Amikor a stressz depresszióhoz vezet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A stressz az emberi szervezetet érő fizikai-érzelmi megterhelésre adott élettani válasz. Ez a reakciónk a túlélést szolgálja: bármilyen erős külső hatásra - észlelt veszély, fenyegetés, de szélsőséges öröm esetén is - a stressz az, amely mozgósítja testünk energiatartalékait, és arra indít, hogy megküzdjünk a helyzettel, netán kimeneküljünk belőle.

A nyomás elmúltával pedig regenerálódunk, azaz szervezetünk ismét "alapjáraton" működik tovább. Ám ha a feszültség tartósan fennáll, és a "készenléti állapot" folyamatosan megmarad, az bizony kimeríti a szervezetet. Mindez pedig testi és lelki megbetegedésekhez, akár depresszióhoz is vezethet.

A stressz és a depresszió kapcsolata

A depresszióval küzdő emberek egy részénél a betegségük kezdete gyakran köthető egy stresszel teli életeseményhez. Egy szeretett személy vagy a munkahely elvesztése a legtöbbünk számára hatalmas traumát jelent. De előfordulhat, hogy az életünkben bekövetkező pozitív ám jelentős változás - házasságkötés, családalapítás, kihívásokkal teli új állás, költözés - ró váratlanul nagy terhet ránk.

A tapasztalatok szerint a depresszió tüneteinek megjelenése egyaránt lehet pozitív és negatív élmények eredménye. Gyakoribb azonban, hogy a depresszió az egyént érő tartós, negatív stresszhatások - mint például megoldhatatlannak tűnő anyagi gondok, problémák a párkapcsolatban, elhúzódó betegség - következményeként alakul ki. Ugyanígy depresszióhoz vezethet az is, ha a stressz is krónikussá válik: például egy munkahelyi leépítés hirtelen sokkja tartós nyomássá fokozódhat, ha hosszabb ideig nem sikerül új munkahelyet találni.

A stressz, különösen, ha a feszültség tartósan fennáll, emeli a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintjét a szervezetben, ugyanakkor csökkenti a szerotonin és más, a hangulati élet zavarával kapcsolatba hozható agyi ingerületátvivő anyagok koncentrációját. A tartós stressz éppen azokat a kémiai rendszereket zavarja meg, amelyek szabályozzák a megfelelő alvást, az étvágyat, az általános energiaszintet és a szexuális késztetést, tehát biztosítják a "normális" hangulati és érzelmi működést.

Oda-vissza hatás

A stressz és a depresszió kapcsolata összetett, nem ritkán egyfajta ördögi körként írható le. Stressz hatására könnyebben fordul az ember "öngyógyításnak" vélt, ámde egészségtelen tevékenységekhez: alkoholhoz, cigarettához, és más legális, netán illegális drogokhoz. Ugyanakkor hajlamosabb elhanyagolni egészséges szokásait. Mindezek viszont további terheket rónak a szervezetre, és fokozzák a depresszió kialakulásának esélyét.

A tartós, negatív stresszhatás akár szorongáshoz, depresszióhoz is vezethet.

A tartós, negatív stresszhatás akár szorongáshoz, depresszióhoz is vezethet.A veszteség bármely típusa jelentős kockázati tényező: a veszteségre a gyász az egészséges reakció, ám ha ez idővel nem enyhül, az arra hajlamos embereknél depresszióhoz vezethet. A munkahely elvesztése az önértékelési és anyagi problémákon túl társas kapcsolataink egy részétől is megfoszthat, pedig a megértő, támogató környezet védelmet nyújthatna a depresszióval szemben. Más oldalról nézve a súlyos, vagy krónikus betegségek - köztük maga a depresszió is - a tartós stressz tényezőnek minősülnek.

Vegyük fel a harcot!

A pszichés problémák általános modellje, a sérülékenység-stressz modell szerint a betegségre való hajlam és a környezeti stressz együttes hatása váltja ki a különböző zavarokat.

A rugalmas ellenálló képesség, vagy másként a megbirkózási képesség olyan védelmi mechanizmusokat jelent, amelyek akár a hajlam és a stresszes életesemények együttes jelenléte mellett is megkímélhetnek a lelki megbetegedéstől.

TIPP

Az orbáncfű depressziót enyhítő hatása az ókor óta ismeretes, a gyógynövény hatásosságát pedig a modern klinikai vizsgálatok is megerősítik. A növényben lévő hatóanyagok segítik az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok egyensúlyának helyreállítását, így az orbáncfű-kivonat enyhe depresszióban a szintetikus hatóanyagú gyógyszeres kezelés kíméletes alternatívája lehet.A minket érő stressz hatásainak csillapításával és e képességünk fejlesztésével sokat tehetünk azért, hogy természetes módon csökkentsük a bénító depresszió kialakulásának esélyét.

Testmozgás

Már napi fél óra mozgás olyan hormonális változásokat okoz, amelyek javítják a hangulatot, és enyhítik a stresszt. Nincs szükség erős fizikai terhelésre, a heti 4-5 alkalommal végzett séta, kocogás vagy úszás is kedvezően befolyásolja a lelkiállapotot.

Jóga, relaxáció, meditáció

Az ellazulást szolgáló elme- és lelkigyakorlatok képesek ellensúlyozni a stressz ártalmait, mivel nyugtatóként hatnak a szervezetre. Egyes kutatások szerint ezek a technikák pozitív hatással vannak az agy érzelemközpontjára.

Táplálkozás

A zöldségekben-gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend nem csak az általános egészségre, de a hangulatra is kedvező hatással van, míg az egészségtelen, nehéz, "gyorséttermi" ételek épp ellenkezőleg. Az alkohol kerülendő: rövid távon úgy érezhetjük javítja a kedélyt, élettani szempontból azonban az alkohol a depressziót kiváltó tényezők körébe sorolható.

Alvás

Az egészséges alvási szokások fontos szerepet játszanak a mentális jóllét megőrzésében. Érdemes tartani magunkat az éjjelenkénti 8 óra pihenéshez, fix időpontra tenni a lefekvés és felkelés időpontját, és kialakítani a lehető legnyugodtabb éjszakai pihenőhelyet az otthonunkban.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag