Háromszáz állítás a címkéken

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Csaknem háromszáz, egészségre vonatkozó állítást szeretnének szerepeltetni termékeiken a hazai élelmiszergyártók és -forgalmazók. Az unió egy évvel ezelőtt életbe lépett rendelkezése szerint a tagállamoknak (így Magyarországnak) e megállapításokról 2008. január 31-ig nemzeti listát kellett készíteniük a cégek kérései alapján. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a múlt héten eljuttatta a magyar összeállítást Brüsszelbe - mondta Lugasi Andrea, az OÉTI főigazgató-helyettese.
A lista azokat az állításokat tartalmazza, amelyeket a vállalkozások - a termékeikben szereplő összetevőkre, komponensekre hivatkozva - fel kívánnak tüntetni árucikkeiken. Az információk arra szolgálnak, hogy a fogyasztókat tájékoztassák az élelmiszerek, illetve a bennük lévő tápanyagok egészségre gyakorolt (élettani) hatásairól. Az állításoknak igazodniuk kell a termékekben lévő alkotóelemek mennyiségéhez. Így például fel lehet tüntetni "A rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás hozzájárul az egészséges csontrendszer kialakulásához és megtartásához" megfogalmazású megállapítást, ha az áruféleségek kalciummennyisége elér egy meghatározott értéket.
A gyártók és forgalmazók csak olyan állításokat használhatnak, amelyek valódiságát tudományos bizonyítékokkal alá tudják támasztani - közölte Lugasi Andrea. Így megfelelő kutatási eredményeket, referenciákat is fel kell mutatniuk. Ilyen "igazolásokra" eddig is szükség volt, de az EU ezek valóságtartalmát ezután szigorúbban ellenőrzi. Ez azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztók a termékekről hitelesebb információkat kapjanak.
Az OÉTI a nemzeti lista elkészítésekor már elvégzett egy előzetes szakmai kontrollt - mondta a főigazgató-helyettes. A valódi értékelés azonban - minden egyes állításra vonatkozóan - az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) feladata lesz. Az EFSA tételesen megvizsgálja majd, hogy a megfogalmazások megfelelnek-e a hozzájuk kapcsolt szakmai bizonyítékoknak. E munka - uniós szinten - várhatóan 2010-re fejeződik be. A Nestlé Hungária (NH) Kft. nyolc új állítás felvételét kérte a nemzeti listára - tudtuk meg Csontos Csabától, a cég vállalati kapcsolatok igazgatójától. Emellett az NH által használt több megállapítás eleve szerepelt az OÉTI múlt évi alaplistáján. Olyan állításokról van szó, amelyek ma is megtalálhatók a termékeken, és ezeket a társaság továbbra is szerepelteti a csomagolásokon. A Nestlének van a legnagyobb élelmiszer-ipari és táplálkozási kutatólaboratóriuma a világon, ahol a tudósok folyamatosan vizsgálják a meglévő és a fejlesztés alatt álló termékeket - mondta Csontos Csaba. A társaság eddig is olyan táplálkozási és egészségi állításokat használt, amelyekkel kapcsolatban voltak mérési és kutatási adatai. Így a vállalatot nem érte felkészületlenül az új szabályozás, bár végrehajtásával és értelmezésével kapcsolatban tapasztal nézetkülönbségeket.
A Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. ma egyetlen egészségre vonatkozó állítást sem közöl termékein, de a tápanyagokról többféle információval is tájékoztatja a fogyasztókat - mondta Szabó Ibolya, a társaság kommunikációs vezetője. Ilyen például a Coca-Cola Light üdítőital light jelzése, az antioxidáns-tartalomról szóló közlés a Nestea Green Tea citromízű változatán, vagy a vitaminok feltüntetése a Cappy gyümölcslevek címkéjén. Az állítások helytállóságát szigorú nemzetközi vizsgálatok előzik meg, ezek követelményei szigorúbbak a hazai előírásoknál - tette hozzá Szabó Ibolya.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag