Gyógyszertréfa

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A Scientist című folyóirat egy olyan gyógyszerbemutatóról számolt be, amelyet rendhagyó módon egy New York-i művészeti galériában, kiállítás formájában tartottak, s a rendezője a Természettudományi Múzeum egyik asszisztense volt. A kiállítással egy időben a világhálón is honlapot nyitottak, ahol az ismertető dokumentáció és a meggyógyultak érzékletes beszámolói mellett szakemberek és laikusok számára - annak rendje és módja szerint - levelező fórum is elérhető.
A Havidol névre hallgató szer a rövidítve DSACDAD-nek (Dysphoric Social Attention Consumption Deficit Anxiety Disorder - társadalmi figyelem deficites hangulatzavar és szorongásos rendellenesség) nevezett kórkép kizárólagos gyógyszere, tabletta és kúp formájában receptre hozzáférhető. A készítmény az agykéreg hedoninreceptorainak az aktiválásával szünteti meg a DSACDAD-t, melynek lényege az örökös elégedetlenség, kishitűség miatti hangulati ingadozások, mélabútól a zabolátlan dühkitörésekig. A mellékhatásai nem jelentősek és múlékonyak: előfordulhat tárgyfüggőség, különösen intenzív és szinte kizárólagos kommunikáció állatokkal, esetleg a kezelőorvos gyakori váltogatása vagy letörölhetetlen mosoly, szüntelen vigyorgás.
Mire idáig jutott a jámbor olvasó, talán már sejti is, hogy tréfáról van szó. A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A fricskát egyszerre két irányba szánta. Az egyik célpont a nagy hatalmú és mérhetetlen hasznot hajtó gyógyszeripar, a "big pharma", amely korábban nem betegségnek tekintett, és okkal vagy ok nélkül elhanyagolt mindenféle testi-lelki zavarokból kórképeket kreál, és új meg új készítményeivel azok gyors megszüntetését ígéri.
A másik célpont az elkényeztetett és rest publikum, amely minden apró bajt képes felfújni, és némi tűrés, önfegyelem vagy életmód-változtató erőfeszítés helyett orvosi beavatkozástól, csodatévő piruláktól, esetleg operációtól várja az azonnali megváltást.
A lóvá tett publikum igyekezett jó arcot vágni az elébe tartott, mesterien megkonstruált görbe tükörhöz. Csak a fórum sértett, méltatlankodó hozzászólásai tanúskodtak arról, hogy jó néhányan akadtak, akik komolyan vették, sőt diagnosztizálták a DSACDAD-t, és készek lettek volna nagyobb tétel Havidolt rendelni. A gyógyszergyárak nem vették a lapot: sem a kiállításra, sem a Scientist megkeresésére nem reagáltak.
(2007.07.24. 11:00)
Dr. Gábor Zsuzsa - Népszabadság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag