Eltérő étrend az ideális a férfiaknak és a nőknek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy a férfi és a női nem számára eltérő az ideális étrend, mely mellett hosszabb életük lesz és jobb megtermékenyítőképességgel rendelkezhetnek.

 

 

Táplálkozásunk jelentős mértékben befolyásolja az élettartamunkat és hozzájárul a termékenység ideális feltételeihez. Ez a két nemben természetesen különböző étrendet kíván. "Az ideális étrend megválasztása egyénre szabott, függ a nemtől és attól, hogy melyik reprodukciós életszakaszban vagyunk. Például más a kismama és a változó korban lévő nő számára a megfelelő" - mondta el a New Souh Wales-i Egyetem evolúciós kutatási központjának igazgatója, Rob Brooks professzor.


"Nem feltétlenül fedezi az igényeinket az az étel, amit éppen megkívánunk" - hangsúlyozták a kutatók. A Current Biology hasábjain megjelenő cikkben az ausztrál tücskök vizsgálata során arra derült fény, hogy a lehető leghosszabb élettartam magas szénhidrát és alacsony fehérje tartalmú étrend mellett volt megfigyelhető. A szénhidrát-fehérje egyensúly optimális értéke a termékenység szempontjából azonban drámai különbségeket mutatott a nemek között. A hímek 8:1 szénhidrát/protein arány mellett a legtermékenyebbek, míg a nőstények számára az ideális szaporodási körülmények 1:1 arányú szénhidrát-fehérje bevitel mellett érhetők el. Ha szabadon dönthettek az állatok arról, hogy miből mennyit esznek, azaz azt ették, amit megkívántak, akkor a nőstények csak kevéssel több fehérjét fogyasztottak, mint a hímek. Ez azt jelenti, hogy mind a hímek mind a nőstények a hosszú élettartamot, valamint az ideális szaporodási körülményeket teremtő megfelelő étrendek közül egy átmeneti megoldást választottak. "Ez a köztes út, mint arany középút viszont távol áll az ideálistól".


Hogy mit is jelent ez ránk, emberekre vonatozóan? Nyilvánvalóan nálunk a férfi-nő közti különbség még árnyaltabb, mint a tücsköknél. Tudjuk, hogy más-más étrend szükséges az egyes nemeknél és a különböző reprodukciós életszakaszokban. "Mindez azt eredményezi, hogy akárcsak a tücskök, a táplálkozásban mi is kompromisszumot kötünk, és az igényeink, a lehetőségeink, valamint az ízlésünk által meghatározott lehetőségek között mozog, hogy éppen mit is eszünk."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag