4 tipp: hogyan együnk olcsón és egészségesen?

Ne rettenjünk vissza az ártól
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

olcsó tippek, fagyasztott ételek, bio élelmiszer, organikus élelmiszer, egészséges és olcsó

Sokan feltehettük már magunknak a kérdést: mi a teendő akkor, ha egészségesebbé akarjuk tenni az étrendünket, de az egészséges élelmiszerek jóval többe kerülnek annál, mint amit megengedhetünk magunknak?

A Cambridge University egy közelmúltbeli felmérése szerint az egészséges ételek mintegy háromszor drágábbak az "egészségtelen" ételeknél, ha a kalóriák számát nézzük - ez pedig első pillantásra is könnyedén megállapítható például egy brit bevásárlóközpontban, ahol egy gyermektestnyi méretű csipszeszsákot olcsóbban megkaphatunk, mint egy csomag spenótot.

Olcsó receptek hó végére

A hó végéhez érve mindig szűkebb pénztárcából kell gazdálkodnia egy háziasszonynak. Apró fortélyokkal azonban fenséges és egészséges ételeket varázsolhatunk az asztalra. Kattintson!

Ehhez képest szerencsés jelenség, hogy az organikus ételek ára viszont elkezdett csökkenni: a növekvő kereslet miatt ugyanis olyan mennyiségben jelentek meg a boltokban az organikus termékek, hogy azok ára egyre jobban konvergál a kifizethető felé. Az alábbiakban több tippet gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk, ha még mindig olcsóbban akarunk egészségesen táplálkozni.

1. Mindig tudjuk azt, hogy minek van idénye

Az idényzöldségek és -gyümölcsök pontosan azért olcsóbbak idényükben, mert nagyobb a kínálat, sokkal könnyebben lehet ezeket beszerezni - ráadásul ilyenkor a legfinomabbak és a legtáplálóbbak is. Ha nem tudjuk, minek van éppen idénye, kérdezzünk utána, nem szégyen. A nyári hőségben kifejezetten örülhetünk, hogy az eper, a sárgadinnye, a barackok, cseresznye, meggy és szilva mind idénygyümölcs.

Az egészséges étkezésnek nem feltétlenül kell sokba kerülnie

Az egészséges étkezésnek nem feltétlenül kell sokba kerülnie


2. Van, amikor organikus kell, van, amikor nem

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek sokkal kevesebb növényvédő szert szívnak magukba, így nem kell belőlük organikus változatot vennünk: ilyen például a kukorica, hagyma, ananász, avokádó vagy a káposzta. Ellenben az alma, eper, szőlő, zeller vagy a barack ezekkel ellentétben igen sok növényvédőt szív fel, úgyhogy ha nem akarunk túl sok problémát magunknak, válasszuk ezekből inkább az organikusat!

3. Raktározni és többet venni előny

Vegyünk többet és nagyobb csomagolásban az olyan termékekből, amelyek sokáig elállnak: a magvakkal, babbal, olajjal vagy fűszerekkel az az előny is jár, hogy a nagyobb csomagolás miatt kevesebb szemetet halmozunk fel. A rizs, árpa vagy quinoa emellett azért is jó vásárlás, mert elkészítve mintegy duplájára nő - ez nemcsak gyomrunknak, hanem szemünknek is tetszeni fog.

4. Fagyasszuk le és tegyük félre a maradékot

Remek alternatíva a fagyasztott zöldség és gyümölcs, amikor nem tudunk nagyon költekezni. Ezek sokszor még tápanyagdúsabbak is a friss terményeknél: ugyanis ezeket pont legfrissebb, legtápanyagteltebb állapotukban fagyasztják le. Ráadásul vannak olyan boltok vagy bolthálózatok, amelyeknél jóval olcsóbban lehet saját mélyfagyasztott márkáikat kapni, ez pedig kifejezetten nagy előnyt jelent a pénztárcánkra nézve.

Emellett, ha már a mélyhűtőnél tartunk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak a hozzávalókat, hanem a készételeket is tárolhatjuk ott: ha tele a hűtőnk, nyugodtan főzzünk le több adagot egy este vagy hétvégén és tároljuk el ezeket a mélyhűtőben. A hűtőbe pedig kerüljön a maradék, ne dobjuk ki, ha nem bírtunk sokat enni: ezzel nemcsak az ételhulladék mennyiségét csökkentjük, hanem megtanulhatjuk, hogyan ne pazaroljunk.

Forrás: Huffington Post

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag