Meglepő beavatkozás a fogorvosnál: húzás után pótlás

Kövessen minket!

Egy fog számos ok miatt válhat menthetetlenné, ilyenkor sajnos nem marad más, mint a foghúzás, s az azzal járó esztétikai kényelmetlenség. Ideális esetben azonban lehetőség van azonnali implantációra, melynek számos előnye van. Többek között egy beavatkozással megúszunk mindenféle kellemetlenséget, felére csökken a tényleges helyreállítás időtartama és egyáltalán nem utolsó sorban mosolyoghatunk bátran!

"Ha a foghiány pótlására a páciens nem szeretne a két szomszédos fog lecsiszolásával hídpótlást készíttetni, úgy a legjobb megoldás a kihúzott fog helyére egy műgyökér (implantátum) beültetése. Ehhez általában az eltávolítás után három hónapos gyógyulási idő szükséges. Ezalatt az állcsont regenerálódik, a fog helye becsontosodik, így alkalmassá válik a beültetésre, ám az implantáció után szintén minimum három hónap kell ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és egy végleges fogpótlás elkészülhessen" - tájékoztat dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.

Ezt a több mint féléves fogatlan időtartamot legalább a felére lehet csökkenteni, ha a körülmények lehetővé teszik az úgynevezett azonnali implantációt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anatómiai szituáció megengedi, azaz nincs olyan gyulladás, fertőzés a kihúzásra ítélt fog körül, amely lehetetlenné tenné a beültetést, a rendkívül kíméletesen elvégzett foghúzással egy időben sor kerülhet egy műgyökér beültetésére. Ezzel lényegében a fog helyén beinduló gyógyulás, csontosodás már az implantátum beépítését is elvégzi.

Az eljárásnak számos előnye van. Egy beavatkozással (műtéttel) megtörténik az összes olyan lépés, amely sebbel, kellemetlenséggel jár, érzéstelenítést igényel (foghúzás, implantátum-beültetés. Emellett lényegesen lerövidül a teljes és végleges helyreállítás időtartama (fél év helyett 3 hónap), és a kihúzott fog helyén megakadályozható a csontszövet és a lágyszövetek felszívódása, lényeges deformálódása. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esztétikailag kritikus frontterületeken gyakran az implantátum segítségével az ideiglenes fogpótlás is megoldható.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az azonnali implantáció nem azonos az implantátumok azonnali terhelésével. A kettő természetesen nem zárja ki egymást. "Leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzuk ezt a protokollt, amikor egy- vagy kétgyökerű (front vagy kisőrlő) fogakat kell eltávolítani sikertelen gyökérkezelés vagy törés, sérülés következtében. A nagyőrlő fogak esetében szűkebb az az indikációs terület, amikor mód van azonnali beültetésre, de az ilyen fogak esetében is van erre lehetőség" - folytatta dr. Czinkóczky.

Ahhoz, hogy a foghúzással egy időben az azonnali implantátum beültetésre is sor kerülhessen, fontos, hogy minimalizálható legyen a gyulladás, a bakteriális fertőzés kockázata, ami adott esetben az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ezért kell gondosan megtervezni az eljárást. Nem ajánljuk a módszert akut gyulladások, fogágybetegség bizonyos fajtái, vagy ciszták, illetve nagy kiterjedésű csonthiányok, szövetkárosodások esetében. Ilyenkor a foghúzás után hagyni kell ezeket a területeket regenerálódni, gyógyulni, majd ezt követően kerülhet sor az úgynevezett késleltetett implantációra.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag