Erre számíthat minden ötödik COVID-beteg

A demencia kialakulásának is jelentősen megnőtt a kockázata a szakértők szerint.

Minden ötödik koronavírussal fertőzött embernél mentális betegség alakulhat ki 90 napon belül - állapította meg egy kiterjedt kutatás. A szorongás, depresszió és álmatlanság a leggyakrabban jelentkező mentális egészségügyi probléma volt azon gyógyult koronavírusosok körében, akiknél 90 napon belül pszichés zavar alakult ki. A demencia kialakulásának is jelentősen megnőtt a kockázata a szakértők szerint.

Ez vár a hazai COVID-túlélőkre Egyre több szakember sürgeti külföldön a súlyos lefolyású COVID-19-en átesett betegek mind szélesebb körű PTSD-szűrését. Jogosan tevődik fel a kérdés, mi a helyzet a hazai COVID-túlélőkkel pszichéjével? Sebestyén Árpád, kríziskezelő szakpszichológust kérdeztük. Tovább a cikkhez.

"Sokan aggódnak, hogy a COVID-19 túlélőinél nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, eredményeink pedig arra utalnak, hogy ez valószínű" - mondta Paul Harrison, az Oxford Egyetem tudósa. "Az egészségügyi ellátásnak készen kell állni a segítségnyújtásra, különösképpen azért, mert eredményeink nagy valószínűséggel alábecsülik a pszichiátriai problémával küzdő páciensek számát" - tette hozzá.

A mentális betegségekben szenvedőket 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták COVID-19-cel. Fotó: Getty Images
A mentális betegségekben szenvedőket 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták COVID-19-cel. Fotó: Getty Images

Oda-vissza hat egymásra a két kór

A The Lancet Psychiatry című tudományos lapban publikált tanulmány 69 millió ember egészségügyi adatait elemezte az Egyesült Államokban, köztük 62 ezren megbetegedtek koronavírussal. A pozitív koronavírus-tesztet követő három hónapban ötből egy gyógyult betegnél először diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy inszomniát. Ez kétszer nagyobb valószínűséget jelent, mint azonos időszakra vonatkozóan páciensek más csoportja esetében.

A tanulmány szerint a már korábban is mentális betegségekben szenvedőket 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták COVID-19-cel, mint az azok nélkül élőket. "Ez valószínűleg a kifejezetten ehhez a járványhoz köthető pszichés stressz és a betegség fizikai hatásainak kombinációjának köszönhető" - véli Michael Bloomfield, a University College London pszichiátere.

Ez lehet az oka

A szintén az intézményben dolgozó szakértő, Simon Wessely szerint annak ismerete, hogy a mentális egészségügyi problémákkal élők nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, egybecseng azzal, amit más, korábbi fertőző betegségek esetében megfigyeltek. "A COVID-19 hatással van a központi idegrendszerre, így közvetlenül növelheti a későbbi rendellenességek számát. A kutatás azonban megerősíti azt, hogy ennél több van a háttérben és hogy ennek kockázatát korábbi egészségügyi problémák is megnövelik" - fejtette ki Wessely.

Egy erdélyi városban már a halottasházban sincs hely a koronavírus miatt. Egy speciális konténerben tárolják majd a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt páciensek holttestét. További megdöbbentő részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: