A fővárosi állatkert így tesz a biológiai sokféleségért

A Fővárosi Állat- és Növénykert és további öt hazai intézmény csatlakozott az Európai Bizottság által életre hívott, "Együtt a biológiai sokféleségért!" elnevezésű kezdeményezéshez.

"Együtt a biológiai sokféleségért!" elnevezéssel indult nemzetközi koalíció, amelynek jelenleg hozzávetőleg háromszáz nemzeti park, kutatóintézet, egyetem, múzeum, állatkert, akvárium és botanikus kert a tagja. Azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségének védelmére. A koalícióban 51 ország vesz részt szerte a világból. A csatlakozó országok részvételével idén októberben konferenciát rendeznek Kínában, ahol kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében.

állatkert, biológiai sokféleség, biodiverzitás,
Az állatkerteknek is nagy szerepük van a biodiverzitás megőrzésében. Fotó: Getty Images

Ők csatlakoztak eddig itthonról

Magyarországról eddig hat intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem, valamint a Nemzeti Botanikus Kert. A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként - az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) intézményi tagjaként - jelentős szerepet játszik az élővilág sokféleségének bemutatásában és megismertetésében, illetve természetvédelmi tevékenységén keresztül e sokféleség védelmében is - közölte a fővárosi intézmény.

Mit tesz a fővárosi állatkert?

Egyre nagyobb veszélyben a jegesmedvék - kattintson ide!

"A városligeti intézményben Lendl Adolf egykori igazgató már száz évvel ezelőtt célként fogalmazta meg az élővilág sokféleségének bemutatását. Ennek nyomán az Állatkert - sok társintézményétől eltérően - nemcsak emlősökkel, madarakkal és egyes hüllőkkel foglalkozik, hanem rajtuk kívül többféle kétéltűt, halat és gerinctelent is bemutat" - írták közleményükben. Úgy vélik, az állatkert kiterjedt természetvédelmi tevékenységével hozzájárul a sokféleség megőrzéséhez is.

Az intézmény - nemzetközi állatkerti tenyészprogramok résztvevőjeként - számos fenyegetett állatfaj természetvédelmi célú szaporításában vesz részt, az óriásvidráktól kezdve a szumátrai orangutánokon át egészen a tarvarjakig. Emellett számos faj, például a rákosi vipera vagy a fakókeselyű esetében fontos munkát végez az állatok természetes élőhelyén zajló in situ védelmi programokban. Az intézmény a természetvédelmi egyezmények betartatásában mentőközpontként segíti a hatóságok munkáját, és kiterjedt vadállatmentő tevékenységet is folytat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: