Új baktériumokat találtak az emberi bőrön

Kutatók több száz, eddig nem ismert baktériumot és vírust azonosítottak az emberi bőrön.

A bőrfertőzések típusai A bőr szervezetünk külső védelmi vonala - megakadályozza, hogy kórokozók jussanak be testünkbe a külvilágból. De mi történik, ha épp a bőrünkön alakul ki fertőzés ?

Eddig ismeretlen baktérium-, vírus és gombafajokat azonosítottak kutatók az emberi bőr felszínén. Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium közleménye szerint az eredmények azért is fontosak, mivel a bőrön lévő mikrobiom megismerése hozzájárulhat számos bőrbetegség - például a sokakat érintő ekcéma - kezelésének javításához is.

A kezeken és lábakon azonosították a legtöbb vírusszekvenciát

A Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 12 egészséges önkéntes különböző bőrfelületeiről vett 594 mintában vizsgálták a mikroorganizmusok genomját. Ezek a mikroszkopikus élőlények komoly hatással vannak a bőr egészségére, és hozzájárulhatnak bizonyos betegségek kialakulásához vagy a tüneteik felerősödéséhez is. Egy speciális eljárással sikerült feltérképezni a bőrön lévő életformák teljes állományát. A kutatást vezető Sara Kashaf és kollégái vírusszekvenciák ezreit fedezték fel, a legtöbbet a kezek és a lábak bőrfelszínén. Amúgy is ezeken a helyeken a legváltozatosabb a mikrobiom összetétele, hiszen a kezünk és a lábunk is számos dologgal érintkezik a környezetünkben.

A legtöbb vírusszekvenciát a kezek és lábak bőrfelületén azonosították. Fotó: Getty Images
A legtöbb vírusszekvenciát a kezek és lábak bőrfelületén azonosították. Fotó: Getty Images

A tanulmány résztvevői elsősorban Észak-Amerikából származtak, de a tanulmány szerzői a jövőben a kutatást más populációkból származó minták felhasználásával bővítenék ki. A kutatás azonban már így is 26 százalékkal bővítette az ismert bőrbaktériumok katalógusát. Összesen 174 eddig ismeretlen baktériumfajt, négy új eukariótát és 20 új nagyméretű bakteriofágot (baktériumokat fertőzni képes vírust) azonosítottak a szakemberek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: