9 komoly ok, amiért érdemes sört inni

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

sör, komló, sörfogyasztás, alkoholmentes sör

A sörfogyasztás olyan ősi emberi szokás, hogy a kezdetét sem ismerjük pontosan. A sör okozta súlyos másnaposság miatt sokan abban a hitben vannak, hogy ez egy finom, de veszélyes, sőt káros ital. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Íme a bizonyítékok.

Szudánban régészek kiástak egy edényt, amely sörmaradványokat tartalmazott. A vizsgálatok megállapították, hogy az ital legalább 7000 évvel ezelőtt készült. S a karrierje töretlen azóta is. Mostanában a kézműves sörök népszerűvé válásával újabb sörforradalom korszakába léptünk, ami egyáltalán nem baj, tekintve, hogy a sörnek számos igen pozitív hatása van a szervezetre. A kilenc legfontosabb a következő.
Felveszi a harcot az elhízással és a magas koleszterinszinttel
A sör és az elhízás kapcsolatában mindenkinek a sörhas jut eszébe. Pedig nemrégiben az Oregon State University kutatói kifejtették egy tanulmányban, hogy (legalább is egerekben) a zsíros étrend miatt kialakult magas inzulin- és koleszterinszintet a xanthohumol (a komlóban és a sörben található természetes aroma) képes jelentősen csökkenteni. Rossz hír, hogy a tökéletes gyógyhatás elérése érdekében egy átlagos embernek 3500 korsóval kellene legurítania naponta.
Segít a szívroham ellen
Harvardi kutatók azt találták, hogy azok a férfiak, akik megittak két üveg vagy doboz sört naponta, 42 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben. Sőt a koszorúér-betegségek aránya alacsonyabb a sörisszák, mint a borisszák körében.

Segít megelőzni az Alzheimer-kórt
A madridi Alcala egyetem tudósai megállapították, hogy napi két sör redukálja az alumínium agyat károsító hatását. A tudomány úgy véli, hogy az alumínium nagyon fontos tényező az Alzheimer-kór kialakulásában.
Javítja az alvást
A spanyol kutatók alkoholmentes sörökkel is végeztek kísérleteket, és arra jutottak egy 17 tagú önkéntes csoport tagjait vizsgálva, hogy a lefekvés előtti sörivás hatására (értelemszerűen itt az alkohol nem zavarhatott be az eredményekbe) a résztvevők 12 perccel gyorsabban aludtak el, és kevesebbet forgolódtak.
A sör egyáltalán nem egészségtelen, sőt!

A sör egyáltalán nem egészségtelen, sőt!

Segít, hogy a csontok egészségesek és erősek maradjanak
A University of Texas vizsgálati eredményei szerint a sör segíthet növelni a csontsűrűséget. Ez nyilvánvalóan hasznos az emberek számára, hiszen mérséklődik a csonttörések esélye.

Kevés dolog osztja meg úgy két táborra a világot, mint a sör és a bor. A személyes ízlést leszámítva számos kérdés adódik: melyiktől hízunk el jobban, melyiknek van több egészségi előnye, hogyan hat? Ezeket vizsgáltuk meg.

A hidratálás kitűnő forrása testedzés után
A spanyol kutatók azt is mondják, hogy a sör kicsit jobban hidratál, mint a víz, ami jó hír azoknak a sportolóknak, akik szívesen megittak egy pofa sört edzés vagy meccs után, de lelkiismeret furdalásuk volt emiatt. Ugyanakkor az is igazolódott, hogy a sör gyorsan képes pótolni az elveszett kalóriákat, így a fogyózóknak nem jó ötlet tréning után sört fogyasztani.
Segít a rák megelőzésében
A jó erősen komlózott (például az IPA típusú) sörök hasznosak a rák megelőzésében a University of Idaho vizsgálatai szerint. Olyannyira, hogy már dolgoznak bizonyos komlóból származó vegyületek kivonásán, amely nem csak a daganatok, hanem a gyulladásos betegségek esetén is eredményesen alkalmazható.
Dopaminömlést és ezzel boldogságot okoz
Az Indiana University egy korábbi tanulmánya már kimutatta, hogy néhány perccel azután, hogy 49 felnőtt férfi megkóstolta a sört, az agyukban megjelent a dopamin, ugyanaz a vegyület, amely a szex közbeni kellemes érzéseket okozza. Némi túlzással tehát a sör éppen olyan jó, mint a szex.
Csökkenti a vesekő kockázatát
A Clinical Journal of the American Society of Nephrology által közölt cikk szerint azok az emberek, akik cukrozott italokat ittak, gyakrabban lettek vesekövesek, mint azok, akik nem. A tanulmány szerint azoknál viszont, akik megittak legalább egy sört naponta, 41 százalékkal csökkent a vesekő kialakulásának kockázata.
Forrás: thrillist.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag