Koronavírus: nem lassul a világjárvány

Több mint 96 ezer fővel nőtt szombat reggelre az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

Magyarországon meghaladja az 1300 főt az új koronavírus okozta fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Részletek itt.

Mindez azt jelenti, hogy a világjárvány során azonosított fertőzöttek száma kevés híján eléri az 1,7 milliót. Mindeddig közel 103 ezer halálos áldozata van a COVID-19 megbetegedésnek, míg 377 ezren kigyógyultak a fertőzésből. A vírus immár 184 országban van jelen. Érdemes hozzátenni, hogy a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

koronavírus, COVID-19, világjárvány, Tokió, Japán
koronavírus, COVID-19, világjárvány, Tokió, Japán

A legtöbb regisztrált fertőzött jelenleg az Egyesült Államokban van: az 501 ezer érintett közül 29 ezren gyógyultak meg eddig, több mint 18 ezren pedig életüket vesztették. A helyzet továbbra is New Yorkban a legsúlyosabb, ahol 5820-an haltak már meg. Spanyolországban 158 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 16 ezerre a halottaké és mintegy 56 ezerre a gyógyultaké. Olaszországban 148 ezer fertőzöttre jut közel 19 ezer halálos áldozat és 30 ezer gyógyult beteg.

Németországban 122 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 2736-an elhunytak, 54 ezren meggyógyultak. Franciaországban 126 ezer fertőzöttet, 13 ezer halottat és 25 ezer gyógyultat tartanak nyilván a legfrissebb adatok szerint. Iránban 68 ezer a regisztrált fertőzöttek száma szombat reggelig, 4232 az elhunytaké, 35 ezer pedig a betegségből felépülteké. Az Egyesült Királyságban majdnem 75 ezer dokumentált fertőzöttet, 8958 halálos áldozatot és 558 gyógyultat regisztráltak a hatóságok. Az 55 éves Boris Johnson miniszterelnök már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy normál kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a miniszterelnök már rövid sétákat is tesz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a közép-kínai Vuhanból globálisan szétterjedő fertőzést. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 83 ezer esetet tartottak nyilván szombat reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3339-en haltak meg, csütörtök reggel óta nem jelentettek új halálesetet. A gyógyultak száma megközelíti a 78 ezret, illetve 86-al több, mint csütörtök reggel.

"Azt mondanám, de ez csak tipp, hogy a tetőzés május elején várható. Utána szépen lassan lecseng a járvány, és még az idén csobbanunk a Balcsiban. Ha szerencsénk van, akkor már júliusban" - véli dr. Takács Péter az Új Szent János Kórház főigazgatója. Részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső