Meglepő beavatkozás a fogorvosnál: húzás után pótlás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy fog számos ok miatt válhat menthetetlenné, ilyenkor sajnos nem marad más, mint a foghúzás, s az azzal járó esztétikai kényelmetlenség. Ideális esetben azonban lehetőség van azonnali implantációra, melynek számos előnye van. Többek között egy beavatkozással megúszunk mindenféle kellemetlenséget, felére csökken a tényleges helyreállítás időtartama és egyáltalán nem utolsó sorban mosolyoghatunk bátran!

"Ha a foghiány pótlására a páciens nem szeretne a két szomszédos fog lecsiszolásával hídpótlást készíttetni, úgy a legjobb megoldás a kihúzott fog helyére egy műgyökér (implantátum) beültetése. Ehhez általában az eltávolítás után három hónapos gyógyulási idő szükséges. Ezalatt az állcsont regenerálódik, a fog helye becsontosodik, így alkalmassá válik a beültetésre, ám az implantáció után szintén minimum három hónap kell ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és egy végleges fogpótlás elkészülhessen" - tájékoztat dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.

Ezt a több mint féléves fogatlan időtartamot legalább a felére lehet csökkenteni, ha a körülmények lehetővé teszik az úgynevezett azonnali implantációt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anatómiai szituáció megengedi, azaz nincs olyan gyulladás, fertőzés a kihúzásra ítélt fog körül, amely lehetetlenné tenné a beültetést, a rendkívül kíméletesen elvégzett foghúzással egy időben sor kerülhet egy műgyökér beültetésére. Ezzel lényegében a fog helyén beinduló gyógyulás, csontosodás már az implantátum beépítését is elvégzi.

Az eljárásnak számos előnye van. Egy beavatkozással (műtéttel) megtörténik az összes olyan lépés, amely sebbel, kellemetlenséggel jár, érzéstelenítést igényel (foghúzás, implantátum-beültetés. Emellett lényegesen lerövidül a teljes és végleges helyreállítás időtartama (fél év helyett 3 hónap), és a kihúzott fog helyén megakadályozható a csontszövet és a lágyszövetek felszívódása, lényeges deformálódása. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esztétikailag kritikus frontterületeken gyakran az implantátum segítségével az ideiglenes fogpótlás is megoldható.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az azonnali implantáció nem azonos az implantátumok azonnali terhelésével. A kettő természetesen nem zárja ki egymást. "Leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzuk ezt a protokollt, amikor egy- vagy kétgyökerű (front vagy kisőrlő) fogakat kell eltávolítani sikertelen gyökérkezelés vagy törés, sérülés következtében. A nagyőrlő fogak esetében szűkebb az az indikációs terület, amikor mód van azonnali beültetésre, de az ilyen fogak esetében is van erre lehetőség" - folytatta dr. Czinkóczky.

Ahhoz, hogy a foghúzással egy időben az azonnali implantátum beültetésre is sor kerülhessen, fontos, hogy minimalizálható legyen a gyulladás, a bakteriális fertőzés kockázata, ami adott esetben az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ezért kell gondosan megtervezni az eljárást. Nem ajánljuk a módszert akut gyulladások, fogágybetegség bizonyos fajtái, vagy ciszták, illetve nagy kiterjedésű csonthiányok, szövetkárosodások esetében. Ilyenkor a foghúzás után hagyni kell ezeket a területeket regenerálódni, gyógyulni, majd ezt követően kerülhet sor az úgynevezett késleltetett implantációra.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag