Koronavírus: a Balkánon tovább nő a fertőzöttek száma

A Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a COVID-19 megbetegedések száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe.

Szerbia: börtön a karanténszabályok megszegéséért

Szerbiában jelenleg 528 igazolt fertőzött van, 42-en már felépültek a betegségből, nyolcan pedig belehaltak a COVID-19 szövődményeibe. Az országban pénteken megszületett az első bírósági ítélet, amelyet a hatósági karantén szabályainak megszegéséért mondtak ki. Egy 38 éves dél-szerbiai férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért nem tartotta be az előírásokat az új típusú koronavírus-járvány idején. Ez a legsúlyosabb kiszabható ítélet ilyen esetekben. A férfi külföldről tért vissza Szerbiába, és házi karanténban kellett volna maradnia, de ezt nem tette meg. A karantén szabályainak megszegéséért jelenleg 112 ember van előzetes letartóztatás alatt.

Szerbia több városában, egyebek mellett Belgrádban, Újvidéken és Nisben is várhatóan ideiglenes kórházakká alakítják a vásár- és sportcsarnokokat, a belgrádi vásáron már háromezer beteg számára alakítottak ki fekhelyet. Az ideiglenes kórházakba azoknak kell befeküdniük, akiknek enyhe tüneteik vannak, nem szorulnak kórházi ellátásra.

A szerb kormány bejelentése szerint azért alakították ki ezeket a karanténkórházakat, mert az utóbbi hetek tapasztalata azt mutatja, az emberek nem tartják be a házi karantén szabályait, nem maradnak otthon, vendégeket fogadnak, és ezzel másokat is megfertőznek. A járvány terjedésének megállítása vagy lassítása érdekében ezért a továbbiakban mindazokat, akiknél kimutatják a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, ezekben az ideiglenesen kialakított kórházakban szállásolják el.

Szerbiában több helyen karanténkórházzá alakítják át a vásárcsarnokokat. Fotó: Getty Images
Szerbiában több helyen karanténkórházzá alakítják át a vásárcsarnokokat. Fotó: Getty Images

A belgrádi vásárcsarnok egyelőre 3000 beteget tud fogadni, de szükség esetén a kapacitása megduplázható - jelentették be a szakemberek. Az újvidéki vásárcsarnok még nem fogad betegeket, de körülbelül ezer ember ellátására lesz alkalmas. A nisi csarnokot még nem alakították át, a terveket azonban már elkészítették. A szerb államfő bejelentése szerint, ha szükség lesz rá, akkor más településeken is átalakítják a vásár- és sportcsarnokokat.

A karanténkórházakban a kormány ígérete szerint biztosítják a tisztálkodási lehetőséget, a rendszeres étkezést, és az internet-hozzáférést. A betegeket az orvosok mellett pszichológusok is látogatják majd. A járvány terjedésének megállítása érdekében a szerb államfő a legtöbb fertőzöttel rendelkező városok vesztegzár alá helyezését is kilátásba helyezte, erről azonban még nem született végleges döntés.

Már 600 ezer fertőzött világszerte A John Hopkins Egyetem szombat délelőtti adatai alapján eddig összesen 601 478 embert diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzéssel. Közülük 27 682 beteg hunyt el és 131 826 gyógyult meg. Részletek itt.

Bosznia-Hercegovinában szükségállapot

Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól szükségállapot lépett életbe. A fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, és már négyen vesztették életüket.

Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a fertőzöttek száma, a betegségnek eddig egy halottja és egy gyógyultja is van a nyugat-balkáni országban.

Észak-Macedóniában 201-ről 219-re, Montenegróban pedig 69-ről 82-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A montenegrói kormány döntése értelmében elővigyázatosságból további 14 nappal meghosszabbították az önkéntes vagy kötelező elszigetelődését azoknak, akik az utóbbi két hétben is valamilyen formájú karantén alatt álltak. A szerb elnök öt lélegeztetőgépet ajánlott fel baráti gesztusként Montenegrónak, a podgoricai kormány azonban ezt elutasította.

Szlovénia: veszély az idősotthonokban

Szlovéniában egy nap alatt 70-el, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg a járvány következtében. Az idősotthonokban a legrosszabb a helyzet. Négyen abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunytak el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott.

Az említett orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Horvátország: félnek a tavaszi időjárástól

Horvátországban péntek reggel kilenc óra óta 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak. Két nap után viszont újra kinyithattak azok a boltok az országban, amelyek a piacok területén működnek. Ezek közé tartoznak a mezőgazdasági boltok, hús- és halüzletek, valamint pékségek. A kistermelők ugyanakkor továbbra sem árulhatják portékájukat a piacokon.

A válságstáb további szigorításokat is tervez. A jó idő beálltával ugyanis attól tartanak, hogy az emberek újra ellepik majd a tereket és a parkokat, ezért fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy betiltsák a két főnél nagyobb összejöveteleket.

LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek, mindazoknak, akik a koronavírus-járvány miatt most megfeszítetten dolgoznak. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: