Amikor a banán és a spenót találkozik

Azok a zöld turmixok!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Horváth-Szováti György, életmód-tanácsadó

  Ízek és Érzések

turmix, spenót, energiaital, banán

Legtöbbünk a spenótot csak a hagyományos főzelék formájában ismeri és fogyasztja - ha fogyasztja egyáltalán. Ha nyersen javasoljuk, ráadásul mondjuk barackkal vagy banánnal, minimum egy furcsa nézés garantált. Pedig 100-ból 95 embernek garantáltan ízlik!

Egy, az USA-ban élő ukrán hölgy, Victoria Boutenko volt az, aki feltalálta az ízletes és roppant egészséges turmixot. Családjával egyetemben áttért nyers vegán táplálkozásra annak reményében, hogy meggyógyulnak majd sokasodó betegségeikből. Ez így is történt, viszont pár évi nyers étrend után állapotuk ismét romlani kezdett. Ekkor kezdte el tanulmányozni Victoria a genetikailag hozzánk legközelebb álló csimpánzok étrendjét, és megdöbbenve vette tudomásul, hogy az övék teljesen eltér az egyébként egészségesnek tartott nyers vegán étrendtől. A legmarkánsabb különbség a zöld levelek arányában mutatkozott, ugyanis ezek unokatestvéreink étrendjének mintegy 45%-át teszik ki (másik 45%-át a gyümölcsök, illetve termések).A zöld levélzöldségek (spenót, sóska, mindenféle saláta), sőt a vadon termő, ehető zöld növényi részek ugyanis rendkívül gazdagok fitotápanyagokban, enzimekben, illetve a fehérjéket képző aminosavakban. Ráadásul, ha nyersen fogyasztjuk őket, nem kell tartanunk például az oxálsav vasfelszívódást gátló hatásától sem.

Elhatározta, hogy ezen túl többet fog enni az addig elhanyagolt zöldekből. Egy csokor fodroskellel kezdte, és, mivel azok túl rostosak voltak, vízzel összeturmixolta őket. A keletkezett lé annyira tömény volt, hogy egyszerűen nem bírta lenyelni. Veszni hagyni nem akarta, hát utána dobott még pár érett banánt, a mennyei ízű végeredmény pedig Green Smoothie néven megkezdte máig tartó diadalútját. Lelkes vegán gasztrobloggerek áldásos tevékenységének köszönhetően már itthon is nagyon sokan hallottak róla, illetve kóstolták a zöld turmixokat.

Jótékony hatásai
Könnyen, gyorsan elkészíthető, csupán egy erősebb turmixgép kell hozzá (minimum 500W-os). Változatos, ízletes, szezonális alapanyagból elkészíthető. Elkészítése kevés mosogatással, és rengeteg időmegtakarítással jár, mondjuk egy főtt ételhez képest. Minden tekintetben teljes értékű energiaital! Rendszeres fogyasztása esetén még a hagyományos magyar étrend mellett is megtapasztaljuk egészségi állapotunk javulását. Itt az ideje, hogy minél többen beillesszük őket étrendünkbe!

Kedvcsináló receptek

Őszi álom
Apró szemű, ám annál édesebb őszibarackból a legjobb, de bármilyen barack felhasználható hozzá. A barackot kimagozzuk, turmixgép kelyhébe rakjuk, kevés vízzel simára turmixoljuk, majd hozzáadjuk a nyers leveles parajt, és készre turmixoljuk. Kevés citromlével ízesítjük.

Banános boldogság
Jó érett, barna pöttyös banán a legalkalmasabb erre a célra. Ebből veszünk egy személyre kettő-hármat, amit vízzel simára turmixolunk, majd hozzáadjuk a szárától megfosztott sóskát, és készre turmixoljuk. Csak banán és sóska, rendkívül ízletes!

Római körtekoktél
Puha, érett, sárga körtét turmixolunk le vízzel, ehhez adjuk a római salátát, és készre turmixoljuk. Készíthetjük úgy is, hogy a körte és a saláta egy részét felkockázzuk, ezt összekeverjük, citromlével meglocsoljuk, és a turmixot, mint öntetet adjuk hozzá. A siker garantált!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag