közhasznú Egyesület az egyesulet@feherkereszt.hu e-mail címen és telefonon (hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken 8-14 óra között a (06 1) 343-6680, (06-1) 352-8886 és a csak vezetékes készülékekről hívható ingyenes 06 80 505 006 számokon), valamint hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között a 06 70 317 53 54-es mobilszámon várja a helyettes szülőség, illetve a családi napközi szolgáltatás igénybevétele iránt érdeklődők jelentkezését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció