"Valami bűzlik" a légfrissítők körül

A jó illat önmagában nem jelent tisztaságot, sem egészséges levegőt. Felmerült, hogy érzékeinket becsapva, több tisztaság érzetét keltő vegyszer súlyos egészségkárosodást okozhat.

Illatos légszennyezés

A világ egyik legjelentősebb tudományos lapja, a "Nature" az idei év májusában számolt be arról, hogy a hálózati elektromos árammal működő szobaillatosítók fokozzák a légúti betegségek, köztük az asztma, az idült hörghurut és a hörgőrák kockázatát. Legalábbis ezt közölte az Egyesült Államok Környezetvédelmi Felügyelősége (U.S. Environmental Protection Agency, "EPA"). A szakértők szerint ez némely illatosító formaldehid ("formalin") komponenségnek rovására írható, melynek rákkeltő hatása régóta ismeretes.

A tudósok az illatosítók használata helyett a kellemetlen szagokat kiváltó "házi gócok" (szemetes, illemhely, fürdőszoba, konyha stb.) tisztán tartását javasolják azok "elfedése" helyett.

A tudományos kutatás adatai szerint a légfrissítők 50 mikrogramm/köbméter koncentrációban képesek kibocsátani formalinszerű vegyületeket. Ez az érték az EPA által szabadtéren (!) megengedhető legmagasabb koncentrációhoz közelít. A szakértők véleménye szerint hasonló légszennyezés tapasztalható például a belsőégésű motorok kipufogó rendszerének nyomában. Autentikus szakmai vélemény szerint a probléma megoldása abban rejlik, hogy az illatosítókat gyártóknak vegyszerek helyett természetazonos anyagokat kellene használniuk termékeik fejlesztése során.

Ne vigyünk be felesleges vegyszereket a lakásba

A téma nemzetközileg elismert tudora, Mercola doktor véleménye szerint legjobb, ha vegyszereket nem viszünk be a lakásunkba - ez az illatosítókra is vonatkozik. A kellemetlen szagok eltávolítására főként terápiás illatos olajok javasoltak. A legtöbb "esszenciális" olaj jelentős baktériumölő hatással bír, emellett olyan "másodlagos" hatásaik is igazoltak, mint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozása, a fájdalom csillapítása, ellazulás és a gyógyulás folyamatának elősegítése. Legfontosabb sajátosságaik, hogy nem szabadítanak fel légzőszervi problémákat okozó anyagokat, mint a mesterséges légfrissítő anyagok. Mercola doktor szarkasztikus megjegyzése szerint, ha már nem vagyunk képesek elkerülni az utcák egészségtelen levegőjét, legalább ne vigyük be hálószobánkba.

Nem ez az első és nem is a leghangosabb figyelmeztetés az EPA részéről. Egy korábbi tanulmányukban közzétették azoknak a vegyszereknek a listáját, melyek egyértelműen egészségkárosítók és amelyeket 31 véletlenszerűen kiválasztott, illatanyagokat tartalmazó termékből mutattak ki. Ezek a következők:

AcetonBenzaldehidBenzil-acetátBenzilalkoholKámforEtilalkoholEtil-acetátLimonénLinalolMetilén-kloridPinénTerpinek
A vegyszer neve Milyen illatosított termékekben találhat Milyen egészségkárosító hatással bírnak
Kölnivizek, mosogatószerek, körömlakk-lemosó Központi idegrendszeri károsodás
Kölnivizek, hajlakk, folttisztítók, dezodorok borotválkozó krémek, samponok, szappanok, mosogatószerek Központi idegrendszeri és vesekárosodás
Kölnivizek, samponok, légfrissítők, mosogatószerek, szappanok, hajlakkok, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Belélegezve köhögést, a tüdőben vérbőséget okoz. Hasnyálmirigyrákot okozhat.
Kölnivizek, szappan, sampon, körömlakk-lemosó, légfrissítő, folttisztító, dezodorok. Központi idegrendszeri és légzésdepresszió
Parfümök, borotvakrémek, körömlakkok, mosogatószerek, körömlakkok, légfrissítők Helyi légúti irritáció, hörghurut, asztma, központi idegrendszeri károsodás
Parfümök, hajlakk, samponok, mosogatószerek, folttisztítók, borotvakrémek szappanok, légfrissítők, körömlakkok Légúti irritáció, központi idegrendszeri hatások
Borotválkozás utáni arcszeszek, parfümök, samponok, körömlakkok, körömlakk-lemosók, mosogatószerek Narkotikum. Szem- és légúti irritáció. Vese- és májkárosodás, vérszegénység
Parfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítők Rákkeltő
Parfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Narkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás.
Samponok, festékek, kölnivizek, lakklemosók Rákkeltő. Központi idegrendszert bénító vegyület.
Szappanok, parfümök, borotvakrémek, dezodorok, mosogatószerek, légfrissítők Immunbénító hatás.
Parfümök, szappanok, dezodorok, légfrissítők Asztma. Központi idegrendszeri károsodás

Az egészségre ártalmas nagyhatású illatosított tisztítószereket, légfrissítőket rendkívül agresszív és hatékony folyamatos reklámkampánnyal terjesztik. Azt eddig sejtettük, hogy a kellemetlen, irritáló szagokkal járó ablakmosások nem válnak egészségünk hasznára. A légfrissítőkről szóló legújabb riasztó adatok tovább növelik aggodalmainkat. Azt viszont csak kevesen gondolhatták, hogy súlyosan egészségkárosító anyagokkal mossuk el tányérjainkat, evőeszközeinket, kenjük azokat az arcunkra, hajunkra, mosakszunk velük. Pedig a fentiekben részletezett adatok legalább 15 éve ismertek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció