Amerikában egyre több iskolában tiltják be az egészségtelen ételeket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Egyre kevesebb amerikai iskola engedélyezi, hogy területén szénsavas üdítőitalokat, nyalókát és más, "junk food" kategóriába tartozó egészségtelen élelmiszereket árusítsanak - olvasható az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) tanulmányában.

"Az iskolai környezet kulcsfontosságú a gyermek ételválasztásának és étkezési szokásainak alakításában" - nyilatkozta Howell Wechsler, a CDC ifjúsági és iskolai egészségügyért felelős részlegének igazgatója, aki örömmel látja az egészségesebb élelmiszerek felé való elmozdulást az Egyesült Államok iskoláiban. "Azzal, hogy csak egészséges ételek árusítását engedélyezik, az iskolák mintává tehetik az egészséges étkezési magatartást, segíthetnek a diákok étrendjének javításában, és élethosszig tartó egészséges étkezési szokásokat alakíthatnak ki a fiatalokban."

A CDC jelentése szerint a vizsgált 34 államban az iskolák 63 százaléka tiltotta be a szénsavas üdítőitalokat illetve a nem 100 százalékos gyümölcslevek árusítását, ami 38 százalékos növekedés a tavalyi évhez viszonyítva. Azoknak a középiskoláknak az aránya, melyekben nem árulnak cukrokat és sós, zsíros ételeket a 2006-os 46 százalékról 2008-ban 64 százalékra emelkedett.

A jelentés szerint egyre nagyobb igény mutatkozik az Egyesült Államokban az elhízás-járvány visszaszorítására, melynek következtében a fiatalok egyharmada körülbelül 30 amerikai államban túlsúlyos vagy elhízott. Az amerikaiak kigömbölyödéséért főként az édességeket, a sós rágcsálnivalókat és a cukros üdítőitalokat teszik felelőssé - egy doboz üdítőital (több millió amerikai kedvenc napi itala) körülbelül 140 kalóriát tartalmaz.

A CDC a legnagyobb fejlődést azokban az államokban tapasztalta, amelyek szigorú szabványokat vezettek be az iskolai étkeztetéssel, valamint az ennek keretein kívül árusított ételek és italok, így az iskola területén felállított étel-ital automaták szabályozásával kapcsolatban. Az egészségtelen ételek árusítása a déli Mississippi és Tennessee államokban esett vissza a legnagyobb mértékben.

"Mississippi és Tennessee az előrelépés kiváló példái. Ennek ellenére még mindig túl sok olyan iskola van, ahol alacsony tápértékű élelmiszereket és italokat árusítanak" - nyilatkozta Wechsler.

A CDC kétévente készít ilyen jellegű felmérést, amelyben a testnevelési követelményeket, az iskolák a HIV/AIDS-szel, a dohányzás megelőzésével, a táplálkozással és más jelentős egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos egészségpolitikáját vizsgálja.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag