Okok, amiért hullani és vékonyodni kezd a hajunk

Az, hogy mindennap hullik a hajunk, teljesen természetes, a napi szinten elvesztett hajszálak normál mennyisége 50-100 szál közé tehető. Ha viszont ennél látványosan többet veszítünk, illetve a hajunk minősége is romlani kezd, annak akár egyes szokásaink is állhatnak a hátterében.

Nem meglepő, hogy a fokozott hajhullás hátterében a táplálkozási szokásaink is állhatnak. Ha nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő kalóriát, akkor az a hormonrendszerünkre, azon keresztül pedig a hajunkra is hatással lehet. Különösen a fehérjehiány problémás, de egyes tápanyagok elégtelen mennyisége szintén a haj épségének rovására mehet – írja a brightside.me .

Szintén hajhullást okozhat a túlzásba vitt napozás, mivel kiszáríthatja a fejbőrt és a hajat is, emellett károsíthatja a hajhagymákat - különösen igaz ez a világos, illetve vékony szálú hajra. Ha rendszeresen túl szoros kontyba, copfba, fonott copfba kötjük a tincseinket, attól is hullani kezdhet a hajunk, mivel ez a gyökerüknél, a hajhagymáknál gyengíti meg a hajszálakat. Emellett a fejből keringésére is hatással van, ami miatt nem juthat elegendő tápanyag a hajhagymákhoz.

A hajhullásnak számos oka lehet.
A hajhullásnak számos oka lehet. Fotó: Getty Images

Nem jó a túl ritka és a forró vizes hajmosás sem

A túl ritka hajmosás sem egészséges, heti 2-3 alkalommal mindenképp érdemes hajat mosni, mivel a fejbőrön felhalmozódott szennyeződés miatt eltömődhetnek a hajhagymák, ami hajhullást okoz. Ugyanakkor kerülni kell a túl forró vizes hajmosást, mert a magas hőmérséklet a samponnal együtt eltávolíthatja a fejbőr természetes olajrétegét, ami a fejbőr és a haj túlzott kiszáradását okozhatja, sőt, még a kórokozók szaporodását is elősegítheti.

Ha sokat viszket a fejünk, annak a hátterében állhat gombás fertőzés, allergia vagy gyulladás is – mindegyik eredménye lehet hajhullás, ritkulás. Ráadásul a gyakori fejvakarással károsítjuk a hajhagymáinkat, úgyhogy hajmosásnál is érdemes figyelni arra, hogy a fejbőrrel gyengéden bánjunk, és dörzsölés, kaparás helyett inkább csak alaposan masszírozzuk át.

Óvatosan a hajszárítóval

Kerüljük a túl magas fokozatra állított hajszárító , hajvasaló és hajsütővas használatát is, mivel a magas hő tönkreteheti a hajszálat védőrétegét, amitől a haj meggyengülhet, töredezni és hullani kezdhet. Amikor csak tehetjük, engedjük a levegőn megszáradni a hajunkat, vagy használjuk a hajszárító legalacsonyabb fokozatát. A nedves hajjal pedig bánjunk óvatosan, ne cibáljuk fésűvel és ne dörzsöljük durva anyagú törölközővel, mert ezzel is roncsoljuk a hajszálakat.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: