A dán diéta még a mediterránnál is egészségesebb

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Dán kutatók olyan "északi diétát" dolgoztak ki, mely nemcsak nagyon egészséges, és sikeresen csökkenthető vele a magas vérnyomás, de fogyókúraként is igen hatásosnak bizonyult.

Az étrendet - melynek alapja a sok friss zöldség és gyümölcs, a vadon termő gyógy- és fűszernövények, a halak és a vadhúsok - kipróbáló, túlsúlyos dánok háromszor annyit fogytak, mint azok, akik a hagyományos dán étrendet követték.A diéta másik fontos alappillére, hogy csak szezonális ételeket lehet benne fogyasztani.

Ne számoljunk!

A mediterrán étrendben nem számoljuk a kalóriákat, és nem kell mellőznünk nagyobb élelmiszercsoportokat. Ehelyett hangsúlyt kap a rossz zsírok jó zsírokra való cseréje - vaj helyett olívaolaj, vörös húsok helyett hal vagy baromfihús, a cukros, tetszetős desszertek helyett friss zöldség -, illetve az étkezés ízekben gazdag alapjai: a zöldségek és a babfélék. A diófélék is a fő tartópillérek közé tartoznak, de magunknak kell meghúzni a mértéket, ne legyen napi egy maréknyinál több. Teljes kiőrlésű kenyeret kell enni, és mérsékelt mennyiségben bort inni.

Dr. Thomas Meinart Larsen, a kutatás vezetője és kollégái összesen 181 túlsúlyos felnőttet vizsgáltak. 68-an a hagyományos dán étrendet követték, sok külföldi és készétellel. 113-an pedig az új északi diétát követték, melyet helyileg is elérhető, szezonális élelmiszerekből állítottak össze. Minden résztvevőnek megmondták, hogy addig egyenek, míg egészen jól nem laknak, és bár az adagokra oda kellett figyelniük, kalóriákat nem kellett számolgatniuk.

A dán étrendet követők egy 99 receptet tartalmazó könyvet is kaptak, az új északi diétán lévők könyvében pedig 180 recept és három menüjavaslat volt minden évszakra lebontva. Az ételek összetevőit ingyen megkaphatták a kísérlet résztvevői. A speciális boltban számítógéppel követték, hogy ki milyen összetevőket válogatott ki, és ha az nem illeszkedett a neki rendelt diétához, akkor figyelmeztették az élelmiszer kicserélésére.

A hat hónapig tartó kísérlet végére a hagyományos diétát követők 1,5 kilogrammot, míg az északi étrendet tartók 4,7 kilót fogytak. Az utóbbi csoportba tartozóknak a vérnyomása is jelentősen csökkent.

A dán diéta egészséges, és fogyaszt is

A dán diéta egészséges, és fogyaszt is


"A friss, szezonális, helyi alapanyagokat használó, egészséges étrendet nemcsak az északi országokban lehet követni, hanem tulajdonképpen bárhol" - mondta dr. Meinart Larsen az Európai Kardiológiai Társaság barcelonai konferenciáján. "Ha szezonális ételeket eszünk, kreatívabbá válunk a konyhában és a környezetünknek is jót teszünk, hiszen ezek az ételek nem igényelnek annyi szállítást."

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Farkasdi Edina
dietetikus, personal trainer
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag