Csak egy életünk van

Sokat tudunk. Mégis nagyon keveset. Vannak tévhiteink. Mégsem kérdezünk. Pedig csak egy életünk van. Egy alkalom is elegendő, hogy megfertőződjünk. Az AIDS világnapján a magyarországi helyzetet jártuk körül: hogyan kezeljük a betegséget és a betegeket?

December 1-je, az AIDS világnapja jó lehetőség arra, hogy egy pillanatra ismét középpontba kerüljön az AIDS, valamint kórokozója, a HIV retrovírus. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az elmúlt években lassanként elfeledett betegségre felhívják a figyelmet. Ezt a célt szolgálja a rendezvényre Gödörben felállított 30 méter magas és 4 méter átmérőjű hatalmas műanyag óvszer is.

Magyarország a statisztikák alapján a kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik: 1569 regisztrált HIV-fertőzött él jelenleg hazánkban. De tényleg oda tartozunk? Kevésbé volnánk veszélyeztetettek? Nincs mitől tartanunk?

A számok tükrében

A tényleges számadatok nem ismertek. Az AIDS/HIV-szűrés csak bizonyos esetekben kötelező, így például a véradók, a tejleadó anyák, prostituáltak, valamint bizonyos egészségügyi foglalkozásokat végzők számára, illetve a statisztika tartalmazza a diagnosztikus vizsgálatokat (pl. az őssejtlevételt) is. Ezenkívül maradnak az anonim, illetve az önkéntes szűrések. Az anonimitásnak köszönhetően nem szűrhetők ki a többször tesztet kérők száma sem.

A tavalyi szűrések száma (91.181) ugyan magasabb az elmúlt években végzett szűrések számánál, ám az önkéntes (névvel vagy név nélkül) tesztet kérők száma csupán 1149-cel több a 2006-os adatokhoz képest. Már az év első felében 105 új HIV-fertőzött személyt regisztráltak a tavalyi egész éves 140-hez képest. Elsődlegesen a férfiak, azon belül is a homo/biszexuálisok a veszélyeztetettek, de mivel sokan nem végeztetettnek tesztet, így több ezerre tehető azoknak a száma, akik nem tudják, hogy vírushordozók. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a vírussal, valamint magával a betegséggel. Elméletileg ebben nyújtatna segítséget a prevenció.

Oktatás - a program...

A 2004-ben kiadott, a Nemzeti AIDS bizottság által jegyzett, ez év végéig érvényes Nemzeti AIDS Stratégia, valamint Népegészségügyi Program tartalmazza a 2010-es évig elérendő stratégiai célokat. Ilyenek a HIV fertőzések megelőzése, felderítési hatékonyságának növelése, a megelőzési programok formáinak és tartalmi kereteinek kialakítása, a kormányzati szintű felelősségvállalás a HIV/AIDS elleni küzdelemben és a fertőzöttekkel szembeni diszkrimináció csökkentése.

A Népegészségügyi program elsősorban az iskolai oktatásra, azon belül is a diákok felelős szexuális magatartásának, értékrendjének kialakítására helyezi a hangsúlyt. A prevenciót koordináló Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) idei kutatásában 3286 diákot kérdezett meg. A válaszokból kiderült, hogy közel kétharmaduk szexuális kérdéseit nem teszi fel sem szüleinek, sem tanárainak, sem egészségügyi szakembernek, miközben a 15-16 éves megkérdezettek több mint fele már létesített szexuális kapcsolatot.

... és a valóság

A Nemzeti Alaptanterv részét képezi az egészségnevelés, melyhez hozzátartozik a szexedukáció is. Ennek ellenére nincs valódi szexedukációs program - vallja dr. Simics Rita, az OEFI megbízott főigazgató-helyettese. Ennek következtében a részben felvilágosító jellegű feladat elsősorban a tanárokra, osztályfőnökökre hárul. Az információnyújtáshoz segítséget nyújthat a Szexedukációs Alapítvány oktatási csomagja (CD-ROM, szóróanyag, tanári kézikönyv, valamint tanulói munkafüzet), azonban a pedagógusok képzése nélkül ez édes kevés.

Az AIDS bizottság titkára, dr. Ujhelyi Eszter is hiányolja az interaktivitást, melynek keretében a szituációs helyzetekre is felkészült pedagógusok a felmerülő kérdéseket kínos hallgatások, pirulások nélkül képesek megválaszolni. Ezt a hiányt próbálja pótolni a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Évente országos szinten 100 fő vesz részt az intenzív kortársképzésen, ahol elsajátíthatják az AIDS/HIV-prevencióhoz szükséges ismereteket, szituációs gyakorlatokat. A fiatalokkal hasonló életkorban lévő segítőtől könnyebb kérdezni, véleményét, válaszait is jobban meghallgatják. A szegedi szervezet segítői Csongrád megyében 2000-2500 középiskolás diákot szólítanak meg évente.

Megelőzés és tanácsadás

A szexuális magatartás tanulással sajátítható el, nem lehet elég korán kezdeni. Ahhoz, hogy az újonnan kialakuló fertőzések számát csökkenteni lehessen egy olyan nemzedékre van szükség, aki megfelelő ismeretekkel, valamint szexuális magatartással rendelkezik.

A már felnőtt generáció megszólítása teljesen más jellegű. Nincsenek felvilágosító kampányok, felhívások, társadalmi célú hirdetések. Valahogy feledésbe merült a HIV és vele együtt az AIDS. Több civil szervezet működik Magyarországon, vannak, akik specializálják magukat a különböző rizikófaktorú csoportokra. Köztük és értük próbálnak meg tenni, elsősorban szűréssel és az ezzel egybekötött tanácsadással.

Az OEFI által kiírt 15 millió forintos összértékű pályázatán hét civil szervezet kapott támogatást idén anonim szűrésre, prevencióra. Az egyik nyertes civil szervezet az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat, amely a megnyert pályázati támogatásból az anonim szűréseket finanszírozza. A szolgálat évente 3500 szűrést végez tanácsadással egybekötve. A budapesti szervezetnél jelentkeznek az ország minden tájáról, hiszen itt biztosított a névtelenségük. Nem kérdeznek, nem ítélkeznek. Egyszerűen segítenek. Pozitív eredmény esetén tájékoztatnak a lehetőségekről, és a megfelelő intézményhez irányítanak.

A kezelés lehetőségei

Az Országos Epidemiológiai Központ szervez AIDS tanácsadók számára (conferring) tanfolyamot. A forráshiányból adódóan a nem minden évben megrendezésre kerülő tanfolyamra idén kétszeres volt a túljelentkezés. A tanfolyamon különösen figyelnek a tanácsadási szituációk, a kommunikációs helyzetek megoldási lehetőségeinek átadására. Nem mindegy, hogyan, mikor, mit mondunk. Hiszen pozitív lelet esetén egy élet omolhat össze a szemünk láttára. Segíteni tudni kell.

Magyarországon a HIV-fertőzötteket, AIDS-betegeket a Szent László Kórházban részesítik kezelésben. Jelenleg 552 beteg kap kombinált, antiretrovirális kezelést, attól függően, hogy a HIV fertőzés milyen stádiumban van (1. HIV-fertőzés, 2. Primer vagy akut HIV-tünetegyüttes, 3. Krónikus tünetmentes HIV-betegség, 4. Tünetes HIV-betegség, 5. Kifejlett HIV-betegség vagy AIDS). A kezelésnek köszönhetően az időben felfedezett HIV-fertőzöttséggel 25-30 éven keresztül lehet aktív, jó minőségű életet élni. Sőt a HIV-fertőzöttek között sokan jobb egészségi állapotúak, mint a lakosság nagy része, hiszen tudatosabban figyelnek az életvitelükre, a mozgásra, a táplálkozásra, igyekeznek stresszmentes életvitelt folytatni.

Azonban a nem HIV-fertőzöttséggel kapcsolatos gyógyításuk nem megoldott. Nem megfelelő az intézményrendszer, az egészségügyi dolgozók képzése, felvilágosítása. Hiányoznak a speciális, felkészült szakemberek. Gyakran éri megaláztatás, diszkrimináció a pozitív lelet birtokosait, sőt létezik olyan orvos is, aki nem hajlandó kezelésben részesíteni a pácienst, ha kiderül róla, hogy fertőzött.

Csodálkozunk, hogy bujkálnak? Nem merik kitenni magukat a kirekesztettségnek? Mennyiben más egy HIV-fertőzött, AIDS-beteg, mint a más betegségben szenvedők? Alapvető társadalmi szemléletmódváltásra lenne szükség. Információkkal, kampányokkal, szervezettséggel. Nem csak magunkért, másokért is felelősek vagyunk. Nem megbocsátható, ha nem tudunk róla, de vírushordozóként megfertőzünk másokat. Van másik lehetőség, mint homokba dugni a fejünket, és nem tudomást venni a problémáról. Védekezzünk és teszteljünk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső