Mit tegyünk epilepszia és más görcsrohamok esetén?

A görcsrohamok a külső szemlélő számára ijesztő tünetegyüttesek, amelyek akár életveszélyes állapotot is kialakíthatnak. Okuk sok mindenre vezethető vissza, többségük idegrendszeri eredetű.

A görcsrohamok a külső szemlélő számára ijesztő tünetegyüttesek, nem árt azonban tudni, mit tehetünk, ha valaki rángatózni kezd a közelünkben.

Az epilepszia

Az epilepszia a legismertebb görcsökkel kísért idegrendszeri betegség, amelynek oka mind máig tisztázatlan. Annyi bizonyos, hogy az agy bizonyos területeinek elektromos zavara következik be és ez okoz többnyire görcsös rohamokat, de görcs nélküli roham is előfordulhat. Leggyakrabban gyermek-, illetve fiatal korban jelentkezik először, de bármelyik életkorban előfordulhat. Bizonyos tényezők hajlamosíthatnak a kialakulásra, így családi halmozódás, villogó fények, vagy rendszeres alkoholfogyasztás. Az epilepsziás betegek társadalmi megítélése igen változó, sajnos hazánkban többnyire kiközösített helyzetben vannak. Pedig ismert epilepsziás beteg volt Julius Ceasar és Nagy Sándor is.

Egyéb görcsrohamok

A görcsrohamoknak számtalan oka lehet és talán kevesen tudják, hogy a hazai lakosság 5%-a élete során átesik valamilyen görcsrohamon. Ha a rohamok ismétlődnek, akkor az esetek döntő többségében epilepsziáról beszélünk. A görcsrohamok kiváltásának számtalan oka lehet, így traumás sérülés, lázas állapot, áramütés, mérgezés, gyógyszerhatás, anyagcserezavar, drog , alkohol- vagy drogelvonás stb. Maga a görcsroham lezajlása is igen változatos lehet, a végtagok, esetleg csak a féloldali végtagok rángatódzásától, a test teljes, íjként történő megfeszüléséig. A görcsrohamok általános tünetei a következők:

 • általában hirtelen kezdet;

 • esetenként sikolyszerű felkiáltás előzi meg;

 • izomgörcsök vagy izomrángások;

 • oxigénhiány jelei (cianózis).

Az epilepszia a legismertebb görcsökkel kísért idegrendszeri betegség
Azepilepsziaa legismertebb görcsökkel kísért idegrendszeri betegség.

Görcsrohamok laikus kezelés

A görcsrohamok kezelésének legfontosabb lépése, hogy védjük a beteg testi épségét, óvjuk az öntudatlan zuhanástól. A legnagyobb veszélyforrás, hogy koponyasérülést szenvedhet a védekezés nélkül eleső beteg. A roham másik jellemzője, hogy a beteg oxigénhiányos állapotban van, ezt azonban a roham alatt nem tudjuk kezelni. A görcsroham az esetek nagy többségében 2-4 percig tart. Ezt követheti rövid ideig tartó eszméletlenség , illetve a görcs lezajlása után mélyen elaludhat. Zavartan tér magához. A zavartság vizsgálata azon alapszik, hogy egyszerű kérdésekre megfelelő választ várunk (pl. hol lakik, milyen nap, milyen hónap van stb.), melyre a beteg kezdetben nem megfelelő válaszokat ad. Akár 10-15 perc is eltelhet, amíg teljesen feltisztul a tudata. Az ellátás lépésről-lépésre:

 • az ijesztő látvány ellenére ne essünk pánikba;

 • óvjuk a beteg testi épségét, különösen a fejét;

 • vegyük le szemüvegét, lazítsuk meg ruházatát;

 • a roham végén biztosítsuk a légutat és keressünk sérüléseket.

Amit NE tegyünk:

 • TILOS a sérültet lefogni - ez akár csonttörést is okozhat;

 • TILOS a sérült szájába nyúlni a roham alatt;

 • TILOS a sérült szájába dugni bármit is a roham alatt.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet. A helyszíni ellátás fontos eleme a beteg és környezete megfelelő kikérdezése a panaszokat illetően. Például milyen jellegű a panasz, mikor kezdődött, a test egészére, vagy egy részére terjedt ki, a végtagok megfeszülése észlelhető volt-e, mennyi ideig tartott, amennyiben kiérkezés előtt lezajlott, követte-e zavartság.

Fontos, hogy volt-e hasonló korábban, ha igen, akkor vizsgálták-e, van-e valamilyen ismert betegsége a betegnek, szed-e gyógyszert stb. A vizsgálat része az általános fizikális (küllem, meghallgatás stb.) és eszközös vizsgálat (vérnyomás, pulzus, vér oxigén telítettség, vércukor).

Kórházi kezelés indokolt görcsroham esetén, annak időközbeni megszűnése esetén is, ha:

 • először jelentkezett,

 • volt már korábban, de hosszabb ideig tartott az eddigieknél,

 • sérülés is érte a beteget,

 • több görcsroham jelentkezett egymást követően.

Amennyiben fennáll a mentők kiérkezésekor a görcsroham, akkor már a helyszínen meg kell kezdeni az ellátást, amely vénás gyógyszerek adását jelenti. A beteg a szállítás során is megfigyelést igényel.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: