Daganatterápia: árthatnak a kiegészítő gyógymódok

A betegek által leggyakrabban alkalmazott kiegészítő módszerek veszélyeztethetik a daganatellenes terápiák sikerességét, mert kölcsönhatásba lépnek a gyógyszerekkel és csökkentik azok hatékonyságát - derítette ki egy ausztrál kutatás.

A daganatos betegek által legtöbbször alkalmazott kiegészítő módszerek jelentős mértékben veszélyeztethetik a hagyományos daganatellenes terápiák (sugárkezelés, kemoterápia, műtétek) hatékonyságát - derítette ki egy ausztrál kutatás, melyet nemrég ismertettek a Clinical Oncology Society of Australia (COSA) éves gyűlésén.

A kutatásban 462 daganatos beteget kérdeztek ki arról, milyen kiegészítő módszereket alkalmaznak a hagyományos terápia mellett. A betegek a leggyakrabban a következő étrend-kiegészítőket és gyógynövényeket említették meg: halolaj, kurkuma, Q10 koenzim, máriatövis, zöld tea, gyömbér, édesgyökér, csűdfű, illetve reishi gomba.

Mitől és miért "robbannak" be egyeseknél a mindannyiunk testében jelenlevő Ide kattintva megtudhatja! A kutatás vezetői szerint ezeknek a szereknek jól ismert vagy valószínűsíthető kölcsönhatásaik vannak a hagyományos terápiákkal. -Ezek az étrend-kiegészítők és gyógynövények valószínűleg semmilyen problémát nem okoznak, ha egy egészséges ember szedi őket, egy kiegyensúlyozott étrend részeként, sőt akár segíthetnek is egy-egy problémán - mondta Sally Brooks gyógyszerész, a kutatás egyik szerzője.

-Daganatos betegek esetében azonban a hatásuk káros lehet, például azért, mert felerősíthetik a kemoterápia hatásait, vagy éppen csökkenthetik a terápiák hatékonyságát. A COSA elnöke, Sandro Proceddu professzor szerint a betegek sokszor úgy gondolják, hogy a "kiegészítő terápia" felirat egy dobozon azt jelenti, hogy mindenképpen szedni kell azokat a daganatellenes terápia során, míg a természetes eredetű készítmények mindig tökéletesen biztonságosak.

A szakemberek szerint az alternatív és kiegészítő terápiák hatalmas anyagi terhet róhatnak a betegekre

„Amíg nem tudunk többet, jobb lenne óvatosnak lenni ezekkel a szerekkel. A súlyos hatások elkerülése érdekében minden betegnek egyeztetnie kellene a kezelőorvosával a lehetségesen alkalmazható alternatív vagy kiegészítő terápiás módszerekről” – mondta Proceddu professzor.

A szakemberek szerint ezek az alternatív és kiegészítő terápiák hatalmas anyagi terhet róhatnak a betegekre, ami fokozza az egyébként is rájuk nehezedő nyomást. A barátok, ismerősök is erőltethetik az alternatív módszerek kipróbálását, a betegek pedig bűntudatot érezhetnek, ha a terápiák nem sikeresek - olvasható a COSA által kiadott, a kutatáson alapuló közleményében.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: