Hogyan éljük túl a nyári vakációt?

Néhány megfontolandó javaslatot gyűjtöttünk össze, amely segítségére lehet a táborozó gyerekek szüleinek.

Hosszú, forró nyár

A gyerekek számára hatalmas megkönnyebbülés, amikor az ÁCIÓ-KÁCIÓ-AKÁCIÓ sor végére érnek, és június 12-én, péntek délután rájuk szakad a - jó esetben - leckementes, gondtalan, szabad nyári vakáció. A dolog azonban nem ilyen idilli, sajnos, ma már a gyerekek is érzik, hogy a család számára milyen nehéz, szinte kezelhetetlen helyzetet teremt a tizenegy teljes hétig tartó iskolaszünet. Mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik még nem tudnak magukról gondoskodni, akik nem hagyhatók egyedül - ez az a kérdés, amelynek megoldása már hónapok óta foglalkoztatja a szülőket. Külső segítség nélkül nem is szokott sikerülni, hiszen a magyar családok többsége kétkeresős, és még ha az apa és az anya külön-külön veszi is ki a szabadságát, kettejüké sem elég az egész nyárra.

Szerencsés az a család, ahol a nagyszülők segítségére is számíthatnak, de ezen kívül is körül kell nézni, milyen lehetőségek jöhetnek még szóba. Az iskolák, a művelődési házak többsége szervez nyári táborokat, túrákat, és az egyéb, például egyházi közösségek ajánlatait is érdemes megnézni, ezek között többnyire lehet találni kíméletesebb árú, megfizethető nyári gyermekprogramokat. Elterjedt például mostanában, hogy "napközbeni szaktáborokat" szerveznek: ezeken azzal foglalkozhat a gyermek, amit szeret, a kézműves hobbitevékenységektől (gyöngyfűzés, agyagozás, üvegfestés, nemezelés, szövés) az informatikai alapozáson át a legkülönbözőbb sportokig, de mivel szállásról, utazásról nem kell gondoskodni, jóval alacsonyabb a részvételi díjuk. Ha viszont a költségek nem okoznak gondot a családnak, hasonló "szaktáborokat" utazással, nyaralással vagy országjárással egybekötve is lehet találni, igaz, jóval drágábban.

Ne helyette, hanem vele!

Alapszabály: ne a gyerek helyett, hanem vele együtt döntsünk! Bármilyen sokat ígérjen is egy-egy ajánlat, ha a kicsinek nincs kedve hozzá, akkor a legnívósabb, legdrágább tábor is kínszenvedés lesz a számára. Így például figyelembe kell venni, hogy a 6-8 éves gyermekek még többnyire nem szeretnek egyedül, távol lenni a családtól, így az ő számukra jobb a napközi jellegű program, ahonnan délutánonként hazamehet.

Gyermektábort, szünidős programokat keresve érdemes körülnézni a honlapján is. A nagyobbak számára már nem okoz gondot az elválás, ők már egy-két hetes, tíz napos táborra is jelentkezhetnek. Nagyon fontos az is, hogy a szülő ne a saját, annak idején meg nem valósult álmát, vagy nosztalgikus emlékű élményét akarja gyermekével megvalósítani vagy újra megélni: nem biztos, hogy mondjuk egy sportos apa indiántábora, nomád túrája, cserkésztábora az egészen más körülmények közt élő, más iránt érdeklődő, vékonydongájú kisfiának is kedvére való lenne. Legszerencsésebb, ha az év közben rendszeresen látogatott szakkör, sportkör, foglalkozás keretében szerveződik nyári tábor is, így ismerősök között lehet és hasznosan, élvezetesen töltheti a nyár egy részét a gyerek.

Napközi, de mégis más

Sok ezer kisdiák tölti a nyár legnagyobb részét napközis táborokban. Divat fanyalogni ezen, de legyünk igazságosak: ma már a legtöbb iskola és a fenntartó önkormányzat mindent megtesz azért, hogy ez ne sivár gyermekmegőrző legyen, hogy ne tömény unalom várja itt a gyerekeket. A korrekt ellátáson (étkezéseken, biztonságon) túl sokféle programot szerveznek a gyerekek számára, vetélkedők, csoportfoglalkozások, játékok, kirándulások, strand- és állatkerti látogatások is szerepelnek a műsoron. Itt nincs egyedül, nem idegenek között van, osztálytárs, ismerős, barát is akad a sok-sok gyerek között, de újabb ismeretségeket is köthet a gyerek - az esetek legnagyobb részében maga az érintett nem érzi olyan drámainak az iskolai napközis táborban töltött időt, mint amennyire a szülők lelkiismerete láttatja.

A gyermekorvos tanácsai

Táborozás előtt mindenképpen el kell menni orvoshoz, hiszen az "Egészséges, közösségbe mehet" orvosi igazolás felmutatását a legtöbb gyermektáborban feltételül szabják. Ezt az alkalmat lehet kihasználni arra is, hogy a szülő beszélhessen gyermeke orvosával, ha tartósan gyógyszert szed, azt felírathassa - tanácsolta gyermekorvos. - Sokat segít bármilyen gond esetén, ha felírják a gyermek adatait, TAJ-számát, a szülők elérhetőségét, a kicsi esetleges gyógyszereinek nevét, adagolását, gyógyszerérzékenységét, és ezen a lapon jelzik azt is, ha allergiás valamire.

A napközis táborba induló gyerek öltözete legyen egyszerű, amire nem kell különösebben vigyáznia, lehetőleg nedvszívó pamut trikó, póló, kisnadrág, sportcipő. Legjobb, ha rétegesen öltözik, de még ha reggel meleg van is, egy széldzseki, egy pulóver azért legyen a hátizsákjában. Fürdőruhára, fényvédő krémre, naptejre, egy kis vászonsapkára, a szúnyog- illetve kullancsriasztó krémre is szüksége lesz, még akkor is, ha nem mennek strandra, és aznap esetleg nem is hagyják el a napközis tábor területét.

Élelmet ne!

Mit ne vigyen? Például, ha nem muszáj, élelmet ne, legalábbis csak nagyon óvatosan! Ha otthon megreggelizik, és a táborban ellátást kap, nincs is erre szüksége. Persze, egy-egy alma, banán lehet nála, de sem édességet, sem "nasit", sós "rágcsát", vagy romlandó ételt nem ajánlatos vele adni. Az elegendő folyadékfogyasztásra viszont hívjuk fel a figyelmét, egy-két kisdobozos gyümölcslevet vagy egy flakon ásványvizet célszerű beletennünk a hátizsákba. Ha mégis uzsonnát is kell csomagolnunk neki például egy egész napos kirándulásra készülve, akkor tanácsos az előre elkészített uzsonnát előző este hűtőszekrénybe tenni, hogy jól áthűljön. Jól záródó műanyag dobozba csomagoljuk az ennivalót, hogy például a hangyák ellen megvédje. Egy műanyag flakonban lefagyasztott vizet is ajánlatos mellé tenni, ezzel hűthetjük az elemózsiát. Ne vigyen magával nagyobb értéket, túl sok zsebpénzre sincs szüksége, és drága, mutogatnivaló játékot is felesleges magával vinnie, abból csak konfliktus származik.

Táborozás otthon

Akadhat szép számmal olyan család, ahol nem az a gond, hogy ki vigyázzon a gyerekre, hanem az, hogy a, mondjuk munkanélküliség miatt "ráérő" szülőnek nincs pénze a szünidei programokra. A gyerek számára azonban akkora élmény, ha anyja, apja egész nap együtt van vele, és a felnőtteknek is olyan örömet jelenthet a gyermekükkel töltött idő, hogy nem szabad megfosztani egyiküket sem ettől. Táborozzanak, nyaraljanak hát otthon - kis humorral, ötlettel emlékezetessé lehet tenni ezt az időszakot is, és még pluszkiadásba sem kerül.

A szállás otthon biztosítva van, reggelenként fel lehet kerekedni, nem kerül semmibe egy-egy gyalogtúra, Duna-parti séta, kirándulás, és akár tömegközlekedéssel is el lehet jutni szép helyekre. Sőt, még a közeli parkban is le lehet teríteni egy pokrócot egy közös napozásra, kártyára, tollasozni, labdázni is bárhol lehet és ugyanaz az étel, amelyet otthon ennének, egészen más ízű, ha hátizsákból kerül elő. Már az előkészületek is örömet szerezhetnek, ha azt a palacsintát, pogácsát együtt sütik meg, a szendvicset együtt csomagolják a gyerekkel. Rossz idő esetén még lakáson belül is lehet újszerűen tölteni az időt: minden perc tartalmasabban telik el, ha együtt végzik a házimunkát, beszélgetnek, közösen választják ki, mit nézzenek meg a tévében, meg is beszélik, mit láttak és így tovább. Ha derűvel, okosan szervezik és élik meg, az élmény, hogy az iskolai mókuskerékből kilépve van idő együtt lenni, egymásra figyelni a családtagokkal, legalább olyan meghatározó, jellemformáló lehet, mint a legnívósabb, legdrágább szervezett táborozás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés