Ne dőljön be a körlevélnek: megnyálazott gyufával ne távolítson el kullancsot!

Az interneten kering az a téves információkon alapuló körlevél, mely arra buzdít, hogy a testünkbe fúródott kullancsot megnyálazott gyufa segítségével távolítsuk el.

A népi kullancseltávolító módszert népszerűsítő levél így szól: "A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket."

A HáziPatika.com kérdésére dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy a szakirodalom sehol sem tárgyalja a kullancsok "foszforimádatát", és ez a népi megoldás is csak amolyan kísérletezésnek tudható be, nem tekinthető sikeres és szerencsés megoldásnak kullancscsípés esetén.

A szakember - akihez a fenti körlevél már korábban eljutott - továbbra is azt javasolja, hogy a házi patikában mindig legyen kullancskanál, hiszen az eltávolítás során ez az eszköz nem szorítja meg a kullancs testét, hanem az áldozat bőrére fejti ki a speciális hatást.

Ráadásul nem árt tudni azt sem, hogy a mai biztonsági gyufákban már foszfor sem található, csak a dörzscsík tartalmaz vörösfoszfort - hívta fel figyelmünket egy olvasónk, aki ezáltal arra is rávilágít, hogy a boltban kapható gyufákkal - még ha lenne is bizonyíték a foszfor hatékonyságára nézve - kár próbálkozni.

Azoknak, akik sokat járnak erdőn-mezőn, javasolt továbbá a kullancs-encephalitis elleni védőoltás beadatása is, mely ún. gyorsított sémával már két hét alatt védelmet nyújt a vérszívók által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen.

A kullancsokról további tudnivalók itt olvashatók .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: