Gyógyít a hit

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a páciensek, akik hisznek istenben, rövid távon számottevőbb javulásra számíthatnak a pszichiátriai kezelés során, és összességében jobb eredményről számolnak be - állítja a Harvard Egyetem orvosi karának friss tanulmánya.

A kutatók Dr. David Rosmarin vezetésével 159 olyan beteget vizsgáltak két héten át, akiket a belmonti McLean Kórházban kezeltek különböző pszichiátriai kórképek miatt, beleértve a depressziót és a szorongást. A résztvevőknek egytől ötig terjedő skálán pontozniuk kellett istenhitük erősségét, valamint a terápia sikerességével szembeni elvárásaikat. A vizsgálati periódus elején és végén a szakértők mindegyiküknél meghatározták a depresszió és a szorongás súlyosságát, valamint az önbántalmazásra való hajlamot.
Kiderült, hogy akik "enyhénél" erősebb hitről számoltak be, kétszer nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a kezelésre. A jobb eredmények mellett pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az említettek elvárásai nagyobbak a terápiával szemben, tehát reálisabbnak látják saját gyógyulásukat.

"Az istenhit elősegíti a kezelés sikerességében való hitet" - összegezte Dr. Rosmarin, aki hangsúlyozta: a vizsgálat nem ok-okozati összefüggést bizonyít, de egyértelművé teszi, hogy a spirituális beállítottságú emberek valahogy egészségesebb mentalitásúak a többieknél.

"Ha valaki képes saját magán kívül álló tényezőket figyelembe venni, akkor mindenre jobban reagál. Nincs ebben semmi meglepő. Saját praxisomban is tapasztalom, hogy a transzcendenciára valamilyen szinten nyitott páciensek jobban reagálnak a kezelésre" - tette hozzá Christina Puchalski, a George Washington Spiritualitás és Egészségkutató Intézet alapítója és vezetője. "A spiritualitás fogalma meglehetősen tág. Nemcsak vallást, vagy magasabb rendű hatalomban való hitet jelenthet. A külvilághoz való kötődés, a remény, a koherencia is a része" - tette hozzá.

Jelen kutatás ugyan nem állapít meg speciális összefüggést a spiritualitás egyes változatai és a különböző pszichiátriai betegségek között, mégis fölhívja a figyelmet arra, hogy a hit fontos szerepet játszhat a terápiában.

"Zavarba ejtő, milyen keveset tudunk a páciensek spiritualitásáról, és arról, hogyan álljunk a témához, pedig igen lényeges volna" - magyarázta Dr. Rosmarin, aki további kutatásokat tervez a témában. A mostani eredmények a Journal of Affective Disorders szakfolyóiratban jelentek meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag