Gyógyszertréfa

Kövessen minket!

A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A Scientist című folyóirat egy olyan gyógyszerbemutatóról számolt be, amelyet rendhagyó módon egy New York-i művészeti galériában, kiállítás formájában tartottak, s a rendezője a Természettudományi Múzeum egyik asszisztense volt. A kiállítással egy időben a világhálón is honlapot nyitottak, ahol az ismertető dokumentáció és a meggyógyultak érzékletes beszámolói mellett szakemberek és laikusok számára - annak rendje és módja szerint - levelező fórum is elérhető.
A Havidol névre hallgató szer a rövidítve DSACDAD-nek (Dysphoric Social Attention Consumption Deficit Anxiety Disorder - társadalmi figyelem deficites hangulatzavar és szorongásos rendellenesség) nevezett kórkép kizárólagos gyógyszere, tabletta és kúp formájában receptre hozzáférhető. A készítmény az agykéreg hedoninreceptorainak az aktiválásával szünteti meg a DSACDAD-t, melynek lényege az örökös elégedetlenség, kishitűség miatti hangulati ingadozások, mélabútól a zabolátlan dühkitörésekig. A mellékhatásai nem jelentősek és múlékonyak: előfordulhat tárgyfüggőség, különösen intenzív és szinte kizárólagos kommunikáció állatokkal, esetleg a kezelőorvos gyakori váltogatása vagy letörölhetetlen mosoly, szüntelen vigyorgás.
Mire idáig jutott a jámbor olvasó, talán már sejti is, hogy tréfáról van szó. A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A fricskát egyszerre két irányba szánta. Az egyik célpont a nagy hatalmú és mérhetetlen hasznot hajtó gyógyszeripar, a "big pharma", amely korábban nem betegségnek tekintett, és okkal vagy ok nélkül elhanyagolt mindenféle testi-lelki zavarokból kórképeket kreál, és új meg új készítményeivel azok gyors megszüntetését ígéri.
A másik célpont az elkényeztetett és rest publikum, amely minden apró bajt képes felfújni, és némi tűrés, önfegyelem vagy életmód-változtató erőfeszítés helyett orvosi beavatkozástól, csodatévő piruláktól, esetleg operációtól várja az azonnali megváltást.
A lóvá tett publikum igyekezett jó arcot vágni az elébe tartott, mesterien megkonstruált görbe tükörhöz. Csak a fórum sértett, méltatlankodó hozzászólásai tanúskodtak arról, hogy jó néhányan akadtak, akik komolyan vették, sőt diagnosztizálták a DSACDAD-t, és készek lettek volna nagyobb tétel Havidolt rendelni. A gyógyszergyárak nem vették a lapot: sem a kiállításra, sem a Scientist megkeresésére nem reagáltak.
(2007.07.24. 11:00)
Dr. Gábor Zsuzsa - Népszabadság
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag